Adevarul despre droguri
Drogurile fac parte din cultura agricola inca din mijlocul secolului trecut, iar cu ajutorul muzicii si mass-mediei au devenit mai popularizate invadand astfel toate aspectele societatii. Drogurile distrugand astfel milioane de vieti an dupa an.
De ce lumea consuma droguri?
Aceasta este una dintre cele mai frecvente intrebari, iar cel mai comun raspuns dat de dependenti este ca vor sa schimbe ceva in viata lor. Dar adevaratele raspunsuri sunt ca ei vor sa se integreze in grupul din care doresc sa apartina, sa evadeze sau sa se relaxeze, sa scape de plictiseala, sa fie rebeli sau sa experimenteze, crezand ca drogurile sunt solutia, dar in cele din urma, drogurile devin problema.
Care sunt efectele drogurilor?
Drogurile sunt in esenta otrava, dar cele legale (adica medicamentele) consumate in proportii mici au efect de stimulent, in proportii mari au afect de sedativ, iar in proportii foarte mari duc la deces.
Drogurile blocheaza toate simturile, provocand amnezie usoara. Ele afecteaza memoria cauzand „spatii goale” atunci cand imaginatia, memoria sau limbajul sunt solicitate. Majoritatea consumatorilor de droguri au un vocabular sarac si o creativitate minima.
Marijuana
Se gaseste des in tigari numite joint-uri sau in lacuri de unghii, de asemenea poate fi consumata ca ceai sau amestecata cu mancare.
Efecte pe termen scurt: pierderea coordonarii si distorsiunii timpului, vedenii, lipsa de somn, roseata la ochi, performante scolare reduse si lipsa abilitatii de a rezolva probleme. Riscul unui atac cerebral este mare in primele 5 ore de la consum.
Efecte pe termen lung: simptome psihotice, deterioreaza plamanii si inima, reduce abilitatea corpului de a lupta si devine sensibil la infectii.
Alcoolul
Deprima sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii), scade inhibitiile si dauneaza judecatii. Consumul excesiv de alcool duce la coma, si chiar deces. Corpul adolescentilor este inca in crestere, iar alcoolul are un mare impact asupra acestuia la nivel psihic si mintal.
Efecte pe termen scurt: senzatie de caldura, piele rosiatica, judecata defectuoasa, lipsa de coordonare, pierderea memoriei si a intelegerii.
Efecte pe termen lung: nevoia de violenta si conflicte, nevoia de consum in exces, deteriorarea ficatului si creste aparitia bolilor de inima, probleme sexuale, malnutritie, cancer la nivel bucal.
Ecstasy
Este un drog sintetic facut in laboratoare, pastilele pot avea culori diferite. Amestecul de Ecstasy cu alcoolul este extrem de periculos si poate fi letal.
Efect pe termen scurt: simtul fals al afectiunii, confuzia, depresia, probleme ale somnului, anxietate, paranoia si greata.
Efecte pe termen lung: daune de lunga durata sau chiar deteriorarea creierului, convulsii, moarte.
Cocaina si „crack cocaina”
Pot fi administrate oral, pe nas sau prin injectare cu seringa, iar in cazul folosirii „crack conaina” prin inhalare. Cocaina este una dintre cele mai periculoase droguri cunoscute.
Efecte pe terment scurt: lipsa apetitului, creste bataile inimii, presiunea sangvina si temperatura corpului, dilatarea pupilelor, greata, hiper-stimulare, intensifica euforia si panica, anxietate, paranoia, depresie, convulsii si moarte subita provocata de doze mari.
Efecte pe termen lung: deteriorarea vaselor de sange la inima si creier, ficat si rinichi, probleme respiratorii, malnutritie, caderea dintilor, halucinatii vizuale si auditive, probleme sexuale, iritabilitate si depresii severe.
„Crystal Meth” si Metamfetamina
Crystal Meth este prescurtarea de la metamfetamina cristala. Poate fi consumata prin inhalare, fumata sau injectata. Este un drog ilegal, apartinand aceleiasi clase cu cocaina.
Efecte pe termen scurt: hiper-activitate, greata, creste agresivitatea si iritabilitatea, pierderi in greutate, insomnia, confuzia, halucinatiile, anxietatea si paranoia.
Efecte pe termen lung: deterioreaza vasele sangvine si creierul, ducand la atacuri cerebrale si moarte subita.
Inhalatoarele
Inhalatoarele includ chimicale folosite in uz casnic, cum ar fi: sprayurile cu aerosoli, chimicalele pentru curatat, lipiciul, vopseaua si acetona. Ele afecteaza creierul din cauza inhalarii pe nas sau gura.
Efecte pe termen scurt: atac de cord, sufocare si nevoia de violenta.
Efecte pe termen lung: pierderea masei musculare si tariei acesteia.
Heroina
Poate fi o pudra fina alba, ea intra in creier rapid dar ii face pe consumatori sa gandeasca si sa reactioneze incet afectand abilitatea de a lua decizii.
Efecte pe termen scurt: incetinirea respiratiei, greata si voma, sedatie, hipotermie (temperatura corpului scade mai mult decat normal), coma si moarte.
Efecte pe termen lung: inflamarea gingiei, caderea dintilor, constipatie, transpiratii reci, boli respiratorii, scaderea musculaturii, paralizie, reducerea capacitatii sexuale, incapacitate de orgasm, depresie, insomnie, coma si moarte.
LSD
Se vinde in tablete, capsule sau forma lichida, este unul dintre cele mai puternice in a schimba starea de spirit.
Efecte pe termen scurt: dilatarea pupilelor, cresterea temperaturii corpului, cresterea bataii inimii si a presiunii sangvine, transpiratii si pierderea apetitului.
Efecte pe termen lung: halucinatii vizuale si auditive, atacuri de panica, depresii severe. Toleranta la acest drog este imediata, astfel consumatorii vor trece repede la alte droguri mai tari.
Aceste droguri enumerate nu sunt singurele, mai exista, din pacate, si alte substante care provoaca dependenta si pun in pericol sanatatea consumatorilor.
Este importat sa cunoastem aceste substante pentru a preveni un dezastru la nivel personal si familial. De aceea educatia joaca un rol deosebit de important in prevenirea abuzului de droguri. Informarea tinerilor despre droguri, iar ei chiar sa asculte, este o adevarata provocare.
Indiferent daca drogurile sunt cele enumerate, sau cafeaua, ciocolata, mancarea, bauturile cu acid etc., toate au un efect negativ asupra sanatatii, daca sunt consumate fara limita.
Postat de: Cristina-Nechita Miercuri, 20 Iulie 2011
droguri, alcool, cocaina, inhibitie, consum excesiv
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?