Craciunul. Magia propriului vis
Craciun magic, seara magica, atingere magica, iubire magica - oamenii vorbesc despre magie cand sunt atinsi de emotii speciale pe care nu pot sau, mai degraba, nu vor sa le explice.
„Adu putina magie in viata ta" - este dictonul ce rezoneaza fenomenal de bine cu asteptarile unei intregi generatii. Magia este visul omului matur, zana, spiridusul sau Mos Craciunul celor care au nevoie sa li se intample lucruri extraordinare pentru a le spori pofta de viata. Macar o data, fiecare a nutrit speranta de a se indragosti inexplicabil sau imposibil de anticipat, in situatii rupte din carti sau din filme. Craciunului modern i s-a adaugat cu atat de mult succes aceasta noua semnificatie, incat ea pare sa devina amprenta sarbatorii. Esti imbiat sa accepti gandul ca ti se poate intampla si tie, sa fii dispus, odata cu eroul din filme, sa cauti, sa vezi lucruri speciale, situatii magice, detalii si ocazii inexplicabile, sentimente aparte. Pentru cei care primesc oferta, magia Craciunului inseamna emotie, anticipare si vis.
Cei care vin din satele autentice romanesti, inca pastrate in aerul curat al luncilor si in atmosfera traditiilor populare tinute cu sfintenie de batrani evlaviosi, nu au cum sa-si stearga din memorie imagini inegalabile: linistea necutremurata a serii de iarna, pacla de fum din cosurile gospodarilor preocupati de pregatiri, obrazul rosu si rece al colindatorilor care intra in casa cu mirosul zapezii, cozonacul si bucatele consacrate, dar mai ales bucuria autentica, simplitatea si seriozitatea duhovniceasca a batranilor care nu spun „Christos S-a nascut", ci „Christos Se naste".
Esenta Craciunului are de-a face cu credinta. O demonstreaza pastorii de pe dealurile Betheleem-ului. Oameni simpli, muncitori, cinstiti, care stau sub cerul liber si vegheaza in puterea noptii. Pastorii sunt oameni care ii pot auzi pe ingeri si care nu-si gasesc ratiuni pentru a intarzia sa actioneze. Convingerile, fie ele false (Marx) sau sfinte (Christos), schimba lumea. Nu pentru moment, ci in profunzime. Credinta nu are de-a face doar cu un timp anume al anului. Sa-i dam Craciunului mai multa liniste si el ne va descoperi lucruri la care nu ne-am gandit. Sa-i dam un strop de credinta si Il vom gasi pe Dumnezeu. Sa-i cautam sensul si el ne va descoperi Crucea. Sa-i dam voie sa ramana cu noi dincolo de decembrie si el ne va da intelepciunea de a trai altfel. Sa-i dam voie lui Dumnezeu sa viseze pentru noi si vom primi binecuvantarea de a trai, in lumina Ieslei si a Crucii, o viata care schimba gustul lumii si duce mai departe lumina in locurile umbrite de tristete.
Un articol de: Diana Ciucardel
Postat de: Redactor-Colaborator Marți, 24 Decembrie 2013
Esenta Craciunului, simboluri de craciun, Betheleem
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa