Cainii hotelieri
Stiu ca multi vor zambi la citirea titlului acestui articol, dar imi propun sa supun, in continuare, atentiei dumneavoastra o meteahna a noastra a tuturor si anume: hranirea, pe timpul vacantei noastre, a catelusilor pripasiti pe langa unitatile turistice din statiunea unde se afla hotelul. Mi-am permis sa numesc aceasta categorie de caini „caini hotelieri” tocmai caracterului lor turistic.
Indiferent ca vorbim de Sarata-Monteoru, Mangalia, Baile Herculane, Calimanesti-Caciulata sau Sovata (locuri unde am fost si vazut personal) situatia este aproape intotdeauna aceiasi: in restaurant sunt cativa ochi pe tine asteptand sa termini de mancat si cum ai terminat vine inevitabil intrebarea „imi dati mie oasele de la friptura?!? Ca sunt niste catelusi frumosi si orfani aici afara!”. Nu vreau sa fiu inteles gresit, sunt un mare iubitor de caini, insa perpetuarea unei stari de fapt si inmultirea necontrolata a cainilor fara stapan nu o pot accepta. Asa este, o sa-mi spuneti ca de fapt „cainii hotelieri” au ca stapan restaurantul si/ sau hotelul in jurul caruia se aciueaza, dar cand vine vorba de vaccinurile pe care un caine trebuie sa le faca obligatoriu sau de adunat mizeria pe care acestia o lasa peste tot, atunci responsabilitatea nu mai este a nimanui.
Un caz real
Intr-una din statiunile enumerate mai sus am fost martorul unei scene care poate ar trebui sa ne dea mai mult de gandit: o doamna se afla pentru al doilea an consecutiv la acelasi hotel si a vazut in fata hotelului un caine pe care acum un an il hranise tot sejurul (18 zile) si a vrut sa-l mangaie, cainele insa a muscat-o. Asta, probabil si datorita faptului ca asemenea oamenilor si cainii au nevoie nu doar de mancare, ci si de ingrijire si afectiune, cainele despre care va vorbesc crescuse fara o educatie, afectiune si ingrijirea unui stapan adevarat, ci doar din oase aruncate si resturi alimentare, iar lipsa unui om care sa-i fie cu adevarat stapan isi spusese cuvantul facand cainele sa se salbaticeasca mai ales ca acesta crescuse la marginea unei paduri.
Nu pot sa nu ma abtin sa nu aduc in discutie si subiectul poluarii sonore, fiindca mi s-a intamplat ca sub balconul camerei de hotel sa se stranga vreo 5 - 6 caini (locul de unde mai mereu pica ceva de mancare) si sa faca din odihna de dupa masa o stare de disconfort, iar din noaptea de somn, o noapte alba de veche si alungat cainii. Si intre noi fie vorba, cand iti faci concediul si/ sau vacanta undeva, iti doresti cat mai multa liniste si relaxare, caci de galagie si agitatie o sa ai parte tot restul anului in localitatea ta de domiciliu.
Si atunci nu pot sa nu vin si sa va intreb, oare cine face mai mult rau cel care „face un bine ducand de mancare catelusilor din fata hotelului” sau acela care sta pasiv si trece indiferent mai departe chiar daca patrupedul ia fata de „caine milog” !?!? Nu pot sa nu pun accentul si pe factorul sanitar, cainii putand fi transmitatorii a numerosi paraziti si unele afectiuni (transmisibile la om) care fara indoiala nu le vom observa si evidentia, decat atunci cand ne va afecta si pe noi personal.
Cu siguranta nici autoritatile si nici organizatiile non-guvernamentale nu au, in momentul de fata, capacitatea de a starpi, atenua sau diminua acest flagel al cainilor comunitari si fara stapan in care se incadreaza si cainii hotelieri.
Multi vor invoca mila fata de acesti caini, insa nu de mila au acestia nevoie, ci de un proprietar pe care sa-i slujeasca neconditionat cu maxim devotament. Un cuplu sosit in statiune pentru un sejur balnear nu a dat niciodata de mancare (pe intreg parcursul sejurului) vreunui „caine hotelier”, insa la incheierea concediului au adoptat unul din catelusi, in ciuda unor rautati ale altora „noi l-am hranit si voi il luati gras acasa!” eu am sa ma incapatanez sa cred in continuare ca acel cuplu a fost mult mai milostiv cu sufletul acela de catelus, luandu-l spre ingrijire la ei acasa, decat toti ceilalti care l-au hranit in fata restaurantului.
Asa ca, in incheiere, sfatul meu este ca atunci cand mergeti in concediu, daca vreti sa faceti o fapta buna unui catelus ganditi-va ca cel mai mult s-ar bucura sa aiba un stapan si luati-l la dumneavoastra acasa!!
Postat de: Robert-Codescu Joi, 22 Noiembrie 2012
caini comunitari, catei fara stapan, pentru caini, adoptie caini
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?