Perceptia femeii in societate trebuie sa fie alta! Semneaza si TU aceasta petitie!

elena_udrea,_cristina_topescu,_mircea_toma

Multe persoane utilizeaza clisee si stereotipuri de gen si le reproduc fara a fi constiente de acest lucru si de consecinte. Stereotipurile despre femei si barbati sunt primite, mostenite sau invatate de la diverse surse. Cele mai puternice surse sunt mass-media si publicitatea, ambele fiind foarte prezente in viata cotidiana. Acestea promoveaza in mod constant stereotipuri de gen, fiind formatoare de opinie, care contruiesc si transmit mesaje.

ALTFEM este o organizatie non-guvernamentala care impreuna cu ziaristul Mircea Toma isi propune imbunatatirea perceptiei asupra femeilor si cresterea gradului de constientizare a expertilor si operatorilor mass-media, al partenerilor sociali, autoritatilor publice si a femeilor asupra problematicii egalitatii de sanse si de gen pe piata muncii, prin actiuni menite sa schimbe perceptia acestora asupra rolului profesional si social al femeii. Astfel, ALTFEM inseamna exprimare, atitudine, educatie, incredere, egalitate, imagine si istorie.

In acest context, ALTFEM ne invita sa analizam propriile stereotipuri in legatura cu femeile si barbatii si ne face sa intelegem influenta acestora asupra alegerilor si dezvoltarii, atat in viata personala, cat si in viata profesionala.

 

Cu o floare se poate incepe o primavara!

Prin urmare, ALTFEM in frunte cu ziaristul Mircea Toma au organizat, miercuri 14 decembrie la Palatul Parlamentului, o conferinta de presa pentru lansarea unei petitii referitoare la schimbarea imaginii femeii in societate. Scopul campaniei este de regandire a femeii, de regandire a intregului set de valori ce sta la baza societatii romanesti.

Nume cunoscute din Romania au semnat, in cadrul evenimentului, petitia pentru tiparirea primei bancnote romanesti cu imaginea unei personalitati feminine reprezentative. Printre semnatari s-au numarat Elena Udrea, Theodor Paleologu, Cristina Topescu, Carmen Moldovan si Andrei Gheorghe. Totodata, acestia au fost liberi sa propuna numele personalitatii pe care o considera potrivita pentru aparitia pe viitoarea bancnota.

 

“Toate proiectele, spune Elena Udrea, isi propun sa schimbe ceva, sa schimbe mentalitatea, atitudinea fata de ce ar trebui sa reprezinte femeia in societate. Am negat discriminarea, am negat ca ceea ce recunosti nu exista. Insa, de foarte multe ori acceptam discriminarea pentru ca asa am fost educate. Campaniile de constientizare vor schimba aceste lucruri. Femeile reusesc sa fie cel putin la fel de bune precum sunt barbatii”. Mai mult, Elena Udrea a propus ca Ana Aslan sa fie personalitatea de pe viitoarea bancnota romaneasca, considerand-o una dintre femeile care au facut ca tara noastra sa fie cunoscuta in toata lumea prin inventiile sale in domeniul geriatriei.


Cristina Topescu este de parere ca “femeile demonstreaza in toate domeniile ca sunt perfectioniste, pun mai mult suflet si sunt mai tenace decat barbatii. Femeile si barbatii sunt complementari: noi nu putem fara ei, ei nu pot fara noi”. Chipul propus de Cristina Topescu este acelasi la care s-a gandit si Theodor Paleologu, respectiv chipul Reginei Maria.

 

Femeile din Romania sunt victimele celor mai multe nereguli in regimul de salarizare si in accesul pe piata muncii. De asemenea, sunt cele mai adesea tinta abuzurilor si actelor de discriminare.

“Discriminarea poate fi privita atat ca un proces de discriminare al femeilor, cat si al barbatilor”, declara Carmen Moldovan. Acesta considera ca “Elena Cuza este personajul potrivit pentru o astfel de realizare”.

 

Semneaza si TU aici nu doar pentru schimbarea imaginii banilor, ci si pentru schimbarea imaginii societatii.

 

Autori articol

Alexandra Andreevici & Loredana Fintina

Nota obtinuta:
9.5 (11 voturi)
2648 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: FemeiaStie Miercuri, 14 Decembrie 2011

Etichete pentru acest articol:

petie, imaginii femeii in mass mediaS-ar putea sa va intereseze si:

In dimineata aceasta te mint. Maine la fel, ce-a mai ramas din mine, cea de altadată. [..]
citeste si comenteaza
Acum trei luni, cand lumina amurgului se imbina cu cea a serii, am facut o calatorie in [..]
citeste si comenteaza
„M-am hotarat: de azi, sunt la dieta!”. Este o fraza pe care mi-o spun in gand iar [..]
citeste si comenteaza
Toamna e pe sfarsite! Muzica e nostalgica! Prea multa liniste si plictis, multe de [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Ce culori sunt la moda in primavara 2011? Culorile ne diversifica garderoba, ne aduc lumina in [..]
citeste si comenteaza
Medicamentele nu sunt indicate intotdeauna pentru rezolvarea unor probleme sau pentru mentinerea [..]
citeste si comenteaza
Cristi nu se mai simtea singur, viata capatase un alt inteles; prietenia si bunatatea Ingerasului [..]
citeste si comenteaza
Acum vreo 7-8 ani am descoperit cu mare bucurie o manastire ascunsa in muntii Neamtului, Manastirea [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate