Traditii moderne de Craciun
In preajma Craciunului pe toti ne cuprinde sentimentul sarbatorilor si al darniciei, care ne fac mai buni. Cel putin, asta era odata.
In prezent, atmosfera Craciunului este departe de semnificatia ei traditionala. Luna decembrie aduce in loc de bucurie, bunatate si rabdare, freamatul cumparaturilor (atmosfera consumerista, cum i se spune) dublat de dorinta ancestrala a romanului de a se indopa bine cu “porcarii”, lupta cu sefii de a castiga macar o prima si cateva zile in plus de concediu, la care se adauga nervii creati de aglomeratia din trafic.
Ce Craciun eram odata...
Bunicii nostrii isi amintesc insa cu placere de perioada Craciunului, cand familia se aduna in jurul sobei, copiii ascultau povestile celor in varsta si participau la pregatirea bucatelor traditionale, iar adultii acordau mai mult timp caminului, iar gospodaria capata miresme atragatoare.
Unul dintre evenimentele importante era taierea porcului si pomana acestuia (traditie care incepe sa se piarda, din cauza reglementarilor europene) la care participau toti barbatii familiei, apoi carnea proaspata trecea pe mana femeilor pentru a fi prelucrata in caltabosi, sarmalute, carnati, costtite, piftie si multe alte bunatati, asezonate cat mai bine.
In ajun, copiii participau la impodobirea bradului adus din padurea de la marginea satului, in timp ce se gandeau nerabdatori la ce le va aduce Mosul si familia primea colindatorii, care erau tratati cu cozonaci calzi.
Si ce am ajuns...
In prezent, parintii fug la supermarket in pauza de masa de la serviciu, uneori in ultima clipa, isi fac repede proviziile necesare pentru 3-4 zile de mancat si baut (ca de!, este sarbatoare) si nu uita sa cumpere jucaria/jucariile comandate de odoarele de acasa, care oricum stiu de unde provine cadoul si nu mai cred in Mosul, ci in puterea de cumparare a rudelor. La asta se adauga si nervii provocati de statul in trafic cu orele, claxoane si evitari in ultima secunda, pentru a ajunge cu intarzieri colosale la destinatie.
O alta indeletnicire de sezon a adultilor este convingerea sefului sa le acorde cateva zile libere in plus; cum sa te bucuri de magia sarbatorilor stiind ca ai doar 3 zile libere si apoi o iei de la cap cu munca si stresul? Si cum sa nu mananci tot ce ai cumparat cand stii ca altadata nu mai ai cand, chiar daca dupa ospatul fortat, ajungi la spital?
Evident, exista si norocosi care pot pleca in concediu de sarbatori pentru doua saptamani si pot petrece ca oamenii normali, nu pe apucate.
Unde este magia?
Traind o viata atat de stresanta, ar trebui macar sa ne facem timp pentru o plimbare intr-o zi frumoasa pentru a admira peisajul de iarna, sau sa mergem dupa caderea intunericului in oras pentru a vedea decoratiile arborate de primarii in fiecare sector si sa ne bucuram la vederea fulgilor de nea ce par a fi praf de stele atunci cand sunt in bataia unui laser.
Si incercati sa nu va suparati la vederea dealului de zapada care a rasarit in parcare in locul masinii! Chemati niste prieteni sau vecini si incingeti o petrecere de deszapezire automobilistica. Va garantez ca merita!
Postat de: Simona Sâmbătă, 18 Decembrie 2010
craciun, cumparaturi, parinti, copii, obiceiuri, cadouri de craciun
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa