Sa gatim impreuna. Reteta prajitura marmorata

221e2fb5-ec9b-4f8c-976d-0f91aad2e957

Astazi m-am hotarat sa va dezvalui reteta cu care mi-am inceput ucenicia in ale prajituritului. Pasiunea pentru facutul (si manactul:)) prajiturilor o am inca de mica, de pe vremea cand o asistam pe bunica in bucatarie in ceea ce as putea numi “cele mai dulci momente ale copilariei”.

Prajitura marmorata sau prajitura “sarbeasca” asa cum o numim noi in familie este usor de facut, gustoasa si mai ales rapida (nu pierzi timpul cantarind ingredientele), caracteristici mandatorii pentru preparatele culinare pregatite in secolul vitezei.  Este genul de prajitura pe care sa o prepari alaturi de prietene la un pijama party sau in momentele cand iti doresti ceva dulce, dar nu ai vrea sa consumi produsele pline de aditivi, coloranti si conservanti ce se gasesc in comert. Asadar, sa incepem!

 

Ingrediente: 24 linguri faina; 24 linguri lapte; 12 linguri ulei; 12 linguri zahar; 3 linguri pudra de cacao; 1 ou intreg; ½ plic praf de copt sau 1 lingurita bicarbonat alimentar (acesta va face prajitura mai pufoasa);  ½ fiola esenta de rom; 1 pliculet zahar vanilat.

 

Mod de preparare: Incepe prin a amesteca intr-un bol ingredientele solide (faina, zaharul si praful de copt). Adauga apoi ingredientele umede (amestecate si ele in prealabil intr-un alt bol, laptele, uleiul si oul). Amesteca bine apoi imparte compozitia in doua parti egale. Intr-o parte adauga pudra de cacao si esenta de rom, iar in cealalta adauga zaharul vanilat. Amesteca separat ambele compozitii pana la omogenizare. In acest moment este timpul sa incalzesti cuptorul la 180 grade C.

Tapeteaza o tava de dimensiuni medii (de ex. 18/18 cm, in imagine eu am ales o tava rotunda, din considerente pur estetice) cu foaie pentru copt si toarna compozitia cu cacao. Peste, adauga intr-un strat cat mai uniform compozitia cu vanilie. Pentru a crea efectul marmorat, amesteca usor (trasand linii paralele pe toata suprafata prajiturii) cu un betisor de lemn (in genul betisoarelor de frigarui sau o scobitoare mai lunga). Pune tava in cuptor si „uit-o” acolo timp de 25-30 de minute. Pentru a te asigura ca s-a copt, introdu in mijloc o scobitoare, daca iese curata si aluat nu se lipeste, inseamna ca e coapta.

Acum este timpul sa rezisti tentatiei de-a o manca si sa o lasi la racit inainte de a o acoperi cu glazura.

Pont: in genul acesta de compozitie poti adauga de asemenea nuci pisate, fulgi de cocos sau migdale, stafide inmuiate in rom, fulgi de ciocolata sau fructe confiate.

Savureaz-o alaturi de o ceasca de cafea/ceai si o companie buna.

O reteta deAndreea Preda

Nota obtinuta:
9.1 (7 voturi)
1474 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Sâmbătă, 01 Martie 2014

Etichete pentru acest articol:

cacao, ciocolata, vanilie, rom


S-ar putea sa va intereseze si:

Daca aveti pofta de ceva dulce si este post, iata o reteta pentru o prajiturica, numai [..]
citeste si comenteaza
Iti doresti sa petreci anul nou in familie, cu cateva bucate alese si ceva mai multa [..]
citeste si comenteaza
Daca ai chef de ceva dulce si vrei sa-l faci rapid si fara sa trebuiasca sa astepti sa se [..]
citeste si comenteaza
Va doriti un desert elegant, rapid si foarte savuros? Avem musafiri, iar prajiturile nu [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Ne este dat sa traim intr-o lume in care “mortii vii” pasesc pretutindeni alaturi de noi, au [..]
citeste si comenteaza
Cataracta este o boala ce consta in opacifierea cristalinului natural al ochiului. Aceasta poate sa [..]
citeste si comenteaza
Masculini, conservatori si eleganti, pantofii de inspiratie englezeasca sunt, in ultimul timp, tot [..]
citeste si comenteaza
“Toate cele povestite aici sunt adevarate, uneori, dureros de adevarate, iar, daca nu mi s-au [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate