Braveheart - urmarea singurei iubiri! (II)

braveheart8

“Te iubesc! Te-am iubit mereu! Vreau sa fi sotia mea.” W.W. Se indragostea de unica sa iubire, precursoare a toate – chiar si a istoriei unei tari! Se indragostea de prima sa iubire, de fetiscana din copilarie careia i se facuse mila de el dupa ce a ramas singur pe lume…

Oare se mai poate afla macar vreun loc pe Terra in care omul nu poate uita puritatea prin care te jucai cu prietenii, iubeai o floare de maracine, tocmai pentru ca o fetiscana ti-a cazut cu tronc dintr-o data in urma gestului ei, de aceea nici ca ai mai putea-o uita?

De fapt, floarea de maracine a fost precursoarea istoriei… O floare de maracine a declansat o istorie, anume lupta pentru independenta Scotiei; frumusetea acestei flori fiind stirbita dupa ce a trait atata timp in sufletele pure (fiind si pastrata ca intr-un ierbar) invitate de ea la iubire! Ea a declansat iubirea, unica lui iubire si iubirea pentru pamantul unde unica dragoste, unica femeie pe care a iubit-o i-au omorat-o.

 

Dorinta uniunii

Dupa primul sarut apare o dorinta apriga de uniune…Atunci a dorit sa-si uneasca destinul cu ea, dar sa n-o imparta cu nimeni altcineva, aceasta dorea cel mai mult, sa nu fie asa dupa cum cerea ‘legea’ hada nou instaurata de regele englez: “un vechi obicei poate trebuie sa reinstauram. Sa le acordam ‘dreptul’ la – prima noctes” . Pentru aceasta,  planuiesc doar ei sa se casatoreasca pe ascuns intr-un loc mirific al naturii, caci nimeni nu trebuia sa afle taina iubirii lor, nestiind in cine puteau avea incredere; asa aveau astfel sa-si impartaseasca unul altuia dovada iubirii unul pentru celalalt pentru tot restul vietii lor. Dar moartea parca pandea si uneltea impotriva-i.

Moartea si-o facuse dusmanca cea mai mare,

Uneltea pe tacute umbroasca cu ura  mai tare,

Indiferent la moarte, trai mult prea de nesters,

Avand iubirea in Sine, vibra mult prea intens!

 

Casatoria

Mircea Eliade a descris cel mai bine acest gen de casatorie simpla, atat de simpla in mirificul naturii, incat pare atat de complexa in zilele acestea in care iti trebuie atat de multi martori pentru consfintirea ce trebuia sa fie in interior. Dar iata un interior la care asista pamantul, cerul, stelele, copacii dintr-un peisaj mirific, dupa acest autor:

“Vorbea apei, vorbea cerului cu stele, padurii, pamantului. Isi sprijini bine in iarba pumnii purtand inelul si fagadui:

Maitreyi: ma leg pe tine, pamantule, ca voi fi a lui Allan si a nimanui altuia. Voi creste din el ca iarba din tine. Si cum astepti tu ploaia, asa voi astepta eu venirea lui, si cum iti sunt razele, asa va fi trupul lui mie. Ma rog in fata ta ca unirea noastra va rodi, caci mi-e drag cu voia mea , si tot raul, daca va fi, sa nu cada asupra lui, ci asupra-mi, caci eu l-am ales. Tu ma auzi, mama pamant, tu nu ma minti maica mea. Daca ma simti aproape, cum te simt eu acum, si cu mana si cu inelul, intareste-ma sa-l iubesc intotdeauna, bucurie necunoscuta lui sa-I aduc, viata de rod si de joc sa-I dau.Sa fie viata noastra ca bucuria ierburilor ce cresc din tine.. Sa fie imbratisarea noastra ca cea dintai zi a monsoon-ului. Ploaie sa fie sarutul nostru. si cum tu nu obosesti niciodata, niciodata sa nu obosesca dragostea mea pentru Allan, pe care cerul l-a nascut departe, si tu maica l-ai adus aproape!” – text din “Maitreyi” (Ed. Minerva’ 91)

Intr-o epoca in care interesele de tot felul isi au locul lor in minte de o importanta capitala, oare se mai poate afla macar un loc in care pur te jucai cu prietenii, iubeai o floare de maracine, tocmai pentru ca o fetiscana ti-a cazut cu tronc dintr-o data in urma gestului ei, de aceea nici ca ai mai putea-o uita? Aceasta pelicula infatiseaza un tablou real, a unei iubiri reale, ce deseori ar trebui sa ne dea de gandit si deseori sa ne dea peste nas pentru interesele cotidiene pe care le avem, unde ne gandim lamentabil deseori:”cum sa ma gandesc macar sa ma casatoresc cu cutare, prieten fiindu-mi, dar uite el ca inca poarta pijamale…”

Se indragostea de unica sa iubire, precursoare a toate – chiar a independentei si a istoriei unei tari, a Scotiei! Iar, pentru ca nu stiau in cine puteau avea incredere s-au hotarat sa se casatoresca in taina ca nimeni sa nu stie acest lucru, pentru ca nimeni sa fie cumva ispitit la vreo tradare sau la vreo mancarime pe limba, pentru ca ei sa nu se faca vinovati de incalcarea legii nou instaurate si sa fie trasi la raspundere pentru ceea ce le apartinea de fapt si de drept intr-o viata aflata sub inperiul legii Divine, pentru ca oricum atunci cand intervine legea umana deseori scapara chiar umanitatea, atunci unde ar mai fi Divinul?

Martor imi este Dumnezeu,

Pentru iubirea ce ti-o port,

Pe nimeni nu socot ca zeu,

Nici dorul n-am cum sa-l scot,

In deplinatatea-i ce o am in cort…

Intocmai ca planul de a se casatori pe ascuns in speranta ca altadata va veni vremea s-o ia pe ea in cortul sau coliba. Bine, ceea ce a revendicat el ca fiind locul sau si ferma sa reprezenta totusi inceputul a ceea ce dorea el sa implineasca pe viitor. In acest sens cerandu-i ei ajutorul… Amintea ei de ferma ce o vrea si de copiii lui cum se vor juca prin locurile planificate de el… Ea interpreta: “Cum ai copii?”, “Oo, nu chiar, speram sa ma ajuti tu in acest sens!” :) Insa, toate acestea pe cat de frumoase erau, parca pe atat de mult, presupunand si o pace desavarsita ce nu era,  facea sa para initiativa hazardata… Dar nu!

Deoarece, in ciuda acestor fapte reale nu le-a lipsit curajul si, nu numai in film asa dupa cum s-ar crede in mod facil. Cine are putin de habar despre istorie - stie. Cu adevarat ca aceasta iubire a fost actul declansator a castigarii independentei statului Scotia, aflata de prea multi ani sub jugul de robie al Angliei. La inceput a fost iubirea, apoi apare moartea care tot pandea, creand nesiguranta mai mult din partea privitorului, deoarece el nu era prea prins de iubirea lui, care prea pura fiind nu putea sa scape observatiei hade, maestra in a depista ceea ce ii este opusa – puritatea! Apare apoi razbunare si avantarea in lupta de rascuparare a trupului iubitei, care acum se identifica cu intreaga tara, pentru ca datorita meleagului jinduit fiind s-a ajuns la aceasta lege si aceasta pangarire a trupului ei pamantesc, care murind acum a fost mult mai victorios. El pentru aceasta lupta!

 

Prima noapte!

Au reusit astfel sa-si insuseasca ceea ce le apartinea...

Dupa ce si-au impartit bunurile cele mai de pret (niste carpe, propiu-zis) ca pentru pecetluirea celui mai hotarator legamant, devarsitor si cuprinzator: “Jur sa te iubesc toata viata mea”… Dupa ce si-au avut ca martori la casatorie intregul univers, totul universal, natura, luna plina, copacii, izvorul cu cantecul lui de curgere le-a incantat si descantat mirajul unirii fizice.

Dupa ce a trecut pragul imens al naturii cu ea in brate, ocrotindu-i, dupa ce a trecut pragul universului de iubire cu ea in brate, oblojindu-i, fiind in cel mai inalt cer, unde nu avea sa fie nici un efemer, unde avea sa i se imprime memoriei si mai pregnant, si unde nici un alt sentiment mai slab sa se manifeste mai flagrant, acolo s-au iubit, pe un pat moale de paie, unde orice gadilitura este mai vioaie, unde orice zvagnire de sange este celesta, si unde iubirea ramane imprimata-n fresca…iubirea fiind de ceva timp imprimata in trupuri…acum se manifesta!

Unirea trupurilor duioasa,

nu era excapada pacatoasa,

se arata acum desavarsita,

In aval fiorul izvorului lor ivita!

Luna le canta in struna,

cu lumina incandescent cununa,

unirea frumoasa si pura,

ca duhul rau sa nu-i repuna,

Ci sa risipeasca orice duh rau,

Iubirea pura sa nu ajunga

in cel mai rau al sau hau…

In orice caz, chiar fiind un film dur, insa numai pentru acest episod sublim tot trebuie sa vezi acest film, pe care l-am vazut si revazut iar la nesfarsit, film ce spune cum este demn de iubit. Cu adevarat voluptatea cea mai mare este data de dragoste si cu adevarat ca dragostea se manifesta prin lucruri cat mai simple, nesurvenind prin lucruri scumpe si costisitoare; oare nu ne indica aceasta pelicula acest fapt?

 

Moartea

Ceva care a tot urmarit ce a fost frumos de la inceput, care a tot pandit prin oamenii sclavi ei, acum a depistat contrariul - prefrumusetea, prea pura fiind nu putea sa scape observatiei hade, maestra in a depista ceea ce ii este opusa – puritatea! Apare apoi razbunarea si avantarea in lupta de rascuparare a trupului iubitei, care acum se identifica cu intreaga tara, pentru ca datorita meleagului jinduit fiind s-a ajuns la aceasta lege si la aceasta pangarire a trupului ei pamantesc, care murind acum a fost mult mai victorios. El a intrevazut ceva deosebit de frumos si pur, asa a devenit moartea invidioasa, iar orgolioasa dupa cum o stie toata lumea ca este in toata majestatea ei imperios de hada si josnica, a devenit invidioasa si mai hada pe cat era deja in manifestarea ei scabroasa…

Astfel, prin invidia-I puternica i-a luat iubirea pura, numai printr-o taietura adanca de pumnal s-a intamplat…capul ei cazand mai repede decat al unui miel pur, sangele-i improscand mana criminalului poate pentru a-l ierta intr-o viata de dupa moarte sau de a-l arde mai tare in focurile iadului, ca pe o pecete incandescenta a pacatului capital la care s-a dedat facandu-se robul Mortii, chiar a lui personale, guvernator fiind.

El, Wiliam Wallace, ucis pe dinauntru acum, ajunge mai negru decat moartea insasi, urland iubirea in el, caci nu observase o mica eroare - cand ea a fost prinsa, singura lui iubire ucisa nu avea decat sa-l transforme intr-un leu razbunator! Singura lui iubire fiind ucisa tocmai pentru a-l atrage pe el in capcana, pentru a-l silui pedinauntru si supune la moartea cea mai urata posibila, fiind simtit si ca cel mai redutabil dusman trebuiau sa-i jupoaie si sufletul de invelisul pur prin care era invesmantat in haina luminoasa a iubirii. Intr-o capcana cautau sa-l atraga, acolo unde parea a fi centrul lor si a fortaretei lor, acolo au si ucis-o… Insa, de unde fortareata? Pentru ca el turbat se transformase intr-o masina de ucis, luptandu-se cu 5-10 sau cati mai veneau deodata, uneori neavand nici arma. De unde se vede si antrenamentul acela bun, fara arma, care in vremea de pacea anterioara le-a fost permis.

Tot ceea ce conta acum era imaginea iubitei, ce era vie inca in memoria lui si inca va mai continua sa fie vie prin actiunile ulterioare pe care le va indeplini, indemnat de aceasta razbunare. In viata lui nemaicontand nimic de acum, decat de visul noiptii, viata fiindu-i un chin, o oropsire in care trebuia de acum doar sa zgandere moartea ca sa vine sa-l ia mai repede. Dar, ciudat pe cat il dorea de mult aceasta de acum incolo, pe atat de mult si fugea speriata din fata lui, uneori fiind chiar si mai urat decat ea de furie.

De acum va avea menirea de a-i rascumpara trupul iubitei ce a fost inmormantat desigur, dar iubita se intrupase de dinainte in acel pamant strabun si in mintea lui inca vie, chinuita uneori de vise dulci si diafane, caci viata lui ... doar noptile contau, ca acolo inca se intalnea cu ea si va fi inca chinuit in fiecare zi, pentru ca sa traiasca mai intens fiecare noapte si, sa se intalneasca cu ea in taina cat va mai fi putand trai....

Un articol de: Valerian Mihoc

Nota obtinuta:
10 (16 voturi)
2450 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Joi, 27 Iunie 2013

Etichete pentru acest articol:

despre iubire, filme despre iubire


S-ar putea sa va intereseze si:

„Eat, Pray , Love” este cel mai recent film al cunoscutei actrite americane. Pelicula [..]
citeste si comenteaza
Ne-a facut sa radem si ne-a facut sa plangem. Dupa aproape 12 sezoane, serialul [..]
citeste si comenteaza
Toamna se numara bobocii? Ei bine nu! In Romania toamna aceasta se numara spectacolele de [..]
citeste si comenteaza
Premiera a fost in 4 martie 2011, si se pare ca este un film foarte placut pe piata [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Ea n-a fost in cubanat macar odat, Oare va fi cutezat pe munte la urcat? [..]
citeste si comenteaza
In viata fiecareia, indiferent cat de puternica am fi, vine un moment cand ne prabusim. Eram in [..]
citeste si comenteaza
Va doriti o reteta rapida, bazata pe paste? Alegeti sa preparati fusilli cu legume! [..]
citeste si comenteaza
Vrei sa infrunti canicula mancand o inghetata sau savurand o bere rece la umbra unei terease? [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate