O istorie a frumusetii, Umberto Eco

Pentru iubitorii de arta si frumos, din 2005, Umberto Eco le-a oferit spre desfatare “Istoria Frumusetii”. Este imposibil sa o treci cu vederea si sa nu iti doresti cu ardoare sa faca parte din biblioteca ta, chiar daca nu o citesti.

De departe, Mona Lisa, cu surasul ei angelic si interpretabil, te fixeaza cu privirea si iti da senzatia ca iti ascunde un labirint necunoscut pe care trebuie sa il parcurgi.

Calatorie virtualao_istorie_a_frumusetii.jpg

Cu toate ca este ilustrata cu sute de capodopere ale tuturor timpurilor, aceasta nu e o istorie a artei sau o istorie a esteticii. Umberto Eco a editat o carte in care profita de istoria artei si istoria esteticii pentru a reconstitui istoria unui intreg cultural din punct de vedere iconografic si literar-filosofic.

Parcurgand aceste pagini, vei avea parte de o pasionanta aventura intelectuala si emotionala. Vei evada in cele mai vestite muzee ale lumii: Musée du Louvre - Paris; National Gallery, British Museum – Londra; Atkins Museum of Fine Arts – Kansas City si multe altele la care nici nu visezi sa ajungi. Cartea ne invata sa descoperim adevarata Frumusete a lucrurilor in sine: a naturii, a florilor, a animalelor, a trupului omenesc, a astrelor, a raporturilor matematice, a luminii, a pietrelor pretioase, a vesmintelor, a lui Dumnezeu si a Diavolului.

Frumusetea fizica vs Frumusetea divina

Frumusetea, de-a lungul secolelor, nu a fost niciodata o valoare absoluta si niciodata nu a fost conditionata de timp. Atat Frumusetea fizica cat si Frumusetea divina au luat forme diverse: armonica sau dionisiaca. In Evul Mediu s-au alaturat monstruozitatii; in perioada Rensaterii – armoniei sferelor, (Dante Alighieri: Divina Comedie; Pitagora sustinea ca planetele, cand isi descriu orbitele, emit niste sunete, notele muzicale, care produc ceea ce el a numit Armonia Sferelor. Aceasta muzica armonioasa nu poate fi auzita de oameni fiindca noi suntem obisnuiti cu ea inca de la nastere. Altfel spus, fiecare dintre planete emite una dintre cele sapte note muzicale, de la do la si.); in perioada romantica au luat forma de “nu stiu ce” pentru ca pe tot parcursul secolului XX sa fie gluma, artificiu, citat si batjocura.

omul-vitruvian.jpg

 

Frumusetea corpului uman este, desigur, cruciala pentru o abordare artistica, mai ales daca ne amintim ca frumusetea feminina este una dintre cele mai indepartate si constante traditii. Eco dedica un spatiu considerabil acesteia si include o serie de imagini care variaza de la statui antice (Venus din Killendorf) pana la cele mai recente si variate “modele” de femei: pictura, cinema (La femme fatale), fotografie, media.

 

“Omul Vitruvian”

Leonardo daVinci, 1490

frumusetea-azi.jpg

Frumusetea Azi

Reprezentarea noastra despre frumusete si uraciune depinde de epoca in care traim. Daca, de exemplu, Rubens ar fi avut posibilitatea sa vada vreun tablou de Picasso, probabil l-ar fi considerat o aberatie cosmareasca.

Omul intotdeauna, in mod absurd, si-a batut joc de propriul corp, incercand sa se apropie de un anume ideal al frumusetii. Poate ca acest cult pentru un corp ideal a luat astazi o mai mare amploare, capatand uneori accente disperate. Corpul uman nu mai este de cele mai multe ori privit ca ceva dat de la natura, ci ca o masa de argila care poate fi modelata.

Nota obtinuta:
10 (7 voturi)
3842 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Teodora-Ieseanu Miercuri, 05 Ianuarie 2011

Etichete pentru acest articol:

frumusetea, istoria frumusetii, stil, frumusete interioara, picasso, corpul umanS-ar putea sa va intereseze si:

Daca as spune ca fiecare inceput de an ne pregateste cu o perseverenta de invidiat, [..]
citeste si comenteaza
Fiecare femeie isi ofera in fiecare zi mici placeri, incearca sa se bucure de lucrurile [..]
citeste si comenteaza
Un studiu din Marea Britanie, efectuat pe 1000 de barbati, a demonstrat ca barbatii [..]
citeste si comenteaza
In preajma Craciunului pe toti ne cuprinde sentimentul sarbatorilor si al darniciei, care [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Suntem fete si fara sa vrem, mereu cand mergem pe strada tragem cu coada ochiului la toti [..]
citeste si comenteaza
Vine Craciunul! Si bineinteles ca nu exista sarbatoare fara un pahar de vin. Inca din antichitate [..]
citeste si comenteaza
Ziua indragostitilor poate fi in fiecare zi. Atunci cand simti ca se intaleaza rutina in viata de [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate