Semnificatia zilei de 1 Mai

Sarbatorim an de an 1 Mai, fara insa sa stim de unde a aparut si ce semnificatie are. Cu toate ca aceasta zi si-a pierdut din semnificatie, fiind transformata intr-o zi comerciala din care  cifra vanzarilor se poate  dubla, ziua de 1 mai are la baza dorinta muncitorilor de a se reduce timpul de lucru pe zi.

Totul a inceput in anul 1872 cand peste 100 de mii de lucratori din New York , majoritatea din industria constructiilor, au contestat, incercand sa obtina reducerea timpului de lucru la 8 ore. Data de 1 Mai apare pentru prima data in anul 1886, cand George Edmonston, fondatorul Uniunii Dulgherilor si Tamplarilor din USA a cerut introducerea unei rezolutii care cerea ca: „8 ore sa constituie ziua legala de munca de la, si dupa 1 mai 1886”, sugerandu-se organizatiilor muncitoresti respectarea acesteia.

Tot la aceasta data, sute de mii de manifestanti au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite. Insa cea mai mare demonstratie a avut loc la Chicago, unde au marsaluit 90 de mii de demonstranti. Rezultatul a fost unul pe masura, intrucat in urma protestului 35 de mii de muncitori si-au castigat dreptul la ziua de munca de 8 ore, fara reducerea salariului.

Insa ziua de 1 Mai a devenit cunoscuta pe intreg mapamondul datorita unor incidente violente, care au avut loc trei zile mai tarziu in Piata Heymarket din Chicago. In timpul unei demonstratii, o coloana de muncitori a plecat sa se alature unui protest al angajatilor unei intreprinderi de prelucrare a lemnului. Atunci  politia a intervenit, 4 protestatari au fost Impuscati si multi altii au fost raniti. In seara aceleiasi zile, a fost organizata o noua demonstratie in Piata Haymarket, iar o bomba a fost aruncata spre coloana de politisti. Peste doua sute de oameni au fost raniti, iar liderii miscarii muncitoresti judecati si condamnati la inchisoare pe viata. Sapte ani mai tarziu o noua investigatie i-a gasit nevinovati pe cei 8 lideri.

In anul 1889, ziua de 1 Mai a devenit o zi internationala a muncitorilor. Anul urmator de 1 mai au avut loc demonstratii in SUA, in majoritatea tarilor europene, in Chile, Peru si Cuba. Dupa aceasta, ziua de 1 mai a devenit un eveniment anual. 1 Mai a devenit,  in aproape toata lumea, Ziua Internationala a Muncii. Exista si exceptii, de exemplu Australia, Elvetia si Statele Unite, unde 1 Mai nu este o sarbatoare oficiala. In majoritatea tarilor vest europene, ziua de 1 Mai este zi libera.

In tarile comuniste, ziua de 1 Mai a fost transformata intr-o sarbatoare nationala, insotita de defilari propagandistice. Regimurile comuniste incercau sa traga pe „turta lor” o veche traditie a miscarii muncitoresti internationale.

In Romania, dupa evenimentele din decembrie 1989, timp de mai multi ani, ziua de 1 Mai nu a mai fost sarbatorita prin festivitati, deoarece in mintea oamenilor erau inca vii manifestarile organizate de comunisti, dar in timp ziua si-a recapatat semnificatia, si se sarbatoreste traditional, cu mici si bere.

Nota obtinuta:
10 (5 voturi)
3835 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Daniela-Scintei Sâmbătă, 30 Aprilie 2011

Etichete pentru acest articol:

1 mai, semnificatia zilei 1 mai, proteste Piata Haymarket, proteste Statele Unite


S-ar putea sa va intereseze si:

“Tot un jegos ai ramas..un nigger retardat de la lovitura primita in capatana.Mai bine [..]
citeste si comenteaza
Prietenia intre doua persoane de acelasi sex, de sex opus este ceva frumos si asa ar [..]
citeste si comenteaza
Daca as spune ca fiecare inceput de an ne pregateste cu o perseverenta de invidiat, [..]
citeste si comenteaza
"Si apoi...simplitatea e frumoasă, caci ascunde tot felul de [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

A ne iubi in ciuda defectelor, a esecurilor si a infrangerilor nu este nici egoism si nici [..]
citeste si comenteaza
Nasterea Domnului Iisus Hristos sau Craciunul este o sarbatoare crestina celebrata pe 25 decembrie. [..]
citeste si comenteaza
Sarbatorim an de an 1 Mai, fara insa sa stim de unde a aparut si ce semnificatie are. Cu toate ca [..]
citeste si comenteaza
Stiu… i-am iubit cuvintele, mi-am iubit dorintele. I-am iubit promisiunile, mi-am iubit nevoile. [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate