“Big Brother” in 1984, de George Orwell

Am decis de aceasta data sa te introduc intr-o lume incarcata de istorie, politic, controverse, realitate si privare de libertate.
George Orwell reuseste prin opera sa, intitulata 1984, sa suprinda o realitate dureroasa, care pe parcursul anilor, s-a extins din ce in ce mai mult, in loc sa dispara. Elementul perturbator ala acestei magnifice carti este reprezentat de Big Brother, cel care controleaza TOTUL, inclusiv mintile oamenilor.
Personajul principal al operei este Winston Smith, un functionar intelectual care indrazneste sa sa opuna sistemului. Ceea ce este interesant, existenta a trei clase sociale.
Prima clasa este alcatuita din cei mai ravniti sustinatori ai sistemului, care aveau menirea de a controla toate miscarile celor din clasa mijlocie si care il idolatrizau pe Big Brother. Cea de-a doua clasa era reprezentata de cei care erau controlati, credeau in doctrina partidului si erau loiali sistemului. Ultima clasa era reprezentata de proli, cei considerati prosti, nestiutori, care erau lasati in pace de sistem, fiind considerati inofensivi.Erau singurii care aveau libertate, insa traiau intr-o saracie lucie.
In aceasta carte ne lovim, de asemenea, de o distopie, prin existenta a 4 ministere:
Ministerul Iubirii - era de fapt un lagar de teroare, Ministerul Pacii - care insemna de fapt razboi, Ministerul Abundentei - unde mureai practic de foame, pentru ca sunt rationalizate toate produsele si Ministerul Adevarului – unde erau falsificate toate documentele, toate adevarurile.
In aceasta lume a terorii iti erau ingradite toate drepturile, Big Brother stia tot ce faci, tu nu trebuia sa stii nimic, doar sa te supui. Telecranul era deschis in permanenta pentru a te controla, nu-l puteai inchide niciodata, ci doar micsora putin volumul.Chiar daca erai oboist, suparat, trebuia sa zambesti, sa arati cat de benefic este sitemul.
Pe langa toate aceste masuri de ingradire a libertatii era “in lucru” Newspeak - Nouvorba, in care se dorea un minim de cuvinte, eventual un minim de gandire. De iubire nici nu poate fi vorba, oamenii actionau doar din instinct, sistemul le indepartase orice urma de sentiment.
Winston indrazneste sa se indragosteasca de o colega de serviciu, Julia, dar urmarile vor fi dezastruase pentru ambii. In ciuda faptului ca s-a opus si a fost mereu impotriva tuturor valorilor inoculate , Big Brother, Ministerul Iubirii a reusit sa-l vindece si sa-l faca sa-l iubeasca!
Pentru a vedea intr-adevar lumea prin prisma lui Winston Smith, sentimentele, frica, teroarea prin care acesta a trecut, trebuie sa citesti aceasta carte.
Este un exemplu pentru a intelege trecutul, prezentul si cu siguranta si viitorul!
Lecturare placuta!
Claudia Despescu
Postat de: FemeiaStie Marți, 09 Martie 2010
1984, George Orwell, Big Brother, carti de citit, femeia stie si citeste
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa