Arta Ceaiului

ceremonia_ceaiului

Chanoyu sau chado  - ceremonia japoneza a ceaiului - este cu mult mai mult decat o colectie de obiecte si stiinta de a prepara ceaiul verde. Arta Ceaiului contine esenta culturii spirituale a Japoniei. O filosofie profunda bazata pe buddhismul zen defineste aceasta traditie tipic japoneza.

 

 

Ceaiul verdeustensile_ceai.jpg

Ceaiul folosit in chanoyu este ceai verde pudra, un ceai nefermentat. Camellia sinensis – specia de plante din care face parte si ceaiul verde a fost introdus in Japonia in secolul al VIII-lea, adus din China.

Odata introdus in Japonia, ceaiul verde a inceput sa fie folosit pentru efectele sale medicinale. In templele buddhiste bautul ceaiului pentru mentinerea starii tonice necesare meditatiei s-a transformat incet intr-un ritual.

Secole si transformari au fost necesare pana cand in secolul al XVI-lea Murata Shuko, Takeno Joo si, in final, Sen no Rikyu, au adus chanoyu la dimensiunile etice, estetice si spirituale in care este practicat astazi.

Esenta

Chado este imposibil de circumscris in cateva cuvinte.

Sen no Rikyu (1522–1591) – parintele acestei practici - o defineste simplu: “Aduni vreascuri, aduci apa proaspata, gasesti un acoperis suficient sa nu te ploua, faci focul, pregatesti ceaiul, il oferi simbolic lui Buddha si apoi servesti oaspetii cu inima deschisa”.

Un discipol intrigat a strigat: “Asa de simplu? Oricine poate asta!”.

Sen no Rikyu a raspuns calm “Dragul meu, daca intr-adevar esti capabil sa faci asta bine, considera-ma primul tau elev”.

maestru_arta_ceaiului.jpgPrincipii

Sen no Rikyu a asezat la baza chanoyu principii dezvoltate in zen. Esenta ceremoniei se gaseste in cele patru principii – wa, kei, sei, jaku, sau: armonie, respect, puritate si liniste.

Sen no Rikyu a reformulat conceptul estetic de ‘wabi’ – initial definit de singuratatea meditativa si melancolica a sihastrului retras din lumea decadenta. Conceptul include practicarea simplitatii, modestiei, onestitatii, puritatii spirituale, armoniei intre oameni si oameni, intre oameni si lucruri, intre lucruri si lucruri. Totul ancorat intr-o legatura intima cu natura si aspectele sezonale si tranzitorii ale acesteia.

Chado este o practica meditativa care rezulta ca practica zen intr-un progres spiritual. Un proverb japonez afirma ca chado si zen au acelasi gust.

Drumul spiritual pe care practicantul care urmeaza chado paseste cu perseverenta este inconjurat de arta: arhitectura, arta gradinilor, arta aranjarii florilor, caligrafia, arta mirosirii parfumurilor, ceramica, mestesugul lucrului in bambus, in metal, arta textila, eticheta miscarilor, eticheta conversatiei, arta culinara.

Principalele scoli care practica aceasta traditie in Japonia sunt: Urasenke, Omotesenke si Mushanokōjisenke. Conceptul de a promova buna intelegere prin oferirea si bautul impreuna al unei cesti de ceai a transformat Urasenke in cea mai cunoscuta scoala in Occident.

Concluzii

Chanoyu nu poate fi absorbit intelectual. Este experienta pura si directa si necesita o practica asidua si continua, in care corpul invata arta pe care animalele din jungla o cunosc dar noi am uitat-o, mintea invata sa inceteze sa gandeasca, provocata de evenimentele cotidiene, si incepe sa absoarba momentul in puritatea lui unica, intr-un prezent continuu.

Nota

Pentru intrebari si informatii, sunteti invitate sa contactati specialistii pe adresa de e-mail  demonstratie_chanoyu@yahoo.com

Nota obtinuta:
10 (6 voturi)
2718 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: FemeiaStie Vineri, 09 Iulie 2010

Etichete pentru acest articol:

ceai, arta ceaiului, cultura japoneza


S-ar putea sa va intereseze si:

Esentele florale se obtin din florile plantelor si arborilor. Preparate in apa si [..]
citeste si comenteaza
Femeia stie despre proprietatile curative ale ceaiurilor traditionale: musetelul si teiul [..]
citeste si comenteaza
Asa cum in arta culinara imbinarea culorilor joaca un rol extrem de important in modul de [..]
citeste si comenteaza
Medicamentele nu sunt indicate intotdeauna pentru rezolvarea unor probleme sau pentru [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Doua voci superbe: Paula Seling si Narcisa Suciu....de Paste. [..]
citeste si comenteaza
Paradoxal, lumea se impate parca in femei blonde si femei brunete. Sigur, sa nu uitam si roscatele, [..]
citeste si comenteaza
Catalog coafuri mireasa 2011 - imagini. Uneori, moda pentru coafurile de mireasa pare a fi destul [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate