Culorile si sanatatea
Cu siguranta ca intr-o lume lipsita de culori, viata omului ar fi exasperant de monotona si poate chiar ar inceta, deoarece intre culorile care ne inconjoara si viata noastra exista corelatii complexe. Pentru medic si terapeut, culoarea poate fi un element de tratament (cromoterapia) sau chiar de diagnostic (cromodiagnostic).
Culorile exercita o influenta considerabila asupra psihicului si a comportamentului oamenilor. Fiecare culoare provoaca in creierul uman o reactie deosebita.
► Astfel, culoarea rosie are efecte benefice asupra sistemului nervos, stimuleaza circulatia sangelui si pofta de viata, revigorand capacitatea de efort fizic si psihic si creaza, in acelasi timp, o ambianta vesela, optimista. Este recomandata purtarea lenjeriei intime rosii.
► Culoarea verde este calmanta, creaza o senzatie de odihna. Poate fi folosita cu succes la crearea ambiantei necesare pentru calmarea bolnavilor care au suferit traumatisme, operatii chirurgicale etc. Este recomandata purtarea bustierelor, sutienelor verzi, pentru ca stimuleaza functionarea inimii si sentimentul iubirii.
► Impreuna cu rosul, oranjul si verdele, galbenul face parte din grupa culorilor numite calde, deoarece favorizeaza procesele de adaptare si de antrenare, datorita calitatilor stimulante si excitante pe care le au. Se recomanda purtarea de fuste, centuri galbene, in zona taliei.
► Oranjul este tonifiant pentru ficat si functiile de nutritie.
► Indigoul ajuta la functiile glandelor endocrine. Se pot purta bentite de aceasta culoare.
► Violetul stimuleaza somnul. Se recomanda purtarea accesoriilor de par, a basmalelor, a caciulilor, a palariilor de culoare violet.
► Lumina alba creste tonusul organelor interne, producand in intimitatea tesuturilor campuri si curenti electrici.
► Mai mult despre albastru:
Efecte fiziologice: scade presiunea sanguina, relaxeaza musculatura, calmeaza respiratia si reduce frecventa pulsului.
Efecte psihologice: culoare foarte rece, odihnitoare si linistitoare, indeamna la calm si reverie, predispozitie la concentrare si liniste interioara; in exces, conduce la depresie. Albastrul mai exprima si seriozitate, tendinta spre evocare, spatialitate, ingaduinta, pace, dor, nostalgie. Senzatia de departare in spatiu, distanta, infinitul, favorizeaza initierea unei meditatii.
Semnificatia psihologica si rezonanta afectiva: se caracterizeaza prin profunzimea trairilor si sentimentelor, caracteristic pentru tipul pasiv, concentric, senzitiv, perceptic, unificativ. Exprima liniste, satisfactie, tandrete, iubire si afectiune.
Utilizari recomandabile: pentru suprafete mari ale camerelor, dar in tonalitati foarte deschise, in spatii cu temperature ridicata.
Este bine ca albastrul sa se poarte mai ales in jurul gatului sub forma de esarfe, saluri, margele, batice. Stimuleaza sanatatea tiroidei, exprimarea de sine, sinceritatea.
Postat de: Ana-Nedelcu Duminică, 13 Iunie 2010
semnificatia culorilor, sanatate, albastru, beneficii, recomandari, sfaturi practice
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?