5 lucruri surprinzatoare despre probiotice: cum ne ajuta sa avem un organism puternic
Un regim alimentar sarac in nutrienti, dar bogat in alimente procesate si alcool poate avea un impact negativ asupra echilibrului delicat al microbiotei intestinale. Stresul este, de asemenea, un alt factor care poate distruge echilibrul din intestin, ceea ce, la randul sau, influenteaza cresterea nivelului de bacterii patogene, cum ar fi virusii, parazitii si ciupercile. Pe de alta parte, daca avem o dieta sanatoasa, bogata in legume si fructe, facem suficienta miscare zilnica si manageriem cu succes situatiile stresante, numarul de bacterii bune din intestine ramane stabil.
Totusi, atunci cand exista un dezechilibru in flora bacteriana a intestinului, in ajutor vin probioticele bacterii vii care, odata consumate, se alatura populatiei de bacterii bune din organismul nostru.
Afla in continuare 5 lucruri suprizatoare despre probiotice si cum ne ajuta sa avem o sanatate mai buna:
1. Prebioticele ne protejeaza de afectiuni intestinale
Un regim alimentar bogat in bacterii benefice si administrarea de suplimente cu probiotice poate sa previna declansarea afectiunilor intestinale inflamatorii (colita ulcerativa, boala Crohn). De asemenea, sunt eficiente in ameliorarea simptomelor ale sindromului de intestin iritabil. Gasim probiotice in kefir, varza murata, unele branzeturi, ceaiul Kombucha, iaurt, kimchi, lapte de soia, microalge, ciocolata neagra, castraveti murati, masline in saramura.
2. Probioticele sustin sanatatea sistemului genital si urinar
Pe langa intestine si gura, exista o flora bacteriana bogata si la nivelul vaginului. Datorita bacteriilor, in vagin este mentinut un mediu mult prea acid pentru dezvoltarea bacteriilor rele. Totusi, consumul de antibiotice, anticonceptionale si folosirea de spermicide pot perturba echilibrul din flora vaginala. O cura cu probiotice ajuta la restabilirea acestuia si poate trata vaginozele bacteriene si infectiile urinare.
3. Probioticele intaresc sistemul imunitar
Proteobacteria Bifidobacteria sustine sistemul imunitar in multe feluri, de exemplu, prin inhibarea cresterii bacteriilor intestinale daunatoare. Iar Bifidobacterium interactioneaza direct cu sistemul imunitar uman si se gaseste in cantitati mai mari la sugarii care sunt alaptati. De asemenea, Bifidobacteriile codifica proteine care sunt implicate in raspunsul la stres oxidativ.
In acelasi timp, Bifidobacterium longum (B. longum) - tulpina microbiana care traieste in tractul gastro-intestinal - ajuta la descompunerea carbohidratilor si functioneaza, de asemenea, ca un antioxidant, care sustine sistemul imunitar.
4. Probioticele ajuta la gestionarea greutatii
De regula, probioticele traiesc in intregul nostru organism si ajuta la digerarea alimentelor si la utilizarea nutrientilor. In intestine, gura si vagin se afla cele mai studiate grupuri de microbi. O alimentatie sanatoasa duce la proliferarea bacteriilor, dar diversitatea microbilor intestinali scade la persoanele care sufera de obezitate. Astfel, conform unui studiu publicat in British Journal of Nutrition, persoanele care consuma probiotice in perioada unui regim de slabire, pot pierde mai multe kilograme decat cele care nu le consuma.
5. Probioticele te pot face mai fericit
S-a demonstrat ca persoanele aflate sub stres au o compozitie diferita a microbilor intestinali in comparatie cu cea a persoanelor cu o stare emotionala buna. Este cunoscut faptul ca intre intestine si creier exista o relatie bidirectionala, spre urmare stresul poate modifica microbiomul intestinal iar microbiomul poate modifica functia neuronala. Spre urmare, multe tulburari ale sistemului nervos central au fost legate de starea precara a microbiotei din intestin.
Reamintim ca probioticele pot fi consumate sub forma de alimente sau suplimente, impreuna cu prebioticele care este hrana probioticelor. Suplimentele sunt deosebit de utile atunci cand microbiomul unei persoane este dezechilibrat, de exemplu in urma unui tratament cu antibiotice.
Photo by: pixabay.com
Postat de: A-Editor Vineri, 25 Martie 2022
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?