Interventie chirurgicala in premiera la Gradina Zoo Galati

In seara de 13 aprilie 2013, la Gradina Zoologica din padurea Garboavele, o echipa de medici veterinari, coordonata de prof. dr. Diaconescu Alexandru, de la Facultatea de Medicina Veterinara Bucuresti, a efectuat o interventie chirurgicala delicata asupra unei paciente speciale: leoaica Adela, in varsta de 12 ani, care suferea de o formatiune tumorala abdominala.

Tumora a fost observata prima data in urma cu aproximativ doi ani si, din cauza faptului ca a continuat sa se dezvolte, s-a luat decizia interventiei chirurgicale.

operatie_adela_3.JPG

 „Am monitorizat permanent leoaica din momentul observarii acestei tumori si am sperat ca formatiunea sa nu se dezvolte. Din pacate, tumora a ajuns la marimea unei mingi de fotbal, nu-i pune viata in pericol, dar o incomodeaza vizibil fiind in zona abdominala. Comitetul etic al Gradinii Zoologice a hotarat ca Adela sa fie operata pentru ca vrem ca ea sa aiba o viata normala,” a declarat Madalin Serban, directorul stiintific al Complexului Muzeal de Stiintele Naturii „Rasvan Angheluta” Galati.

Adela, s-a nascut la ZOO Galati in anul 2001 si a dat nastere la doi pui, o femela si un mascul, care se afla si ei in parcul ZOO. Medicii veterinari au declarat inaintea operatiei ca interventia va fi destul de complicata, avand in vedere varsta pacientei. „Este o formatiune tumorala, nu stim daca este benigna sau maligna, vom vedea acest lucru dupa ce vom face analizele. Inainte de interventie i se vor face analize de biochimia sangelui pentru a evalua anumite riscuri legate de durata interventiei si, in timpul operatiei, i se vor monitoriza permanent functiile vitale,” a declarat dr. Gasca Dan, medicul veterinar al Parcului ZOO Galati.

 

Dupa anestezierea leoaicei, a urmat interventia chirurgicala coordonata de prof.dr. Alexandru Diaconescu, asistat de dr.Gasca Dan si dr.Manuela Pasca, anestezist. Operatia a avut loc in noul cabinet veterinar din incinta Parcului Zoo, aparatura si medicamentatia folosita fiind asigurata de prof.dr. Alexandru Diaconescu, care a efectuat operatia gratuit. Dupa aproximativ doua ore, tumora a fost inlaturata iar leoaica Adela a fost plasata in carantina.

 

„Pot sa spun ca interventia a fost dificila, tumora era extrem de voluminoasa, cantarea 6 kg, destul de aderenta pe tunica abdominala si destul de vascularizata. Consider ca interventia a fost o reusita, am reusit indepartarea in totalitate a tumorii, am reusit apoi o sudura care sper sa fie cat se poate de sigura pentru un animal salbatic. Pronosticul privind supravietuirea pacientei pe termen mediu si lung il vor da cei de la Laboratorul de Anatomie Patologica in urma analizei unei probe din tumora,” a declarat la finalul operatiei prof.dr. Alexandru Diaconescu.

adela_a_doua_zi_dupa_operatie_1.jpg

Leoaica Adela va fi monitorizata permanent, pana la cicatrizarea completa a suturii chirurgicale. 

Nota obtinuta:
10 (7 voturi)
3789 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Silvia-Filip Luni, 15 Aprilie 2013

Etichete pentru acest articol:

tumora, interventie chirurgicala, prof. dr. alexandru diaconescu, dr. gasca dan, dr. manuela pasca, anestezist


S-ar putea sa va intereseze si:

Dragi iubitori de animale, Robi este o asociatie pentru protectia animalelor - de unde [..]
citeste si comenteaza
Trebuie spus ca orice om are nu numai un rol social in circularitatea procesului societal [..]
citeste si comenteaza
Intr-o seara, eram in bucatarie, gateam cina. Am deschis usa, pentru ca se facuse prea [..]
citeste si comenteaza
Stiu ca multi vor zambi la citirea titlului acestui articol, dar imi propun sa supun, in [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

M-am trezit intr-o dimineata oarecare…Si am hotarat sa arunc o privire pe google, sa vad ce [..]
citeste si comenteaza
Orice obicei bun pe care tu ca parinte il ai, il poti transmite celui mic doar prin forta [..]
citeste si comenteaza
Raluca Schachter este consilier de nutritie si inca nu si-a pierdut speranta ca noi, romanii, inca [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate