Pot expira dezinfectantii pentru maini? Iata ce trebuie sa stii!
Inca de la inceputul pandemiei de coronavirus, multe persoane si-au facut “stocuri” intregi de produse precum dezinfectanti pentru maini, spirt sau alte produse similare. Desi a trecut aproape un an de la instalarea starii de alerta, lucrurile nu par sa se amelioreze, dovada facand aparitia unei noi radacini COVID-19, chiar si mai virulenta decat cea anterioara.
De aceea, pentru a ne proteja pe noi, dar si pe cei dragi cu care intram in contact, este indicat sa ne folosim de toate mijloacele necesare, precum distantarea sociala, dar si folosirea de dezinfectanti pentru maini si suprafete, ori de cate ori este nevoie.
Insa, avand in vedere ca probabil ne vom confrunta cu aceasta situatie pentru o buna perioada de timp de acum incolo, devine important sa fim informati cu privire la valabilitatea produselor folosite pentru a ne proteja.
Asadar, pot expira dezinfectantii pentru maini?
Avand in vedere ca aceste produse sunt reglementate de catre legislatia in vigoare, este necesar ca ele sa contina o data a expirarii, precum si un numar care corespune stocului din care provin. Data expirarii indica intervalul de timp in care acestia au eficienta confirmata, iar ingredientele sunt stabile si active. De regula, standardul in industrie pentru aceste produse este de 2-3 ani.
Cu toate acestea, chiar daca au expirat, dezinfectantii pentru maini pot fi inca folositi, deoarece contin alcool, care este ingredientul principal (substanta activa). Astfel, chiar daca poate concentratia acestuia a scazut, iar produsul este mai putin eficient (sau chiar deloc eficient), nu prezinta un risc de folosire. Este bine, totusi, sa incerci sa eviti folosirea unui produs expirat si sa il schimbi cu unul nou.
De ce expira astfel de produse?
La majoritatea produselor de acest tip, fie ele lichid sau gel, ingredientul activ este alcoolul (fie etilic, fie isopropilic). Cum prea bine stim, aceasta substanta este volatila, adica se evapora cu usurinta in conditii normale de temperatura si presiune. Astfel, chiar daca metodele de ambalare presupun un dop sau capac, acestea nu protejeaza complet produsul de actiunea aerului, astfel ca evaporarea poate interveni oricand.
Pe masura ce alcoolul se evapora, dezinfectantii pentru maini isi pierd din eficienta, dat fiind ca substanta mai sus mentionata este ingredientul activ. In majoritatea cazurilor, se accepta o pierdere de pana la 10% din procentul mentionat pe ambalaj. Daca aceasta limita este depasita, insa, se va considera ca produsul a expirat. In conditiile depozitarii urmand regulile inscrise pe ambalaj, aceasta pierdere se va face pe parcursul a 2-3 ani, de unde si aceasta data a valabilitatii produselor.
Asadar, asigura-te ca achizitionezi produse speciale de dezinfectare de cea mai buna calitate, pentru a te bucura de eficienta ridicata cat mai mult timp. Intra pe dezinfectanti.ro, producator si comerciant autohton de dezinfectanti cu efect dovedit biocid, fungicid si virucid si comanda online produsele de care ai nevoie pentru a te proteja pe tine si pe cei dragi!
Nu in ultimul rand, consulta atent instructiunile de pe ambalaj si asigura-te ca depozitezi produsele nefolosite in conditiile recomandate de catre specialisti!
Photo by- unsplash.com
Postat de: A-Editor Joi, 04 Februarie 2021
dezinfectanti de maini
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor