Cartile castigatoarei Premiului Nobel pentru Literatura din acest an

svetlana-alexievich-scriitori-premiati

Cartile castigatoarei Premiului Nobel pentru Literatura din acest an vor fi publicate in Romania de catre Editura Litera. Svetlana Alexievich, scriitoarea si jurnalista din Belarus, care, la 67 de ani, a castigat Premiul Nobel pentru Literatura in 2015 pentru „scrierile sale polifonice, un monument dedicat suferintei si curajului in zilele noastre", va fi tradusa si publicata de Editura Litera.

Cele trei carti de proza care vor aparea in anul 2016 sunt Zinky Boys: Soviet Voices from the Afghanistan War, War's Unwomanly Face si Last Witnesses: the Book of Unchildlike Stories.

Intre 1979 si 1989, trupele sotineretii si umanitatii a altor catorva mii. Zinky Boys (1989) prezinta marturiile emotionante ale soldatilor, mamelor, sotiilor si prietenelor implicate in acest razboi crud, ale carui efecte se simt inca si azi.

War's Unwomanly Face (1985) cuprinde confesiunile a 200 de tinere care visau sa ajunga mirese, dar care in schimb au devenit soldati in Al Doilea Razboi Mondial, in anul 1941. Svetlana Alexievich a lucrat patru ani la aceasta carte, timp in care a vizitat peste 100 de localitati pentru a inregistra povestile veteranelor de razboi. Presa sovietica a descris volumul ca pe „un reportaj viu al unor evenimente demult trecute, care au influentat destinul natiunii in intregul ei”.

The Last Witnesses: the Book of Unchildlike Stories (1985) pune laolalta amintirile unor oameni care erau copii in timpul celei de-a doua conflagratii mondiale. Vazut prin ochii copiilor si mamelor, razboiul dezvaluie o noua lume a emotiilor. Din pricina acestei carti, Alexievich a fost acuzata de oficiali de „pacifism si portretizare lipsita de eroism a femeii sovietice”.

Svetlana Alexievich a fost implicata in realizarea mai multor filme documentare, a participat la mai multe expozitii si a scris trei piese de teatru. Cartile scrise de ea au fost publicate in 19 tari, iar unele au fost, de asemenea, ecranizate, puse in scena sau pe muzica.

Textele ei, recunoscute pentru stilul literar polifonic, care propune un colaj atent de voci umane, au primit diverse premii internationale, printre care Premiul Kurt Tuch din partea PEN Clubului suedez (1996), Premiul Triumph pentru Arta si Literatura Rusa (1997), Premiul pentru Carte de la Leipzig pentru armonie europeana (1998), Premiul Témoin du Monde (Martor al lumii) din partea Radio France Internationale (1999), Premiul special al Fundatiei Friederich Ebert pentru cea mai buna carte politica si Premiul pentru pace Erich Maria Remarque (2001).

Svetlana Alexievici este a doua scriitoare distinsa cu Premiul Nobel pentru Literatura publicata la Editura Litera, dupa Alice Munro, castigatoarea din 2013. Titlurile scriitoarei Alice Munro sunt:  Prea multa fericire, Fugara, Ura, prietenie, dragoste, casatorie, Draga viata.

Un articol: Editura Litera

Nota obtinuta:
10 (3 voturi)
1772 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: A-Editor Luni, 16 Noiembrie 2015

Etichete pentru acest articol:

carti premiate, scriitori celebri


S-ar putea sa va intereseze si:

Trupuri de femei, priviri de barbati. Sociologia sanilor goi este o carte scrisa de un [..]
citeste si comenteaza
Am descoperit, pur intamplator, o carte minunata despre dragoste, plina de traditii, [..]
citeste si comenteaza
Ai vrea sa citesti, dar nu te poti apuca, pur si simplu. Gasesti o multime de scuze, ca [..]
citeste si comenteaza
Un roman al iubirii, al timpului si al istoriei, Noaptea de Sanziene aduce in literatura [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Moda este trecatoare, stilul este etern! Coco Chanel avea dreptate cand spunea ca detaliile fac [..]
citeste si comenteaza
Un proverb japonez spune ca Bunatatea tatalui este mai inalta ca muntele; bunatatea mamei este mai [..]
citeste si comenteaza
Apa alcalina reprezinta un element vital. Pe langa faptul ca este necesara pentru fiecare functie [..]
citeste si comenteaza
Avem bucuria de a anunta aparitia la Editura Sophia a volumului „De vorba cu Laurentiu Mogosanu, [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate