Ceaiuri pentru un tonus de primavara ridicat! (II)

In sprijinul intaririi organismului putem consuma si ceaiuri. Acestea reprezinta remedii naturale in tratarea diferitelor afectiuni. Ceaiul de urzica este unul dintre cele mai folosite si eficiente tratamente naturiste pe care le cunoastem.

Beneficiile urzicii

Urzica este recunoscuta pentru actiunea benefica asupra organismului nostru. Este o planta foarte raspandita in tara noastra, prin locuri necultivate de la campie, deal sau munte.

Urzica contine aminoacizi, vitamine (A, B2, C, K), clorofila, saruri minerale (calciu, magneziu, fier, siliciu, etc), substante proteice, acid pantoteic, acid folic, amine, cetone.

Urzicile sunt folosite ca aliment, dar si ca plante medicinale in cure pentru regenerarea organismului si detoxifiere. Urzica este folosita atat in uz extern cat si intern.

Ceaiul de urzica este recomandat in stari de anemie sau astenie de primavara. Acesta vitaminizeaza, remineralizeaza si echilibreaza sistemul de aparare al organismului, stimuleaza metabolismul si secretia bilei, cea pancreatica, gastrica si intestinala. Urzicile uscate si maruntite, pot fi folosite ca si adaos la mancare pentru vitaminizare, mineralizare si intarirea organismului.

Ceaiul de urzica combate diareea, dizenteria si starile inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv, limitand sau inlaturand multiplicarea bacteriilor. Tateaza bolile si inflamatiile cailor urinare, retentia urinara patologica, fluidifica sangele si scade nivelul de glucoza din sange. Avand un efect usor laxativ, este recomandabil in cura de slabire.

Ceaiul de urzica activeaza procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor si trombocitelor.

Este recomandat in tratamentul diferitelor tumori, in profilaxia cancerului, alergiilor des intalnite, astmului bronsic, hemoragie interna si uterina, metroragie, menstre neregulate, vaginite, leucoree si a foarte multor afectiuni ale organismului.

Urzica ne poate intari organismul, purificand sangele si regenerand celulele.

Folosita in uz extern, urzica regenereaza tesuturile, cicatrizeaza ranile, combate matreata. O intalnim in creme, sampoane, sapunuri.

Fie ca o consumam in mancare, sub forma de ceai, decoct sau pulbere, aceasta planta comuna este foarte pretioasa pentru sanatatea noastra.

Contraindicatii in folosirea urzicii: femeile insarcinate; evitarea consumului prelungit de urzica fara un supliment de potasiu.

 

Galbenelele sau Calendula officinalis

Beneficiile florii de galbenele sunt cunoscute inca din antichitate. Acesta au fost folosite ca tratament pentru bolile de stomac, intestine si ficat, dar si pentru vindecarea infectiilor pielii. Tot din antichitate avem surse ce confirma faptul ca florile de galbenele erau folosite ca leac in stoparea si chiar vindecarea multor tipuri de cancer.

Aceasta planta se poate utiliza sub forma de infuzie, decoct, ceaiuri, comprese, spalaturi, masti si in produse cosmetice.

La schimbarea anotimpului, in perioadele in care apare astenia de primavara sau cea de toamna este foarte utila o cura de ceai de galbenele, timp de 20 de zile.

Ceaiul de galbenele are actiune antiinflamatoare, antiseptica, antibacteriena si antifungica. Astfel incat se foloseste cu succes  ca si adjuvant in toate infectiile sau tratamentele care scad imunitatea organismului, precum citostaticele sau antibioticele; este util in protectia antitumorala, avand proprietati anticanceroase.

Galbenele sunt recomandate in tulburarile menstruale, in tratarea anemiei; stimuleaza functiile hepatice si renale.

Ceaiul de galbenele este folosit cu succes in tratarea bolilor reumatismale; a hipertensiunii arteriale; in afectiuni gastrice sau ale tubului digestiv; in tratarea afectiunilor genitale, afectiunilor oculare.

Florile de galbenele sunt folosite in creme pentru tratarea problemelor pielii, dar si pentru frumusetea tenului, pentru curatarea tenului de diferite pete, atenuarea ridurilor.

Din florile de galbenele putem prepara in casa tinctura de galbenele. Aceasta se poate obtine, combinand intr-un vas de sticla, 20 de grame de galbenele cu 100ml  alcool alimentar de 70 de grade. Se va tine amestecul la temperatura camerei timp de 15 zile, agitand vasul cat mai des. Dupa acest interval continutul rezultat se strecoara si se pune in sticle mici, inchise ermetic. Produsul se poate pastra la rece timp de 2 ani si se va administra cate 10 picaturi sau o lingurita intre mese.

Nota obtinuta:
10 (10 voturi)
2826 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: DanielaVoicu Marți, 07 Mai 2013

Etichete pentru acest articol:

tratamente naturiste, ceai de galbenele, ceai de urzica, remedii naturiste


S-ar putea sa va intereseze si:

Unul dintre procesele naturale care ne permit supravietuirea este respiratia. De multe [..]
citeste si comenteaza
Sistemul nostru imunitar trebuie sa aiba propria "trusa de prim ajutor" pentru [..]
citeste si comenteaza
Ceaiul negru este considerat cel mai consumat tip de ceai din lume – motivele invocate [..]
citeste si comenteaza
Homeopatia, un ghid pe intelesul tuturor. Cati dintre noi nu am fost odata in viata [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Lumea ireala a cartilor este lumea ideala a unora dintre noi. “Cartile iti deschid mintea, iti [..]
citeste si comenteaza
“Citeste pentru a deveni mai intelept. Pentru a judeca mai putin. Pentru a fi mai capabil de a [..]
citeste si comenteaza
Imi place sa ma pregatesc din timp cu daruri pentru cei dragi. Voi cum procedati in alegerea unui [..]
citeste si comenteaza
Dezbateri, workshopuri, discutii despre “relatia” in diferite forme si psihoterapia pentru noi [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate