5 greseli de evitat in alimentatia cainelui tau
Hranirea corecta a cainelui este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru sanatatea si longevitatea acestuia. Totusi, multi proprietari fac o serie de greseli care pot avea consecinte grave si care ar putea fi evitate cu usurinta, in contextul unei informari prealabile corecte.
1. Administrarea unui tip de hrana nepotrivit
Nevoile nutritionale ale unui pui dintr-o rasa de talie mica, ale unui pui dintr-o rasa gigant, ale unui adult, unei catele gestante sau unui caine senior sunt semnificativ diferite. Inclusiv doi caini adulti, de aceeasi varsta si apartinand aceleiasi rase, pot avea nevoi diferite, in functie de nivelul de activitate fizica zilnica sau de timpul petrecut in frig.
Opteaza, intotdeauna, pentru o formula de mancare premium sau superpremium, destinata daca nu rasei careia ii apartine cainelui, macar varstei, taliei, starii fiziologice si nivelului de activitate zilnica. Alege, de pilda, un sortiment de hrana uscata caini juniori de la Petpal.ro pentru puiul de Bichon si un altul pentru puiul de Ciobanesc German.
2. Administrarea unei cantitati prea mari de recompense sau mancare gatita
Daca ai nota, zilnic, tot ceea ce primeste cainele de mancare in plus fata de portia sa obisnuita, ai ajunge la concluzia ca nu e deloc neglijabila cantitatea. Recompensele impartite cu prea multa generozitate in timpul sesiunilor de dresaj, ”ceva bun” din frigider si asa mai departe se aduna si pot determina, in cele din urma, o alimentatie dezechilibrata.
Specialistii recomanda ca cel mult 10% din numarul total de calorii zilnice sa provina din alte surse decat mancarea pentru caini. Aici sunt incluse fructele si legumele oferite separat, felia de branza in care ascunzi pastilele, biscuitele primit de la copilul vecinului, oasele presate de ros pentru dantura si asa mai departe.
3. Alegerea mancarii pe criterii de marketing
Pungi stralucitoare, reclame atractive, promisiunea unei danturi impecabile si termeni ca ”natural” par sa fie tentatii deosebit de interesante pentru proprietarii de caine insuficient educati in materie de nutritie canina. Nici macar faptul ca sortimentul respectiv de mancare e disponibil la magazinul cel mai apropiat de casa nu e un criteriu de selectie adecvat.
Discuta cu medicul veterinar despre nevoile cainelui tau si despre sortimentele de hrana uscata cele mai potrivite pentru el. Daca ai un caine sanatos, opteaza pentru o varianta premium sau superpremium si ramai la ea, cata vreme e acceptata si bine tolerata.
4. Cumpararea unei cantitati prea mari de mancare pentru caini
Unii proprietari de caine sunt tentati de pretul ceva mai mic al ambalajelor de dimensiuni mari si cumpara saci de peste 10 kg de mancare uscata pentru Bichonul lor. Desi motivatia financiara este de inteles, in final pierderile sunt mai mari, deoarece grasimile din mancarea pentru caini se oxideaza in timp, rancezesc, isi modifica mirosul si gustul, astfel ca s-ar putea sa te trezesti ca a doua jumatate a sacului cumparat cu atata entuziasm ajunge sa fie donat unor catei mai putin mofturosi.
Pentru a beneficia pe deplin de nutrientii din hrana, cumpara-i cainelui tau mancare ambalata corespunzator taliei acestuia.
5. Depozitarea necorespunzatoare a mancarii pentru caine
Multi posesori de caine cred ca e suficient sa depoziteze punga cu mancare intr-un spatiu la care cainele nu are acces si sa ii umple acestuia bolul cu granule o data sau de doua ori pe zi. Dar intr-un sac astfel desfacut, mancarea rancezeste, poate mucegai, isi pierde aroma si savoarea, isi modifica si gustul si se altereaza, chiar daca mai putin dramatic decat ar face-o alimentele cu un continut mai mare de apa.
Este important ca, odata desfacut sacul cu mancare, crochetele sa fie depozitate intr-un recipient bine inchis, intr-un spatiu racoros, departe de surse de caldura.
La fel ca in cazul oamenilor, o alimentatie corecta este esentiala pentru un stil de viata sanatos care, la randul lui, promoveaza longevitatea. Ai grija de patruped alegandu-i cu grija hrana!
Sursa foto: pexels.com
Postat de: A-Editor Miercuri, 11 Ianuarie 2023
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?