Sa gatim impreuna. Reteta prajitura marmorata

Astazi m-am hotarat sa va dezvalui reteta cu care mi-am inceput ucenicia in ale prajituritului. Pasiunea pentru facutul (si manactul:)) prajiturilor o am inca de mica, de pe vremea cand o asistam pe bunica in bucatarie in ceea ce as putea numi “cele mai dulci momente ale copilariei”.

Prajitura marmorata sau prajitura “sarbeasca” asa cum o numim noi in familie este usor de facut, gustoasa si mai ales rapida (nu pierzi timpul cantarind ingredientele), caracteristici mandatorii pentru preparatele culinare pregatite in secolul vitezei.  Este genul de prajitura pe care sa o prepari alaturi de prietene la un pijama party sau in momentele cand iti doresti ceva dulce, dar nu ai vrea sa consumi produsele pline de aditivi, coloranti si conservanti ce se gasesc in comert. Asadar, sa incepem!

 

Ingrediente: 24 linguri faina; 24 linguri lapte; 12 linguri ulei; 12 linguri zahar; 3 linguri pudra de cacao; 1 ou intreg; ½ plic praf de copt sau 1 lingurita bicarbonat alimentar (acesta va face prajitura mai pufoasa);  ½ fiola esenta de rom; 1 pliculet zahar vanilat.

 

Mod de preparare: Incepe prin a amesteca intr-un bol ingredientele solide (faina, zaharul si praful de copt). Adauga apoi ingredientele umede (amestecate si ele in prealabil intr-un alt bol, laptele, uleiul si oul). Amesteca bine apoi imparte compozitia in doua parti egale. Intr-o parte adauga pudra de cacao si esenta de rom, iar in cealalta adauga zaharul vanilat. Amesteca separat ambele compozitii pana la omogenizare. In acest moment este timpul sa incalzesti cuptorul la 180 grade C.

Tapeteaza o tava de dimensiuni medii (de ex. 18/18 cm, in imagine eu am ales o tava rotunda, din considerente pur estetice) cu foaie pentru copt si toarna compozitia cu cacao. Peste, adauga intr-un strat cat mai uniform compozitia cu vanilie. Pentru a crea efectul marmorat, amesteca usor (trasand linii paralele pe toata suprafata prajiturii) cu un betisor de lemn (in genul betisoarelor de frigarui sau o scobitoare mai lunga). Pune tava in cuptor si „uit-o” acolo timp de 25-30 de minute. Pentru a te asigura ca s-a copt, introdu in mijloc o scobitoare, daca iese curata si aluat nu se lipeste, inseamna ca e coapta.

Acum este timpul sa rezisti tentatiei de-a o manca si sa o lasi la racit inainte de a o acoperi cu glazura.

Pont: in genul acesta de compozitie poti adauga de asemenea nuci pisate, fulgi de cocos sau migdale, stafide inmuiate in rom, fulgi de ciocolata sau fructe confiate.

Savureaz-o alaturi de o ceasca de cafea/ceai si o companie buna.

O reteta deAndreea Preda

Nota obtinuta:
9.1 (7 voturi)
1568 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Sâmbătă, 01 Martie 2014

Etichete pentru acest articol:

cacao, ciocolata, vanilie, rom


S-ar putea sa va intereseze si:

Cel mai bine cunoscut desert turcesc este baklavaua (foietaj cu miere si nuci tocate). [..]
citeste si comenteaza
Ai pofta de ceva dulce, dar nu vrei sa pierzi prea mult timp in bucatarie? Incearca tarta [..]
citeste si comenteaza
Esti fana dulciuri? Te intelegem. Iar daca vine vorba de bomboane si de creme albe iti [..]
citeste si comenteaza
Inghetata de iaurt reprezinta o alternativa mai sanatoasa a inghetatei clasice. Se pot [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Spala , ploaie, ganduri negre Prinse-n umbre si tenebre, Curata desertaciune De necredinte [..]
citeste si comenteaza
Este vara si caldura ne indeamna sa visam la vacanta. Dar unde plecam in vacanta? Cu siguranta [..]
citeste si comenteaza
Ea se simtea mai bine ca nicaieri, mai intuitiva/bucuroasa/instinctiva/linistita/fericita ca [..]
citeste si comenteaza
Carte de colorat online gratuita. Iata o selectie de planse de colorat cu animale salbatice, dar si [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate