Sarcina pe saptamani. Ghidul de imagini al sarcinii, de la concepere pana la nastere

Ghid de imagini, ce prezinta sarcina saptamana de saptamana. Ce se intampla cu fatul si cu mama din momentul fecundarii si pana in momentul nasterii?

 

 

Fertilizarea

V-ati intrebat vreodata cum apare o noua viata?

Stim cu totii ca sarcina dureaza 9 luni. Cu toate acestea, cand vine vorba de medicina, durata intregii calatorii de la fecundare pana la nastere este de 40 de saptamani, adica 10 luni, luandu-se in considerare un ciclu menstrual de 28 de zile.

Perioada sarcinii poate fi impartita in 3 etape:

-         aparitia fatului

-         dezvoltarea organelor

-         pregatirea pentru nastere

Primul trimestru de sarcina

Spermatozoizii ataca ovulul, care se invarte usor in sens invers acelor de ceasornic. Se formeaza zigotul. In prima zi dupa conceptie incepe deja diviziunea celulara.

In primele trei zile de la fecundare se formeaza, in urma diviziunii celulare, embrionul.

 

In a patra saptamana de sarcina creierul copilului este format si de asemenea si coloana vertebrala. Tot acum, fatului incep sa i se formeze manutele si piciorusele, precum si inima.

 

Sarcina la 6 saptamani. Inima este formata acum din 4 camere, de asemenea, degetele de la maini si picioare sunt si ele formate. Creierul se dezvolta si el, impreuna cu sistemul nervos. Tot acum incep sa fie vizibili ochii, urechile, plamanii si ficatul, precum si stomacul.

 

Sarcina la 8 saptamani. Desi nu sunt pe deplin formate, se observa toate formele unui copil: maini, picioare, urechi, ochii. De asemenea, sistemul nervos este si mai bine dezvoltat.

 

Sarcina la 10 - 11 saptamani. Incep sa se formeze muschii, motiv pentru care fatul incepe sa se miste in burtica mamicii, desi nu este simtit. La degetele incep sa i se contureze unghiile. Bataile inimii fatului pot fi auzite cu un stetoscop special. Reflexul de a tine degetul in gura se dezvolta inca din burtica!  Si tot acum se poate determina sexul copilului.

 

Al doilea trimestru de sarcina

Sarcina la 14 saptamani. Se observa foarte bine forma mainilor, a capului, a picioarelor. Pielea capului arata fina. Incepe sa creasca parul capului. Miscarile fatului devin mai bine coordonate. Incepe sa intredeschida ochii.

 

Sarcina la 16 saptamani. Partile fetei sunt vizibile clar: ochii, gura, urechile. Fatul poate clipi. Devine activ, impinge in burtica mamei.

 

Sarcina la 18 saptamani. Toate sistemele umane s-au creat, acum incepe cresterea propriu-zisa. Apar miscarile respiratorii, insa sunt insuficiente pentru a indeplin functia pulmonara normala. Sexul copilului poate fi determinat cu certitudine printr-o ecografie. Mama simte si mai bine miscarile fatului.

 

Sarcina la 20 - 22 de saptamani. Fatului ii apar fire de par pe cap. In aceasta perioada incepe sa i se dezvolte creierul. Bataile inimii fatului se pot auzi cu un stetoscop. Tot acum se dezvolta sistemul auditiv; fatul isi aude mama, ii aude respiratia, vocea. Plamanii fatului sunt suficient de dezvoltati pentru ca acesta sa poata supravietui unei nasteri premature, insa doar in conditii de terapie intensiva.

 

Al treilea trimestru de sarcina

Sarcina la 24 - 26 saptamani. Fatul reactioneaza la sunete externe precum si la cele interne. Se observa o imbunatatire a circulatiei. Copilul doarme si se trezeste, intr-un ciclu firesc. Ochii se pot deschide si pot percepe lumina. Specificul impulsurilor de la nivelul creierului este comparabil cu cel al unui copil nascut. 9 din 10 copii nascuti saptamana 26 supravietuiesc si nu prezinta complicatii!

 

Sarcina la 28 - 30 de saptamani. Copilul deschide si inchide ochii. Plange. Isi suge degetul. Respiratia si temperatura corpului sunt controlate de creier (sistemul nervos central). Copilul intra intr-un ritm de dezvoltare alerta.

 

Sarcina la 32 - 34 de saptamani. Fatul are ochii inchisi cand doarme si ii tine deschisi cand e treaz. Pielea este roz si neteda. Creste tonusul muscular, iar copilul este capabil sa isi miste capul. Aproape toti copiii nascuti in aceasta perioada au sanse de supravietuire, fara complicatii, 100%.

 

Sarcina la 36 - 40 de saptamani. Plamanii sunt perfecti dezvoltati. Copilul reactioneaza la sursa de lumina. Greutatea normala a unui copil inainte de nastere se regaseste in intervalul 2.6 kg - 4 kg. La 38 - 40 de saptamani, copilul este perfect dezvoltat si pregatit pentru nastere.


 

Nota obtinuta:
9.1 (250 voturi)
51868 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: FemeiaStie Luni, 14 Noiembrie 2011

Etichete pentru acest articol:

sarcina-pe-saptamani, test-de-sarcina, etape-sarcina, poze-sarcina


S-ar putea sa va intereseze si:

De ce nu? Pentru ca, in timpul consultatiei, el se axeaza pe lucrurile esentiale. Iar [..]
citeste si comenteaza
Esti o viitoare mamica si deja ai inceput sa te ocupi de procurarea hainelor in care sa [..]
citeste si comenteaza
Perioada sarcinii, a procreerii si aducerii pe lume a unei fiinte este cea mai frumoasa [..]
citeste si comenteaza
Impachetatul bagajului genereaza numeroase provocari, care se multiplica insa in cazul [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Actiunea filmului se petrece in secolul al-IV-lea d.Hr., in Alexandria, Egipt. Schimbarea majora [..]
citeste si comenteaza
Melodia care ne va reprezenta la Eurovision 2010. Ce parere aveti? [..]
citeste si comenteaza
Catalog imagini pentru cele mai frumoase torturi pentru nunta. Fie ca iti doresti un tort alb [..]
citeste si comenteaza
Intinderile de vie ce imprejmuiesc Husiul se vad de departe, iar ca sa simti aroma, loc mai [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate