Legatura fina dintre emotii si bolile fizice
Este esential sa te iubesti. Ca om, cred ca ai, cu adevarat, o singura datorie morala: sa te iubesti. Iubindu-te pentru ceea ce esti inseamna ca ai parcurs deja eetpele premergatoare importante in procesul iubirii de sine: constientizarea si acceptarea ta, exact asa cum esti, lipsindu-te de incercarea de a purta o masca mult mai convenabila pentru societate.
Din pacate, aceasta convietuire fericita cu sinele nu este o normalitate, ci un act exceptional. Pentru ca numarul celor care traiesc impacati cu viata lor este foarte mic. Care s-au cautat, s-au cercetat, si-au acordat timp si analiza si au decis sa taiasca asa cum sunt ei, cu adevarat. Foarte putini.
Ei sunt cei privilegiati. Prin faptul ca nu se judeca, nu se autopedepsesc si invinovatesc pentru ceea ce fac, sunt si li se intampla. Pentru ca ei sunt constienti, atunci cand nu le este bine cu o alegere, ca au avut mai multe posibilitati dintre care au ales-o pe aceasta pentru ca aceasta i-a reprezentat si ii defineste.
Siguranta este pe un plan superior in viata omului. Iar in virtutea ei omul face alegeri. Alegeri care, mai devreme sau mai tarziu, se dovedesc a-l face nefericit. Dar un nefericit sigur. Pentru a avea ”siguranta” oamenii isi trec in plan secund dorintele reale si aduc in prim plan alegerile pe care le considera ”corecte”. De cele mai multe ori, nevoile oamenilor nu coincid cu dorintele lor. Aici intervine problema alegerii.
Foarte multi oameni se tem sa lase ce au in momentul prezent – desi nu sunt multumiti - pentru a urma ce isi doresc, din cauza nesigurantei.
Multi constientizeaza ca starea lor degradata se datoreaza supunerii unui stil de viata pe care il detesta, dar foarte putini iau masuri. Teama ne impiedica atunci cand vine vorba de dorinta
Teama este emotia cea mai nociva. Ea da anxietate, ameteala, sentimentul „inimii care iese iese din piept”, agitatie, stare generala proasta.
Pe masura trecerii timpului omul devine mai slab, nu mai puternic. Desi circula tot felul de citate, clisee si variante care sustin contrariul, realitatea e ca, la o analiza mai profunda, cele mai multe date sustin slabiciunea omului in timp - si nu o forta nemaipomenita. Concret, atunci cand ne nastem suntem de o mie de ori mai puternici decat vom fi cinci ani mai tarziu, zece ani mai tarziu sau pe la patruzeci de ani. Mai puternici nu fizic, desi si acest aspect ramane de discutat, dar fara indoiala mai puternici psihic.
Desi suntem, categoric, tentati sa spunem ca devenim tot mai puternici, in realitate devenim tot mai slabi emotional, iar lucrurile care nu ne doboara si ne fac mai puternici, ne fac, poate, mai tari in fata obstacolelor si a modului in care le tratam. Ceea ce nu e totuna cu emotiile noastre, cu ceea ce simtim fata de aceste situatii. Cercetand se poate demonstra cu usurinta ca un copil are o capacitate uluitor mai mare de a depasi o situatie dureroasa de viata decat are un adult. Copilul se”regenereaza”emotional si psihic mult mai repede decat o face adolescentul si, mai apoi, adultul.
Emotiile fac parte din viata noastra si sunt generate de minte – si nu de suflet, asa cum am fi tentati sa credem – si guvernate de noi; sunt, pe scurt, reactiil corpului la ceea ce naste mintea. In functie de capacitatea noastra de a mentine un anumit grad de luciditate, ele pot fi controlate, nu reprimate, ci exprimate corect, astfel incat sa aduca nu tensiune si consum interior, ci eliberare.
Cele mai puternice emotii negative apar in situatii de care ne temem si pe care habar nu avem cum sa le gestionam. De la o proasta gestionare a situatiilor care simtim ca ne depasesc, apare si o proasta gestionare a emotiilor care ne coplesesc. Desi aparent emotiile sunt mai puternice decat noi si avem teninta de a spune ”nu pot sa controlez ce simt”, in realitate totul tine de luciditatea si buna gestionare a situatiilor inc are ne aflam, de cum stim – sau nu stim – sa relationam cu emotiile noastre. Si nu prea stim. Dar ne suntem datori noua sa invatam. Pentru ca o facem pentru noi, nu pentru ceilalti iar rezultatul va conduce automat la relatii mai bune si cu ceilalti.
Emotiile sunt ustensilele psihice de mare intensitate care presupun manifestari expresive, fiziologice și subiective tipice cu care lucram in fiecare clipa si care ne contureaza starea de spirit si de sanatate. Fara sa stim, singuri decidem, de multe ori, asupra felului in care ne simtim. De aceea este important sa invatam sa fim deschisi emotiilor pozitive si sa stim sa gestionam emotiile negative.
Esential este sa ne pastram calmul atunci cand discernem sentimentele care ne incearca. In felul acesta vom putea intelege exact ce simtim, care este cauza, ce ar putea rezolva aceste stari nocive si ce sta in puterea noastra sa facem. De cele mai multe ori, schimbarea chiar depinde de noi! Iar atunci cand nu este asa, invatam acceptarea si cautam parghii care sa ne arate ca bucuria si starea noastra de bine nu ramane cantonata intr-un lucru sau intr-o situatie ideala.
Fiecare emotie trebuie inteleasa si traita. Ascunderea ei, trimterea ei in subconstient nu face decat sa o accentueze si sa iasa la suprafata, si mai puternica, atunci cand te astepti mai putin. Intotdeauna, solutia consta in descoperirea a ce simtim, intelegerea a ce simtim, trairea a ce sitim – si nu ascunderea ”gunoiului sub pres”, iar in final gestionarea emotiilor, a situatiilor si liberarea.
Acceptarea e o unealta esentiala ar ea trebuie sa fie automat urmata de impacarea cu sinele, iar acest lucru e simplu in teorie, in practica intervin frustrarea si neputinta. Atunci e nevoie sa existe cu adevarat vointa si luciditate pentru ca doar ele vor aduce dupa sine aceasta acceptare si, mai departe, traire in liniste. Altfel, toate durerile, frustrarile si de ce-urile vor ramane mereu vii si nu va intarzia sa apara nici somatizarea (emotiile transformate in boli fizice: stres care genereaza dureri de stomac, goluri in stomac, ulcer, griji si neintelegeri care se revasrsa asupra sistemului cerebral, pancreasului si ficatului si asa mai departe)
Oricat am incerca sa negam legatura intre emotii si bolile fizice, aceasta exista si, daca nu vom invata si incepe sa lucram cu emotiile noastre, o vom simti pe propria piele.
Resentimentul
Resentimentul e prima emotie de care trebuie sa scapi. Provenit din franceza, rancoeur - ranchiuna, resentimentul se defineste ca un sentiment, o emotie care a fermentat, a stat mult prea mult ascunsa undeva, in interior si iese, cand si cand la iveala sub forma atacului, razbunarii, aresivitatii verbale, aruncarea pisicii moarte in curtea celuilalt. Privit ca amintirea unei frustrari vechi, resentimentul exista in fiecare si nu face altceva decat sa creasca odata cu trecerea timpului. La fel dorinta de a-l face pe celalalt sa platesca. Iar si iar. Chiar si dupa ce a platit, pare insufficient si simtim nevoia, impinsi de resentiment, sa-I amintim celuilalt si cu alta ocazie de situatiile\ greselile\ nedreptatile comise cu noi. Indiferent ca e in raport cu o persoana apropiata, cu o cunostinta sau coleg de munca, resentimentul exista in fiecare atata vreme cat nu il analizam si nu stim sa mergem mai departe lasand trecutul acolo unde ii e locul: in urma!
Furia
Furia nu este o emotie primara. Furia este folosita pentru a ascunde faptul ca suntem raniti sau speriati.
Recunoastem furia la cei din jur atunci cand tonul se schimba, pozitia corpului se transforma, pumnii devin inclestati, chipul se transfigureaza iar loviturile in pereti, aruncarea obiectelor din jur si cuvintele nepotrivite isi fac aparitia.
In unele cazuri apar bataia din picior, tipatul necontrolat, jignirile, urletele infundate si, poate, plansul.
Atat adultii, cat si copiii resimt furia si o manifesta intr-o maniera similara. Nu doar copiii sunt dispusi, pentru a se manifesta in voie cand devin furiosi, sa arunce in jur cu obiectele care le cad in mana dar si adultii au aceleasi”apucaturi”. Si invers.
In momentele de furie, creierul emotional preia controlul trecand creierul rational in plan secund. Acesta este si momentul in care omul reactioneaza in loc sa gandeasca. Iar reactia la impuls da nastere altor reactii care starnesc reactiile celorlalti si tot asa. Se realizeaza un schimb nociv de reactii care intetesc foarte repede furia. Iata momentul in care solutionarea situatiei devine aproape imposibila .
Pentru a evita acest moment in care lucrurile scapa de sub control e bine sa urmezi cativa pasi excelenti pentru gestionarea furiei.
Nu fugi de furie. Faptul ca primesti o emotie negativa nu inseamna ca trebuie sa o ascunzi precum gunoiul sub pres. Inseamna ca e un semnal de alarma asupra a ceva ce nu functioneaza si, deopotriva, sansa de a rezolva acel lucru
Cand simti ca incepi sa te enervezi, respira adanc. Ia loc si respira adanc timp de cateva secunde\minute . Fizic, respiratia regleaza transmite mesaje pozitive sistemului nervos iar nivelul furiei scade. Vei fi mai lnistit si vei putea continua discutia in alti termini
Accepta ceea ce simti. Bucura-te ca primesti acest semnal si ca esti avertizat ca trebuie sa schimbi ceva!
Imediat ce ai realizat ca esti furios, clarifica de ce. Cauta situatia sau punctul declansator al furiei tale si clarifica. Nu fugi de furie, nu o lasa sa se manifeste in cel mai negativ mod – distrugand totul in jur – ci clarifica. Discuta, cu calm lamureste unele aspect si incheie intr-o tonalitate vesela. De ce? Pentru ca trebuie sa te bucuri ca ai primit semnalul ca ceva nu merg bine si ocazia de a descopri ce si a clarifica!
Treci la actiune – nu in vorbe, nu te apuca sa faci planuri pe hartie pe care nu le vei urma niciodata ci incepe sa actionezi imediat. Cum? Schimbandu-ti perceptia asupra lucrurilor. Daca vrei intr-adevar sa rezolvi o situatie, nu te plangi ca ai incercat si nu a mers sau ca vei incerca. Nu! Incepi imediat si iti schimbi atitudinea. Daca astepti ca ceilalti sa se schimbe doar pentru ca tu sa fii fericit si sa te calmezi. Asa ca totul depinde de tine. Actioneaza tu! Discuta, lamureste, expune problema, accepta si alte opinii. Actioneaza neincetat spre a fi omul care iti doresti. Nu te poti plange ca esti furios si nu poti face nimic cata vreme nu ai vointa necesara pentru a face asta. Poti. Dar trebuie sa vrei. Sa nu renunti. Sa lupti cu tine pentru ca furia ta nu se datoreaza , de fapt, nimanui altcuiva in afara de tine! Este reactia ta la factori externi care nu iti sunt pe plac din diferite motive.
Daca vrei ca ceilalti sa fie in asa fel incat tie sa iti fie bine, nu astepta asta de la ei. Ofera tu intai si fii tu asa cum iti doresti sa fie cei cu care interactionezi. Discuta mai mult, asculta mai mult, fii mai deschis,accepta sa vorbesti despre ce te deranjeaza. Nefacand acest lucru, alimentezi ,la nivel profund, sentimentul frustrarii sau al fricii care se va dezlantui mai tarziu sub forma furiei
Copilul nu se manifesta departe de adult, ca patologie. In cazul lui insa, e nevoie, de cele mai mute ori sa primeasca ajutor din afara pentru ca la o varsta frageda nu ii este la fel de usor sa inteleaga ce i se intampla sau poate intelege foarte bine insa nu poate gestiona si solutiona.
Reprimarea
Din politete sau pentru ca asa am fost educati, ne reprimam deseori dorinta de a vorbi, de a spune ce simtim si ce credem de teama ca nu cumva sa suparam sau sa dezamagim ori din dorinta de a menaja anumite persoane. In acele momente reprimarea se transforma intr-o boala. De regula aceasta emotie conduce catre lipsa increderii in sine, boli ale ficatului, anxietate,depresie. Pentru ce? Nu inseamna ca daca te exprimi vei supara pe cineva. Nu tu ii superi pe ceilalti, ci supararea este reactia lor prin propria perceptie asupr a ceea ce fci sau spui tu. Mai degraba te gandesti ca acela care se va supara nu este deschis la o discutie realmente civilizata.
Solutia este sa ramai deschis si sa te exprimi liber gandindu-te ca purtand masti pentru a-i menja pe ceilalti vei ajunge in conflict cu tine. Iar sanatatea ta e, intotdeauna, cea mai importanta!
Regretul
Rareori intrebi pe cineva daca are regrete si iti raspunde ca nu. Cel mai adesea lumea le imbratiseaza si traieste in compania lor ca si cum ar fi o normalitate.
Nu trai cu regrete. Probabil ai deja cateva si chiar daca ai trecut peste ele, le-ai ignorant, nu inseamna ca nu le mai ai. Ele traiesc in tine. Ia-ti o zi in care sa te gandesti la ele, sa le constientizezi si sa iti dai seama ca nu te conduc nicaieri. Trecutul nu se poate schimba, iar daca alegerile tale actuale – transformate rapid in regrete - mai pot fi schimbate, atunci gaseste-ti curajul necesar pentru a o face.
Traind cu regrete si alimentand cu negativism toate parerile de raau nu faci decat sa iti faci rau tie. Cele mai grave boli (cancerul, pancreatita, psihozele) sunt cauzate, in timp, de aceasta emotie. Elibereaza-te si mergi mai departe cu ceea ce esti si ai acum!
Menajeaza-te si alege cum sa reactionezi. Cu exercitiu constient vei invata ca viata ta chiar nu e tabloul sumbru pe care il pictezi tu!
Mai jos gasesti cele mai comune emotii si ganduri negative care ne stapanesc, dar asupra carora ai control, deci le poti urmari si schimba constient asumandu-ti-le si degajandu-te putin.
· Indoiala
· Invidie
· Frustrare
· Neputinta
· Dispret
· Suparare
· Furie
· Regret
· Frica
Inlocuieste aceste emotii negative cu cele pozitive si pline de bucurie, gasindu-ti singura ocaziile
· Amuzament
· Euforie
· Fericire penru lucrurile mici
· Bucurie
· Mulțumire
· Relaxare
· Calm
Esential este sa ne pastram calmul cand discernem sentimentele care ne incearca. In felul acesta vom putea intelege exact ce simtim, care este cauza, ce ar pute rezolva aceste stari nocive si ce sta in puterea noastra sa facem. De cele mai multe ori, schimbarea chiar depinde de noi! Iar atunci cand nu este asa, invatam acceptarea si cautam parghii care sa ne arate ca bucuria si starea noastra de bine nu ramane cantonata intr-un lucru sau intr-o situatie ideala
Acest articol este un fragment din volumul” Inteligenta emotionala” – de Ana Sorina Corneanu, ce urmeaza sa fie lansata in curand
Postat de: Sorina-Corneanu Miercuri, 03 Mai 2017
inteligenta emotionala
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?