Eu sunt Malala de Malala Yousafzai

eu-sunt-malala

Eu sunt Malala este una dintre cele mai speciale, inspirationale si informative carti traduse si publicate in Romania in ultima vreme. Malala este adolescenta care a luptat pentru educatie si a fost impuscata de talibani.

 

Eu sunt Malala este un roman care promoveaza lupta, si nu una oarecare, ci o lupta care porneste de la libera exprimare. Libertatea de exprimare nu este pentru Pakistanezi un amanunt la ordinea zilei, ci o lupta pentru drepturi de orice fel.

Cunoasterea culturii Islamice ne este prezentata in aceasta carte intr-o lumina noua, astfel partile divine, pline de spiritualitate, bunatate si intelegere sunt ceea ce poposul islamic are mai de pret iar Malala expune in fiecare capitol acest fapt prin exemplele din familia ei. Alte aspecte ale acestei culturi mai putin fericite, precum pedepsirea crunta a femeilor pentru neobedienta, si deprivarea acestora de invatamant sunt doar mici detalii pe care cartea ni le ofera, amanunte care sunt ascunse de presa romana sau foarte putin prezentate.

Sistemul educational este o problema actuala in Pakistan. Dreptul copiilor, in special al fetelor de a frecventa cursurile unei scoli este considerat in unele parti ale tarii un mic lux. Cartea ne prezinta cronologic lupta unor oameni curajosi, precum parinti si copii la un loc militand pentru dreptul la educatie. Oameni precum tatal Malalei care a luat atitudine si a pornit cu pasi mici si increzatori spre crearea de scoli pentru copii, intampinand la fiecare pas un hop, cum ar fi coruptia, santajul, amenintarile si nu in ultimul rand atentatele, unele reusite cu bombe.

Partea informativa a cartii ne prezinta in detalii clare viata a catorva generatii in care cuvintele au mai mult decat un inteles literar. Exemplu bun fiind tatal Malalei, un om stimulat de dorinta de a realiza ceva pentru urmatoarele generatii, incepand cu copiii sai.

Malala Yousafzai este cu siguranta un exemplu bun de urmat, iar cuvintele ei de incurajare pentru dorinta de a invata trebuie sa ajunga la urechile si ochii fiecarui parinte, in special a celor din Romania, pentru a putea intelege si din perspectiva unui copil care a fost impuscat in cap pentru lupta si dorinta ei de a face autoritatile, si inclusiv lumea intreaga sa inteleaga importanta educatiei si dreptul de a merge la scoala a fetelor.

Recuperarea miraculoasa a fetei este unul dintre punctele culminante ale cartii, la fel si dorinta acesteia de a schimba tactica si a merge mai departe cu forte noi spre a solidifica importanta liberei exprimari si nu in ultimul rand dreptul la educatie.

 

Titlul cartii: Eu sint Malala. Autor: Malala Yousafzai (si Christina Lamb). Editura: Polirom. Anul aparitiei: 2014

Nota obtinuta:
9 (9 voturi)
1788 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Cristina-Nechita Vineri, 15 Mai 2015

Etichete pentru acest articol:

Eu sunt Malala, Pakistan, taliban, copil impuscat, educatie, drept educational, libera exprimare, cultura islamica, recuperare



S-ar putea sa va intereseze si:

Cartile sunt felul oamenilor de a avea aripi ca ingerii. (Andrei Plesu) [..]
citeste si comenteaza
Amelia Stanescu este una dintre autoarele dobrogene alaturi de nume ca Ion Rosioru, Dan [..]
citeste si comenteaza
Motto: „Destinul nu poate fi pacalit.” La prima vedere, „Platonia”, cartea scrisa [..]
citeste si comenteaza
Nu exista suflare feminina care sa nu fie impresionata de scrierile lui Dostoievski, de [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Vine vara, bine-mi pare! In sezonul calduros avem nevoie de mancaruri usoare si rapide de [..]
citeste si comenteaza
Practicile folosite in propria familie, in institutiile de protectie sociala sau de ingrijitori [..]
citeste si comenteaza
„Un somn fara vise. Ii auzisem pe oameni vorbind despre un somn de moarte. Asa s-ar simti mortii? [..]
citeste si comenteaza
Cuvintele inspirationale sunt cunoscute ca fiind cel mai eficient branci pe care il poate primi un [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate