Mit sau realitate?

Inca din primii ani de scoala, de la orele de istorie ne raman tiparite in memorie doua denumiri asociate: via Appia si catacombele. Daca despre primul termen trebuie sa cercetam, sa cautam detalii sau chiar fotografii, cea de-a doua notiune ne ramane tiparita in memorie, poate chiar facem legatura cu martiriul crestin.

Via Appia

La iesirea din Roma gasim doua Via, Via Nuova si Via Antica. Via Appia este cea mai veche sosea ce uneste Roma de marile Adriatica si Ionica, trecand peste Muntii Apenini, cu o latime ce trecea in multe locuri 10 m si cu variante. Orasul Brindisi - port si principala poarta de legatura cu Orientul este situat la capatul sudic al drumului. De asemenea, Via Appia Antica lega Roma cu regiunea Puglia, renumita insa din antichitate pentru bogatiile si produsele sale agricole. Aceasta faimoasa artera de circulatie a avut si o importanta deosebita in cuceririle facute de romani, prin razboaiele purtate in celelalte tinuturi meridionale ale peninsulei.

Cimitirile subteranecatacombe.jpg

La iesirea din Roma, de-a lungul soselei Via Appia Antica se gasesc Catacombele, de fapt, cimitirele subterane taiate in lut vulcanic. Functia lor a fost aceea de morminte suprapuse, dispuse unele sub alatele si grupate dupa dimensiuni, categorii sociale, rang religios etc. Mai tarziu acestea au servit drept refugiu pentru crestini. In perioada persecutiilor, crestinii au facut din catacombe un loc de intalnire, de rugaciune si adapost. Marturii ale locuirii catacombelor de catre crestini sunt inscriptiile, altarele si scriptele unor sfinti. Trebuie sa precizez, ca astazi catacombele care se viziteaza au mormitele goale, osemintele fiind depozitate in locuri special amenajate. Construite pentru a ocupa suprafete cat mai mici din cimitire, intr-un loc in afara terenurilor mlastinoase ale Romei, catacombele dovedesc geniul creator si spiritul pragmatic al romanilor. Dar tin sa subliniez importanta catacombelor pentru crestinii acelor vremuri, ele reprezentand practic un loc de adapost, pana in anul 313, cand imparatul Constantin acorda libertate cultului crestin.

Catacombele (au ca origine cuvantul grecesc cymba) sunt morminte construite dupa modelul sirian si etrusc, in lungul galeriilor subterane pana in secolul al IX-lea, devenite loc de pelerinaj si mai apoi uitate. Au fost redescoperite in anul 1578 din intamplare. Catacombele si Basilica San Sebastiano situate tot in Via Appia Antica la aproximativ 1 km de cele mentionate mai sus au fost cunoscute si accesibile cu mult inaintea secolului al XIX-lea. Biserica face parte din cele sapte biserici vizitate in pelerinaje. La jumatatea secolului al III-lea violentele persecutii ii vor determina pe crestini sa transporte in secret moastele Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (care astazi se gasesc in Biserica cu acelasi nume), in aceste catacombe. In memoria lor, in secolul al IV-lea, imparatul Constantin construieste o biserica numita: Basilica Apostolorum, (Biserica Apostolilor). Biserica Sf. Sebastian a fost inchinata martirului Sebastian, pentru mormantul caruia Antonio Giorgetti a sculptat o frumoasa statuie.

Despre catacombe si despre rolul lor in istoria religiilor se pot face ample expuneri. Mergand pe urmele inca prezente ale pasilor Sfintilor, ne simtim purtati de transcendenta intr-o lume a revelatiei, pe care nicio explicatie scolastica nu ti-o poate oferi. Te gandesti mai mult ca oricand la Divinitate, dar si la ceea ce a insemnat Cetatea Eterna pentru omenire.

     

Nota obtinuta:
0 (0 voturi)
3033 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Nicoleta-Curelea Luni, 24 Mai 2010

Etichete pentru acest articol:

catacombe, istorie, roma, bisericaS-ar putea sa va intereseze si:

Cu barba alba, imbracat in straie de culoare rosie si cu desaga plina, coboara pe hornuri [..]
citeste si comenteaza
Limba este aspectul social al limbajului, elementul esential al acestuia. Ea este formata [..]
citeste si comenteaza
Existenta unui popor este determinata de cultura si civilizatie. Un neam care lasa colbul [..]
citeste si comenteaza
Luna octombrie este, de obicei, luna in care toamna isi intra cu adevarat in drepturi. [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cand auziti “fire de tort” probabil va ganditi la ate dulci cu gust de tort sau la un tort din [..]
citeste si comenteaza
A fost o data ca niciodata ca daca n-ar fi nu s-ar povesti. A fost un imparat si o imparateasa ce [..]
citeste si comenteaza
Cand s-a format Crestinismul? Crestinismul este religia raspandita de Mantuitor prin Apostolii [..]
citeste si comenteaza
Un sfarsit de noiembrie trist, plumburiu isi facea prezenta intr-un oras al betoanelor. Pe gazonul [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate