O magarie de oras: Techirghiol
Fiindca am observat ca multi dintre noi suntem avizi dupa senzational, scandal si tabloide am decis ca acest articol sa aiba un titlu de tabloid, doar pentru a atrage atentia potentialilor cititori. Buuuun, acum ca am observat ca v-am captat toata atentia si mai ales fiindca am fost acolo, dati-mi voie sa va spun ca va voi povesti in continuare cate ceva despre orasul, constantean … Techirghiol.
La fel ca si dumneavoastra si subsemnatul a fost la fel de uimit de statutul micutei statiuni dobrogene. Inainte de a se numi Techirghiol (Lacul lui Tekir) el s-a numit Tekfur Golu (Lacul vargat) si chiar Tekfur Koy (Satul vargat). Termenul de vargat ii vine de la culoarea stranie pe care o are lacul adesea valurit. In 1560 Tekfur-koy era o localitate importanta a Dobrogei otomane, resedinta de caza. Se povesteste ca un batran olog si orb, Tekir pe numele sau, ar fi intrat cu magarul direct in lacul mocirlos de aici din localitate. Batranul s-a chinuit ceasuri la rand sa iasa din noroiul mirositor, dar magarul incapatanat, ca toti magarii, nici ca voia sa se miste din mocirla, aceasta exercitand o neinteleasa atractie asupra sa. Mare i-a fost insa mirarea si bucuria batranului atunci cand, iesind din lac, si-a dat seama ca ochii sai puteau distinge din nou un licar lumina, iar picioarele sale, de multa vreme neputincioase, incepusera sa-l asculte din nou.
Vestea s-a dus si lumea a inceput sa vorbeasca de Lacul lui Tekir (Tekirgöl), iar faima lacului miraculos s-a raspandit in lumea intreaga. Inca din 1854 exista primele inscrisuri despre calitatile terapeutice ale namolului, atunci cand un comandant otoman isi vindeca bratul bolnav aici. Techirghiolul este cunoscut ca si statiune balneara din anul 1899, atunci cand s-a inaugurat: Azilul maritim Techirghiol, cu paturi si instalatii pentru bai cu namol. In anii socialismului Techirghiolul, chiar daca s-a dezvoltat balnear, a inceput sa piarda teren in fata celor doua statiuni vecine (Eforie Sud si Eforie Nord), dar va reusi sa-si creeze o proprie identitate. Stiu, stiu (aveti perfecta dreptate!), ma veti intreba ce Dumnezeu puteti face (in afara de tratament balnear), aici la Techirghiol, tocmai de aceea permiteti-mi sa va ofer o lista cu atractiile de care beneficiati aici pe malul lacului lui Tekir.
► Manastirea Sfanta Maria – un lacas de cult ortodox ctitorit in secolul al XVII-lea, in satul muresean Maioresti , manastirea a fost adusa pe malul lacului vargat in anul 1951, din ordinul mitropolitului Iustin.
► Lacul Techirghiol - situat pe tarmul Marii Negre, intre localitatile Techirghiol, Eforie Nord si Eforie Sud, este cel mai intins lac salin din Romania, cu lungimea de 7.500 m, adancimea de maximum 9 m si salinitatea de peste 90 g/l.
► Geamia musulmana – construita undeva in anul 1934, prin stradania prefectului de Constanta si a imamului Cadir Halil, un lacas care vine sa aminteasca de multiculturalitatea acestor meleaguri.
► Biserica nemteasca – a fost ridicata la inceputul secolului trecut (1924) de catre comunitatea germana din Techirghiol. Dupa schimbul de populatie din 1940, aproape toti germanii au plecat din localitate, capela fiind parasita.
► Biserica Sfantul Ilie – construita in jurul anului 1909 acest lacas ortodox secular, poarta hramul Sfantului Prooroc Ilie Tesviteanul, praznuit in fiecare vara la data de 20 iulie.
► Teatrul de Vara Jean Constantin – o institutie culturala inedita, ce poarta numele marelui actor si care a gazduit si gazduieste multe manifestari culturale si/sau artistice atractive.
► Monumentul Eroilor Neamului – ridicat intru cinstirea eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial si inaugurat in anul 1931 si inscris in Lista Monumentelor Istorice din Romania cu codul CT-IV-m-B-02962.
► Statuia lui Tekir – monumentul simbol al statiunii, care il infatiseaza pe batranul Tekir sprijinit in toiag (furat de vandali in cateva dati), impreuna cu indaratnicul sau magar.
Localizarea Techirghiolului la 2 Km. de Eforie Nord, 4 km. de Eforie Sud, 13 km. de Constanta, 33 km. de Mangalia sau 69 km. de Adamclisi il fac locul ideal pentru initierea de excursii catre aceste destinatii. Pentru aceia care nu in cu autoturism propriu, mentionez ca exista curse regulate de microbuze si/sau autobuze (indeosebi din Eforie), catre aceste destinatii, mai sus amintite. Feroviar in statiunea Techirghiol se poate ajunge pe magistrala M 800 : Bucuresti Nord - Fetesti - Constanta – Mangalia si se coboara in gara Eforie Nord de unde se ia microbuz/autobuz catre statiune. Au fost vremuri cand exista si o linie feroviara care ducea chiar pana in statiune, iar oamenii muncii erau debarcati la tratament balnear chiar in Gara Techirghiol, insa rentabilizarea transporturilor feroviare a dus la inchiderea garii si chiar la abandonarea acestei linii secundare. Din punct de vedere aerian se poate spune ca Techirghiol este deservit de aeroporturile Kogalniceanu (47 km.) si Varna (135 km.).
Cu cei 7.292 de locuitori ai sai (conform ultimului recensamant), Techirghiol este acel loc din Romania cu un potential turistic mare, pe care redactia FemeiaStie.ro va invita sa-l vizitati si sa va bucurati si dumneavoastra de el. Asta chiar daca prima oara veti crede ca ati nimerit in Africa, atunci cand veti vedea pe malul lacului numai negri, linistiti-va sunt numai oameni care s-au dat cu namol de Techirghiol.
Postat de: Robert-Codescu Miercuri, 06 Iulie 2016
tratament techirghiol
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai inventive idei pentru fotografii frumoase de cununie civila
- Cum sa alegi palaria potrivita pentru forma fetei tale - sfaturi si recomandari
- Cele mai sincere mesaje de buna dimineata pentru el
- Depozitarea gemurilor facute in casa: Cum sa te asiguri ca raman proaspete
- Sfaturi despre alegerea dimensiunii si a formei cutiilor de prajituri de nunta