Societatea civila ca si modalitate de eficientizare a institutiilor

Semnificatia tesutului social si “ochiul din umbra”

Este necesar ca fiecare stat al  lumii  sa isi  cunoasca cu precizie nivelul de trai si imbunatatirile care i se pot aduce ulterior pentru ca numai asa poate avea loc dezvoltarea concreta a institutiilor oricarui tip de stat. Desigur, statele democratice pun un accent deosebit pe respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti si in cadrul amintit mai sus, societatea civila exprima un procedeu social de dezvoltare.

Dintre societatile civile de pretutindeni fac parte organizatiile nonguvernamentale, asociatiile, fundatiile, sindicatele si uniunile patronale. In anumite cazuri, putem fi voluntari de bunavoie in sensul in care dorim sa ne ajutam aproapele si sa producem o schimbare cat de mica, dar semnificativa la nivelul  tesutului social. Alteori, dupa acest stadiu pregatitor (si nicidecum istovitor) prin care am devenit “buni voluntari", ne putem dezvolta profesional in asa fel incat mai tarziu imbratisam o meserie si invatam foarte multe lucruri legate de specificul si nevoile comunitatilor de oameni.

“Elita culturala” care se presupune ca nu trebuie sa lispseasca din nicio tara civilizata este motorul suprem de functionare al societatii civile, este vocea suprema care vorbeste la megafon si cauta permanente solutii pentru  problemele omenirii si societatea ca si intreg. Dar ce se intampla cand gradul de coruptie dintr-o tara este atat de ridicat incat strigatul intelectualilor devine mut si nu are prea multe sanse de a se impune si a configura noul model institutional? In momentul evocat anterior, observam fara doar si poate o lipsa de orizont a societatii respective, o ineficienta majora care genereaza pierderi de cunostiinta ireversibile pentru acel tesut social sugrumat de coruptie. Pentru a elimina coruptia, societatea civila trebuie sa-si lasa amprente hotarate asupra structurilor de guvernare existente in societatea cu pricina. Societatatea civila este “ochiul din umbra" care reglementeaza si cauta imbunatatiri de orice fel la nivel de politica si societate pentru  a fi culese indeosebi, roadele imbelsugate ale principiilor cu adevarat democratice.

 

Roluri sociale si “forme de voluntariat familiale”

In viata de zi cu zi, toti avem de executam diferite roluri sociale prin care ne asiguram evolutia si traiul zilnic. Mamele si femeile in general, sunt ‘voluntare’ mai putin stiute, care pe langa faptul ca trebuie sa lucreze pentru a avea ce sa puna pe masa, ele asigura si educatia copiilor. Nu trebuie sa uitam ca femeile merita sa fie apreciate pentru multiplele activitati pe care le fac din necesitate, dar si din dorinta de a evada intr-un anumit fel in viata de familie care nu este  de cele mai multe ori, tocmai usoara.

Femeile asigura educatia viitoarelor generatii asa ca ”mamele-voluntare” din ziua de azi trebuie sa fie cat mai instruite si mai pregatite cu privire la  orice domeniu. Ele vor "sa stie” si sa  isi ofere cu multa dragoste cunostintele lor deoarece aceste exercitii de cunoastere contribuie inevitabil si  la evolutia sociala. Si nimic nu este mai placut decat sa mergi pe strada si sa vezi mame care se adreseaza calduros copiilor, le ofera sfaturi bune si ii pregatesc pentru viata si cerintele grele de mai tarziu. O mama educata creste alaturi de ea un copil educat asa ca voluntariatul mamelor speram sa fie la inaltimea unor asteptari sociale cat mai ridicate. Si asta nu inseamna ca mamele trebuie sa fie in relatiile cu copii lor ”numai lapte si miere” in sensul de a le vorbi cat mai frumos cu putinta  si cam  atat. Mamele incearca sa isi invete copii cum sa traiasca si sa  se dezvolte  intr-o societate cat mai democratica iar un  punct de sprijin in tot acest demers este dat si  de societatea civila. Societatea civila in ansamblul ei asteapta sa rectuteze noi membrii pentru ca mai apoi, cei pregatiti sa isi ofere cunoasterile, ambitiile si idealurile.  In definitiv, este vorba despre un tesut social necesar dezvoltarii democratice.

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
2550 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Roxana-Vucea Joi, 27 Ianuarie 2011

Etichete pentru acest articol:

societate civila, tesut social, elita culturala, mame-voluntare, principii democraticeS-ar putea sa va intereseze si:

Zilele acestea un subiect alunecos era dezbatut la posturile de radio si televiziune. [..]
citeste si comenteaza
Femeile care atrag sunt femeile cu atitudine.Tu cine vrei sa fii? Timida, rezervata sau [..]
citeste si comenteaza
In societatea actuala, mijloacele de comunicare au devenit din ce in ce mai intrebuintate [..]
citeste si comenteaza
Luminite, cadouri, culoare, magie, familie, prieteni, surprize, distractie, suntem mai [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Josef K., un tanar functionar de banca si chirias al doamnei Grubach, se trezeste in dimineata [..]
citeste si comenteaza
Imaginar vorbind, dovezile umanitatii sunt trasate cu multa atentie pe harta globului pamantesc si [..]
citeste si comenteaza
Pe aleile zdrentuite de pasi marunti,se aude tainica adiere a vantului de toamna .Nostalgia verii [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate