Demonul binelui, de Henry de Motherlant

Romanul “Demonul binelui” este prima carte pe care o citesc scrisa de Henry de Montherlant, un scriitor cunoscut pentru alternanta sa intre misoginism si senzualitate, pentru inclinatiile sale hedoniste intr-un Occident dominat de valorile crestine.
Henry de Motherlant face trimitere in deschiderea cartii la lumea dinainte de crestinism, mai variata si mai deschisa decat acum - acele nimfe si satiri care inca s-au ascuns prin paduri multa vreme dupa ce crestinimul a cucerit lumea. Legile moralei actuale sunt neconforme, conform opiniei scriitorului, cu latura fizologica, naturala, cu dorinta omului de a fi el insusi. Personajul Costals, un alter-ego al lui Henry de Montherlant, este savuros:
“Pe scara, Costals sarea treptele cate patru, ca un scolar ce ar fi fugit din sala de studiu cu cinci minute mai devreme si care fuge, fuge, inchipuindu-si ca supraveghetorul a luat-o pe urmele lui sa-l prinda. Cand se simti la adapost, o expresie haioasa i se raspandi pe chip. Nu eram decat un caraghios. „Dupa gagul cu intratul in bucatarie, am devenit Charlot”. De-a lungul vietii lui se crezuse Iulius Caesar, Don Quijote, Isus Hristos, Gilles de Retz etc”
In carte are loc un indelung dialog intre Costals, un scriitor excentric, si doua doamne, mama si fiica. Fiica, Solange, doreste cu inversunare sa se casatoreasca cu scriitorul, dar accepta si o relatie neconventionala cu speranta ca asta totusi va duce la maritis. Costals este permanent macinat de teama de a o lua in casatorie pe tanara aspiranta Solange si are nesfarsite discutii cu mama acesteia si cu ea despre zadarnicia acestui pas, despre frumusetea vieții libere. Cele doua nu renunta la punctul lor de vedere, iar Costals fuge exasperat la Genova, neputandu-se hotari daca sa se insoare sau nu. Pendularile lui Costals par caraghioase, dar ascund o adevarata problema, o tema indelung exploatata in carti filme etc, teama de casatorie, ca un pas iremediabil, care simti ca te va duce într-o fundatura.
Postat de: Irina-Lazar Marţi, 20 Decembrie 2016
carti
De interes in online:
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza