Profilul copilului de bani gata
Il intalnesti cel putin o data in viata. Cand esti in scoala, in liceu, la admiterea in facultate, apoi in facultate, deseori dupa facultate, la locul de munca, la o petrecere, intr-un magazin. Undeva, ca vrei sau nu, il intalnesti.
Cel mai adesea se comporta ca si cum in jurul lui nu exista nimic sau cel putin nimic de care sa tina cont, privind lucrurile cu superioritate si incercand sa se folosesca de ceilalti ca si cum ar fi obiecte, sa ii trateze ca atare si sa ii vada doar periferic si doar atunci cand are nevoie sa isi arunce haina in bratele cuiva.
Astfel de copii de banii gata ii intalnesti in magazine, comentand calitatea bunurilor, facand crize de personalitate sau de isterie daca sunt contrazisi si adresandu-i-se vanzatorului ca ultimului prost.
Ii recunosti in scoala atunci cand profesorul care nu inchide ochii la cadourile sau functia in politica ori in societate pe care o detin parintii, ii spune ca nu este in stare de nimic, in timp ce restul profesorilor evita cu pudoare sa il intrebe vreodata ceva, ci ii trec note „din burta” astfel incat sa nu sufere nici clasa, nici parintii sa nu se revolte si nici ei sa nu se inroseasca de rusine ca trec note gratuite (sau nu, pentru ca sacosele sunt mari si chiar daca se dau la cancelarie, cineva tot povesteste sau mai rau, filmeaza cu telefonul si asa afla toata lumea).
Este intotdeauna acela care va detesta profesorul care nu a primit cadourile parintilor si ca a indraznit sa ii ofere note pe merit.
Este copilul care in excursiile scolare va face scandal daca nu mananca la un restauant scump si care va striga in gura mare ca x sau y mananca paine cu unt din ghiozdanul propriu.
Este adolescentul care are menajera acasa, sofer pentru toate drumurile pe care le face, mancarea asezata in fata imediat ce isi trage un scaun.
Este tanarul caruia parintii ii cumpara un loc la o facultate cu care sa se poata lauda mai tarziu, chiar daca ii lipseste cu desavarsire priceperea sau talentul in domeniul respectiv. Este tanarul cu parinti penibili care se lauda celorlalti cu el si reusitele lui care, de fapt, nu ii apartin. Cu reusitele cumparate prin bani, nume, relatii si functii detinute. Este tanarul care nu a reusit nimic prin fortele proprii si care exista social si profesional numai datorita si prin functia parintilor.
Este tanarul care vine intr-o familie pe care toata lumea o linguseste, dar despre care toata lumea stie adevarul. Este tanarul care va fi intotdeuna, in ochii celorlalti, „cel cu pile”. Este cel care crede ca lumea nu stie cum si-a obtinut locul si meritele sau mai rau, cel care habar nu are, ca parintii s-au ocupat de aceasta si cu atat mai grav, el crede ca a razbit.
Mai tarziu, este tanarul care va fi imbracat in portelan si condus cu grija catre postul dorit, catre functia vizata si asezat cu grija la locul dorit fara un minimum de efort.
Este cel care crede ca lumea ii apartine, ca el poate conduce si decide pentru toti, cel care nu stie cum este sa castigi singur un merit, cel care nu cunoaste satisfactia unei reusite pentru ca nu cunoaste niciodata competitia. Cand se da competitia si ceilalti astepta rezultate cu interes si bucurie, el asteapta sa se termine si sa isi ocupe locul mai repede.
Este cel care nu primeste critici, ci numai laude si certitudinea ca oricine ar fi mai bun ca el, nu are sanse pentru ca nu are tot atatia bani ca si el.
Este cel care va fi un handicapat social pentru ca niciodata nu i se va refuza nimic si pentru ca in naivitatea lor, parintii acestuia se vor ocupa ca el sa nu aiba niciodata un esec si sa il fereasca de orice lupta. Penru ca vor sti ca nu are sanse. Este cel care e norocos pentru un singur motiv: ca are bani. Fara ei, n-ar reusi sa faca nimic. Iar parintii lui stiu aceasta, vad ca au un copil neputincios si sa incearca sa il salveze la infinit.
Moral si rational, atat copilul debani gata, cat si familia lui, stiu ca sunt departe de a fi persoane reusite. Totusi, social ei detin ceea ce se numeste reusita datorita relatiilor, functiilor si banilor de care dispun.
Postat de: Sorina-Corneanu Marți, 17 Februarie 2015
copii de bani, despre tineri de bani gata
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?
- Top 5 experiente de neratat in Dubai: de la safari in desert la cumparaturi de lux
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?