Sarcina cu risc. Ce inseamna acest diagnostic si care sunt solutiile?

Uneori, vestea ca urmeaza sa devii mama poate fi umbrita de un diagnostic care este normal sa te ingrijoreze la inceput: sarcina este una cu risc. Ce inseamna asta si ce trebuie sa faci? Iti prezentam in continuare toate informatiile necesare, care te vor ajuta sa intelegi mai bine situatia in care te afli.
Diagnosticul de sarcina cu risc nu inseamna automat ca viata ta este in pericol sau ca exista un pericol iminent de avort. Insa, daca te afli in aceasta situatie, va trebui sa respecti anumite recomandari mai stricte, sa urmezi un tratament in timpul sarcinii si sa mergi la control la un medic specializat in medicina materno-fetala.
Acest medic a urmat o pregatire speciala, pentru a putea monitoriza si ingriji cazurile speciale, de sarcina cu risc, prin urmare el are cunostinte mai avansate, care tin de genetica, obstetrica si chirurgie. De aceea, el este cel care poate stabili un diagnostic si poate, de asemenea, sa recomande tratamentul potrivit.
Ce presupune o sarcina cu risc
Sarcina cu risc este o sarcina in care pot sa apara complicatii, care pot afecta sanatatea mamei sau a fatului. Medicul poate pune acest diagnostic daca te afli in urmatoarele situatii:
● Ai peste 35 de ani si de aceea exista un risc mai mare de a naste un copil cu o anomalie cromozomiala (sindrom Down)
● Ai suferit in trecut mai multe avorturi, ai avut o sarcina extrauterina, ai nascut prematur sau ai nascut un copil mort
● Ai ramas insarcinata in urma unor proceduri de reproducere asistata, care au un risc crescut de sarcina multipla
● Sarcina ta este multipla (vei avea gemeni sau tripleti)
● Suferi de o boala genetica sau ai deja un copil cu o boala genetica
● Ai anumite probleme ginecologice (boala inflamatorie pelvina, endometrioza sau un fibrom uterin)
● Suferi de boala care se poate agrava in timpul sarcinii (diabet, hipertensiune, alte boli cardiovasculare, epilepsie, anemie)
● Exista o incompatibilitate de Rh (tu ai Rh negativ, iar fatul mosteneste Rh pozitiv de la tata).
Sarcina cu risc poate sa apara din cauza unei afectiuni de care suferi tu chiar dinainte de a ramâne insarcinata. Alteori, problema poate sa apara doar in timpul sarcinii, chiar si la o gravida care era inainte perfect sanatoasa:
● diabet gestational
● hipertensiune gestationala (creste riscul de preeclampsie, o complicatie severa, care poate afecta toate organele)
● hiperemesis gravidarum (o conditie in care gravida are greata si varsaturi severe, care dureaza mai mult de 12 saptamani)
● exista o cantitate prea mare de lichid amniotic (polihidramnios) sau prea mica (oligohidramnios)
● apare restrictie de crestere fetala (hipertensiunea mamei poate reduce fluxul de nutrienti care ajunge la fat prin placenta si astfel el nu se poate dezvolta normal).
Ce trebuie sa faci?
Pe scurt, trebuie sa respecti toate recomandarile medicului, inclusiv restrictiile pe care ti le va impune (regim alimentar, repaus la pat, injectii etc). De asemenea, medicul specialist in medicina materno-fetala iti va recomanda si alte investigatii, pe langa cele obisnuite, pe care trebuie sa le faca orice gravida.
Aceste investigatii speciale sunt:
● Masurarea lungimii colului uterin: medicul poate stabili astfel daca exista un risc de nastere prematura.
● Ecografia specializata: cu ajutorul ei, medicul poate verifica daca exista anomalii in dezvoltarea fatului, cum sunt, spre exemplu, defectele de tub neural.
● Biopsia de vilozitati coriale: presupune recoltarea unui fragment din placenta si se realizeaza intre saptamânile 10-12 de sarcina. Poate diagnostica anomaliile cromozomiale.
● Amniocenteza: este recomandata pentru a diagnostica din timp anomalii cromozomiale si defecte de tub neural (spina bifida). Procedura presupune recoltarea unei mici cantitati de lichid amniotic si este indicata dupa saptamâna 15 de sarcina.
● Cordocenteza: implica recoltarea de sânge de la nivelul cordonului ombilical, pentru a diagnostica eventuale anomalii cromozomiale, infectii sau tulburari de coagulare de care sufera fatul. Procedura poate fi realizata dupa saptamâna 18 de sarcina.
● Profilul biofizic: medicul va combina ecografia fetala cu monitorizarea batailor inimii fatului, pentru a evalua starea de sanatate a copilului. Investigatia este realizata de obicei dupa 24 de saptamani de sarcina. In urma acestei proceduri, medicul poate recomanda declansarea nasterii inainte de termen, daca observa ca viata fatului este in pericol.
Nu uita ca daca sarcina ta va fi monitorizata de un medic specialist si daca vei respecta toate indicatiile acestuia, totul va decurge bine!
Sursa foto: pixabay.com
Postat de: A-Editor Vineri, 11 Septembrie 2020
sarcia cu risc
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa