Vizita la ginecolog. Tu ce scuza folosesti?
Poate exista vreun astfel de studiu, dar daca s-ar intreprinde o cercetare privind tendinta de a da bir cu fugitii cand se pune problema mersului la ginecolog, comparativ cu … vizita la dentist, am sentimentul ca primul ar castiga detasat.
Sincer, tu ce scuza folosesti pentru a evita intalnirea cu ginecologul?
Lipsa de timp
Un fel de boala cronica a societatii actuale. Cu toate aceastea, la o medie de 45-60 de minute petrecute 5 zile pe saptamana in trafic - dus, plus alte 45-60 minute - intors, rezulta ca petrecem un minim de 7 ore si jumatate in masina personala, in autobuz sau in metrou mergand la job.
Daca punem la socoteala si durata cumparaturilor zilnice, saptamanale, eventual cate o ora de privit seara la tv, chiar si atunci cand nu e nimic interesant de vizionat, e lesne de inteles ca lipsa timpului pentru o vizita medicala de 2 -3 ore (cu tot cu drum) odata pe an, este doar o scuza penibila si atat.
Merg luna viitoare
Da, din aceeasi luna din care vei incepe un regim alimentar sanatos, in care te vei lasa de fumat, in care vei incepe sa pui bani deoparte pentru concediu. Tot de luna viitoare mergi si la sala nu?
In alta ordine de idei, o prietena de familie imi povestea cum a reusit ea sa nu mai amane anumite activitati, printre care si intalnirea cu medicul ginecolog. Pe scurt, isi seta in calendarul de pe telefon, de exemplu: “Maine merg la doctor”, iar la 30 minute dupa vizita respectiva isi punea alarma cu mesajul de felicitare “Yes, I did It!”, urmand sa se recompenseze cumva pentru victorie: o sedinta de masaj, un bilet la film. Astfel, marturisea ca a intrat intr-o competitie cu proprii demoni, dupa cum ii numeste. Fiecare punct bifat a contribuit la amplificarea sentimentului de incredere pana a ajuns la concluzia ca mai bine fac acum, apoi merit sa ma relaxez.
Bineinteles, nu toti functionam la fel, nu pe toti ne motiveaza aceleasi principii, insa este un exemplu.
Nu am nimic
Din nefericire, multe dintre afectiunile legate de aparatul reproducator nu se manifesta intr-atat de vizibil precum virozele respiratorii, alergiile ori nu se manifesta deloc. O temperatura de peste 40 de grade nu poate fi ignorata, insa cand nu exista simptome, multi cred ca nu este necesar un consult. Mai mult, in cultura noastra, in special in anumite medii sociale s-a perpetuat ideea ca preventia = ipohondrie, ca n-ai altceva mai bun de facut decat sa te plimbi pe la doctori, mergi daca doare, altfel iti pierzi timpul si il faci si pe domnul doctor sa il piarda.
Pe scurt, daca nimic nu te “deranjeaza” nu inseamna automat ca totul este in regula. Probabil ca stiai deja lucrul acesta, insa scuza nu am nimic reprezinta o modalitate excelenta de a-ti linisti constiinta.
Costa mult, nu imi permit acum
Poate fi cel mai bun motiv din cele enumerate. Campania HPV derulata de Ministerul Sanatatii cu ceva ani in urma, chiar daca nu si-a atins obiectivele privind vaccinarea elevelor, macar a crescut gradul de vizibilitate al unor subiecte legate de infectia cu Papilloma Virus, testul Babes Papanicolau si sanatatea sexuala in general. Astfel s-au desfasurat tot felul de programe de screening gratuite, s-a insistat pe faptul ca analizele de depistare a cancerului de col sunt accesibile. In realitate lucrurile nu stau tocmai astfel. Unitatile spitalicesti de stat, acolo unde femeile se pot testa gratuit, sunt de multe ori evitate. Nu e tocmai placut sa mergi intr-un spital compromis de trecerea anilor, sa astepti si cateva ore pe un hol cu trafic similar celui de pe Calea Victoriei, sa intri intr-un cabinet unde risti sa mai vina vreo asistenta cu o foaie la semnal in timpul controlului. Teoretic, sanatatea merita sacrificiul, insa cand ceva iti provoaca disconfort, creierul te va ajuta cu toate fortele lui sa elimini sursa de neplacere, mai precis, sa nu mai mergi.
La cabinetele private, atmosfera este alta, dar si costa. Cu un bilet de trimitere, ai in limita fondurilor alocate de CAS, consulatia gratuita in unele centre, dar analizele se platesc. Pentru o familie cu un copil, unde parintii castiga un salariu putin peste minim pe economie, 150 - 200 RON reprezinta un procent serios din bugetul lunar.
Inchei prin a invoca parte din discursul unui medic de familie extrem de simpatic, care spunea asa, citez: “Pe drum spre cabinetul doctorului, imagineaza-ti cele mai negre scenarii, apoi vei constata ca orice iti spune medicul sau orice se intampla, vei ramane placut surpinsa”.
Un articol de: Alexandra Florentina Matei
Postat de: Redactor-Colaborator Sâmbătă, 14 Februarie 2015
ginecologie, ginecologie adolescente, ginecologie preturi, ginecologie urgente
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?