Am un "mood" sa particip la un flash mob

Este o zi ca oricare alta. Te gandesti ce sa faci dupa serviciu si alegi sa te plimbi putin prin centrul orasului. Dintr-o data, te trezesti in mijlocul unei multimi care incepe sa danseze sincron… Este imposibil ca acesti oameni sa nu-ti transmita emotie si energie. Pentru un scurt moment, te descatusezi de rigorile societatii si intri si tu in joc… Sa radem fara motive speciale, sa ne bucuram ca existam si sa ne simtim bine. Cred ca asa s-a nascut si curentul "flash mob" care incepe sa ia amploare si la noi in tara.

 

Flash mob, o noua manifestare sociala de impact

Noi, toti, dinainte sa devenim adulti, am fost mai intai copii. Dar mai stim oare ce inseamna sa fii copil? Inseamna sa credem in dragoste, in frumusete, in credinta si in fericire. Intotdeauna cand merg in parcuri sau ies in oras cu prietenii mei, imi place sa privesc cum se joaca cei mici. Cata caldura si cata energie transmit aceste suflete. Rad, alearga, fara sa le pese ce spun cei din jur. Entuziasti si increzatori descopera bucuria sincera in orice pietricica intalnita pe jos, in fiecare frunza sau floare culeasa. Lucruri mici, poate banale, neinsemnate pentru multi dintre noi. Copiii au o mare calitate: spontaneitatea. Unii dintre noi ne pierdem pe parcurs aceasta calitate. Uitam de ea si o ingropam intr-o cutie. Copiii sunt spontani si nu sunt restransi de regulile societatii. Cu siguranta, si noi, adultii, ne dorim cu ardoare acele momente in care sa ne putem rupe de reguli, sa ne dam mastile sociale jos si sa fim spontani, asa cum ne-am nascut.

 

Definitie si istorie

Un grup de oameni se organizeaza pe internet, se intalnesc intr-un loc public pentru a efectua o actiune neobisnuita, pret de cateva minute, dupa care grupul se raspandeste… aceasta este una din primele defintii ale actiunii flash mob. Termenul provine din limba engleza, unde flash—clipă; mob — multime. De pe wikipedia.org aflam ca flash mob-ul a aparut in anul 2003, fiind dezvoltat de catre Bill Wasik, senior editor al revistei Harper din America. Intr-un interviu, el a povestit ca a conceput aceasta idee ca pe un trend nou pentu cei care locuiesc in New York. Potrivit aceluiasi site, primul flash mob devenit legendar a avut loc in Manhattan, in data de 17 iunie 2003. Coordonandu-se prin e-mail-uri si mesaje trimise pe telefon, la ora 7:27 pm, in jur de 200 de oameni au intrat intr-un magazin de covoare si au cerut «covorul dragostei». In anii 2003-2005, Flash mob a crescut in popularitate, practic in fiecare tara unde oamenii utilizau internetul, au fost create site-uri si bloguri, unde se discuta, apoi in locuri publice, se realizau flash mob-urile la care participau sute si chiar mii de oameni. Multe companii au inceput sa foloseasca flash mob-uri pentru a comunica, fiind atrase de succesul de care se bucura acest fenomen. Mall-urile, garile, pietele publice sau campusurile universitare sunt locurile preferate pentru flash mob-uri.

 

Scop si reguli

Participantii Flashmob nu ofera si nu primesc bani pentru participare. Probabil va intrebati care ar fi scopul unui flash mob. Ce vor oamenii acestia sa transmita? Fie ca o fac pentru distractie, din nevoia de a se simti independenti stereotipurilor de comportament, pentru a-si testa capacitatile proprii în efectuarea actiunilor spontane în locuri publice sau din contra,pentru a semnala o neregula si sa sensibilize oamenii, dezvoltand senzatia de apartinere la o actiune comuna. Despre participantii acestor tipuri de actiuni, unii psihologi explica ca ar fi vorba de monotonia unei vieti mult prea rationale care cauta sa aduca noi senzatii in viata lor. Dar ca orice spectacol bine gandit si "spectacolul" flash mob are un set de reguli. Iata cateva  reguli generale care se respecta in toata lumea:

  • Actiunea trebuie sa fie spontana si concomitenta;
  • Un flash mob nu durează mai mult de 10 minute
  • Trebuie sa se formeze impresia ca participantii nu se cunosc si inainte de actiune sa nu afiseze ca se pregatesc sa faca ceva neobisnuit;
  • Un flash mob nu poate avea implicatii sau referiri care sa incurajeze sau sa indemne la: violenta, nerespectarea legilor, jigniri evidente fata de persoane publice sau private;
  • Toate actiunile trebuie efectuate dupa scenariu; un set de instructiuni sunt transmise unui grup de oameni, printr-un canal de informare selectiv(e-mail, sms)

 

Flash mob, in Romania

La sfarsitul anului 2004, "flash mob-ul" a patruns si in Romania. Pana in prezent, in multe orase si judete ale tarii au fost organizate diverse flash mob-uri pentru a transmite mesaje  oamenilor. Cel mai recent flash mob din Timisoara a avut loc in data de 4 aprilie a acestui an. Zeci de iubitori de animale, insotiti de catei, s-au strans in Piaţa Unirii din Timişoara, la un flash mob organizat de Asociaţia Pet Hope pentru a marca „Ziua mondială a animalelor fără stăpân”. "In jur de 40 de timisoreni iubitori de animale s-au adunat  pentru a celebra Ziua Mondiala a Animalelor fara Stapan si pentru a transmite un mesaj de compasiune si responsabilizare comunitatii. Participantii au venit cu caini, majoritatea metisi, au aprins lumanari si au avut un mesaj pictat - Fii lumina lor... sterilizeaza, adopta, educa", spune Alina, reprezentant Asociatia Pet Hope. Cele mai interesante si emotionante, consider ca sunt flash mob-urile în memoria lui Michael Jackson. Un astfel de episod a avut loc in Bucuresti:

 

Alte momente frumoase pe care merita sa le vedeti:

 

 

 

Un articol de: Andreea Samoila

Nota obtinuta:
10 (5 voturi)
3526 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Marți, 10 Aprilie 2012

Etichete pentru acest articol:

flash mob, sincronizare, spontan, dans, multime, actiune flash mob, distractie, mesaj


S-ar putea sa va intereseze si:

Muzica este pentru mine oaza de aer, intr-o lume zgomotoasa si plina de tertipuri menite [..]
citeste si comenteaza
Cei indragostiti deja de handmade vor avea o a doua dragoste pentru quiling, cu [..]
citeste si comenteaza
Imi place foarte mult sa merg cu bicicleta, de fapt bicicleta a devenit “masina mea de [..]
citeste si comenteaza
Poate ati auzit pana acum de jocul numit GO, dar nu ati avut ocazia sa-l jucati. Iata ca [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Stii deja ca micul-dejun este cea mai importanta masa a zilei, de aceea trebuie sa ne asiguram ca [..]
citeste si comenteaza
Fata este o parte a corpului ce conteaza foarte mult in viata noastra. Daca celelalte parti ale [..]
citeste si comenteaza
Femeia stie si s-ar putea sa va para un tic, o obsesie placerea aceasta sincera pe care o am in a [..]
citeste si comenteaza
De ce nu? Pentru ca, in timpul consultatiei, el se axeaza pe lucrurile esentiale. Iar aceste [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate