Meditatii despre iubire

Cel care nu stie nimic nu iubeste nimic / Cel care nu poate sa faca nimic, nu intelege nimic / Cel care nu intelege nimic nu are nicio valoare.
Dar cel care intelege, acela totodata iubeste, observa, vede /  Cu cat mai multa cunoastere este inerenta unui lucru, cu atat mai mare este iubirea..." (Paracelsus)

Iubirea este....hmm, ceea ce pare greu de spus si greu de cuprins mai ales atunci cand te lansezi in explicatii ce se vor definitive si irevocabile. Iubirea tocmai cand nu este usor de definit, de cuprins in tipare, pentru ca ea este chiar si atunci cand nu se mai poate zice de ea nimic, iubirea este tot. Chiar atunci cand lumea ar tremura de teroare si de frica si s-ar omora pentru supravietuire, iubirea tot ar fi, ea continua sa fie in inima unei mamici ce se poate transforma intr-un animal de prada ca sa-si salveze copilul ori un indragostit, iubita sa. Dumnezeu, insa, din prea Marea sa Iubire, chiar daca mai permite unele mici necazuri, iata ca aceasta ordine universala inca nu a uitat inca s-o mentina intacta, premergand si incurajand iubirile tuturor oamenilor sa se dezvolte, c-or fi ei mai mici ori mai mari, mai egoisti, ori….. Adevarat este tot ce s-a spus pozitiv si constructiv intotdeauna despre ea, chiar emotie este ca imbold si instigarea de a incepe, ca si 'corolarul incojurator' al iubirii, preinceputul si precontinuitatea iubirii si ca fond permanent al iubirii! Pentru ca, odata aparuta emotia specifica de atractie, ea a trecut deja la stadiul frumos numit - sentiment! Apoi, cand este permanentizanta si cand vorbim de Iubire spunem strict de pasiune! Iubirea pleaca de la o emotie, apoi cu precadere devine sentiment, dar de acolo cale lunga. Concret, iubirea este strict pasiune, arta, ce pleaca de la emotie, o operatie de atractie (un gest, o privire, o vorba) ce poate fi de placere, de incantare, de bucurie, etc, dar ce pare ca nu rezista fara a deveni un fel de actiune, una mentala asiduua pentru mintea infierbantata a indragostitului; efort corupator si dominant, chiar obsedant. In concluzie, iubirea este emotie, sentiment, bucurie, fericire, incantare, adoratie, efort, dar este in primul rand activitate si arta, deoarece mobilul acela al atractivitatii daca s-a redus ori chiar pierdut datorita ‘ajungerii la scopul scontat’, daca nu devine si activitate ce are la baza un motiv de a fi cat mai activ, atunci iubirea…deci, iubirea este in legea firii, dar trebuie mentinuta cu efort confortabil uman, nepreseurizat, impus de libera consimtire, ca rezultat a propriei constiinte, caci in caz contrar -- nu e…

 

Iubirea si stiinta

A sti, dar a nu 'abuza' de stiinta ta decat numai de a o pune in beneficiul cuiva, numai de a creea suportul necesar evolutiei benefice a unei alte fiinte, de-ar fi umana ca un seaman apropiat ori departat sub raport de afectivitate (chiar 'dusman'--desi, ii are numai cine-i vrea sa-i vada! - autocreearea laturii intunecate - Umbra) ori de-ar fi o alta fiinta din regnul animal sau chiar vegetal, aceasta-i adevarata stiinta!!

O stiinta ori o ‘intelepciune’ ce urmareste raul, poate fi numita asa? Aparentele inseala uneori si atunci o numim asa, o laudam, dar a sti si a nu folosi cunostintele tale in sensul rau este o stiinta superioara ce nu poate decat sa inalte, prin ocrotire, sustinere, oferirea suportului de dezvoltare pozitiva a fiintei. Aceasta-i suprema stiinta, este chiar iubirea!! Dupa ce a aparut ea, iubirea, devine la randul ei un instrument de cunoastere, este chiar instrumentul suprem al stiintei, oferindu-i caldura cunoasterii, substanta interioara si mai ales motivatie intrinseca de a exista!! Fara ea cunoasterea-i seaca si rece, inghetand pe parcurs chiar motivatia insasi de cunoastere, chiar de-ar fi ea numai a unei persoane ori a lumii intregi! Cred ca numai o motivatie calda instiga la cunoasterea permanenta a lumii!!

La randul ei, iubirea formeaza alte instrumente de a afla chiar mai rapid decat in mod normal, ca intuitia, premonitia - exemple ne gasim atat de multe oriunde! O persoana ce iubeste pe alta aflata chiar la mii de kilometri distanta poate 'sti' printr-o anumita simtire / iubire starea ei, ori dupa caz o anumita situatie cu care se confrunta persoana iubita. Poate ca odata in vremuri stravechi exista in eter intr-o forma incipienta acesta 'stiinta', iar unele persoane de o anumita forma morala puteau s-o 'insuseasca' prin simpla solicitare catre Creator, ori ca Dumnezeu il alegea ca sa i-o dea.....poate mai sunt si azi asemenea oameni, dar restul de 'noi' ceilalti trebuie sa trecem printre anumite etape de cunoastere a persoanei vizate pentru a ajunge la o asemenea 'stiinta' despre ea. Pentru ca noi oamenii dupa cum mi se pare trebuie sa stim inainte de a iubi!...

Numai ca Iubirea Divina este atunci cand iubesti fara sa stii!

 

Un articol de: Valerian Mihoc

Nota obtinuta:
9.3 (14 voturi)
3494 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Joi, 16 August 2012

Etichete pentru acest articol:S-ar putea sa va intereseze si:

Astazi vreau sa impartasesc cu voi cateva cugetari grecesti vechi despre fericire, [..]
citeste si comenteaza
Daca v-as intreba acum "ce este viata?", as primi mii de raspunsuri [..]
citeste si comenteaza
Fericirea e ca o mare infinita in care ne putem scalda cu totii cat vrem. Nu are limite. [..]
citeste si comenteaza
Probabil crezi ca esti frumoasa daca mergi la fiecare doua saptamani sa iti pui unghii [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

V-ati gandit cate conflicte intre doi parteneri sunt declansate de competitie? Si oare cum ajungem [..]
citeste si comenteaza
V-ati intrebat vreodata de ce atunci cand ceva nu decurge conform planului si ne lovim de esecuri [..]
citeste si comenteaza
Uneori avem senzatia unui "deja-vu" sau suntem siguri ca ne-am mai aflat candva in acel [..]
citeste si comenteaza
Pastele se pregatesc foarte usor si sunt si satioase. Iata o reteta cu paste tortellini si sos de [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate