Lacrimile Luminitei Amarie
Motto: „Lacrimile sunt roua de pe fruntea ingerilor care pacatuiesc in cer...” (Luminita Amarie)
Cine este Luminita Amarie?
Luminita Amarie este o poeta care incearca cu talent si demnitate sa se faca cunoscuta in lumea literara contemporana. S-a nascut in data de 20 ianuarie 1987 in orasul Dorohoi, Judetul Botosani. La o varsta frageda a parasit tara, stabilindu-se pentru un an in Italia, apoi in Franta, unde frecventeaza o serie de cursuri si specializari, printre care liceul si studii preuniversitare. Inca din scoala a fost remarcata pentru talentul sau poetic, literar si artistic. Calatoreste in Europa, Africa, America de Sud si Orient. In prezent locuieste in Marea Britanie, la Londra, dar se reintoarce foarte des la Parisul copilariei si din ce in ce mai mult in Romania, unde pamantul o cheama si-i da puterea de a scrie.
Luminita Amarie iubeste copiii, muzica, teatrul si natura. Prima sa carte urmeaza sa fie publicata in curand la Editura „Mihai Eminescu” din Bucuresti. Cu acest volum „Lacrimile, dintii albi ai durerii”. Autoarea este convinsa ca un scriitor care doreste sa fie recunoscut ca poet, trebuie sa-si demonstreze in primul rand vocatia in acest domeniu, perfectionandu-si mereu stilul si constructia versului.
Poezii cu suflet
Cartea incepe precum un text din lirica norvegiana („Invata de la toate”): „Din radacini adanci, pamant cu jar si iz/ Iubeste-ma in mai cat poti tu sa cuprinzi./ Adancul meu esti tu, esti floarea mea de colt,/ Iubeste - ma in mai si du-ma catre bolti (…) Iubeste-ma in Mai in toata maretia/ Iubeste-ma cand tac sa-ti fiu imparatia/ Iubeste-ma in Mai asa cum ma doresti/ S-apuna si apoi rasara-n noi toti mugurii dumnezeiesti/ Iubeste-ma in Mai, fii umbra mea, furia/ Iubeste-ma in cer caci eu iti sunt simbria/ Respira-ma si-apoi imbraca-te cu mine/ Intr-o padure cu salcami si flori printre ruine/ Iubeste-ma in Mai, nu ma lasa pe maini'/ Iubeste-ma in Mai si – imbata-te cu mierea de salcami/ Iubeste-ma in noapte-n calde lumini de luna/ Cand soarele ne-atinge si tine impreuna/ Iubeste-ma-n albastru in mov si straveziu/ Iubeste-ma acum si iar intr-un tarziu/ Iubeste-ma in galben cum te iubesc si eu/ Iubeste-ma in alb, pana la Dumnezeu.”
Volumul de poeme al Luminitei Amarie trebuie imaginat ca o poveste de dragoste, o carte a tensiunilor sufletesti in care efortul poetei este de apreciat: „M-ai ajutat sa zbor deasupra sufletului tau/ si in culori sa ma topesc sa iti fiu curcubeu (…) Mi-ai spus ca vrei sa-ti fiu mireasa, tu mirele din vis/ M-ai invatat sa-ti fiu imperiu si un ocean nescris…”
Rostirea lexemelor in poezia Luminitei Amarie cutreiera tema unui ideal, dar si pe cel al iluziei: iubirea. Scriitura prinde idealitatea de dinaintea diegezei iubirii, precum in versurile: „Mi-ai spus ca vrei sa fiu terestra si-n noptile tarzii/ Mi-ai spus c-o sa ma tii in brate si scut tu o sa-mi fii/ Mi-ai spus ca vrei sa-mi fii un fir de floare sfanta/ Sa-mi fii inel de flori si mireasma de nunta…”
Influentele poeziei lui Ion Minulescu infrumuseteaza povestea de iubire si juramantul, ca in poezia „Sunt”: „… Sunt tot ce vrei si ce as vrea sa-ti fiu/ Sunt o vioara ce te canta in tarziu/ Sunt o fantana si tu ma bei cu dor/ Sunt eu, sunt doar un suflet calator…”
Povestea se resfira cu puternice pasiuni pe care le simte poeta: „Ne imbatam in gustul de pacat/ Lanul de maci ne este tainic pat…” sau: „Sa te sarut, sa te descant cum doar buzele-mi stiu/ Sa-ti fac culcus in lut, tu mie vizitiu/ Sa ma respiri incet, nebun ca un pagan/ Iar eu sa de ademenesc cu floarea de salcam…”
Cu siguranta ca, prin intermediul freneticei pasiuni pentru poezie, Luminita Amarie se va inscrie cu aplomb pe orbita lumii literare.
Phoenix, Arizona, SUA
Postat de: Octavian-Curpas Miercuri, 15 August 2012
poezii, poeti romani
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor