Ce a picat la Bac anul asta? Tot liceul!

Inca un articol despre bacalaureatul 2011

Anul aceasta s-a produs inevitabilul: absolventii de liceu au fost fortati sa renunte la copiat si, ca urmare, un procent izbitor de mare dintre ei au picat.

Dar de ce a curs atata tus, de ce s-au pierdut atatea ore de talk-show, de ce atatea teorii ale conspiratiei au fost elaborate, deconspirate, sum vreti sa le spuneti?

Chiar nu stia poporul roman valoarea adevarata a liceenilor sai?

Nu stiau toti parintii ca odraslele lor isi fac copiute, cauta locuri de ascuns cartile de matematica prin wc-urile liceului, burdusesc telefonul mobil cu materia din 4 ani de liceu si isi fac planuri elaborate de ascuns castile, in loc sa puna mana pe carti si sa citeasca macar o data lectiile?

Sau credeau ca lipsa acuta de bani din timpul examenelor nu are nici o legatura, dar absolut nici una, cu organizarea ad-hoc a chetelor menite sa le inchida ochii si sa le astupe urechile profesorilor supraveghetori?

Dar cadrele didactice? Profesorii, dascali, cum ii numeste presa, ca acum 100 de ani si ceva, care iau ei insisi note mult sub “sfantul 5” la examenele de grad sau titularizare ce credeau?

Tinerii nu stiau ca daca nu ar putea copia, ar ramane toti fara diploma care atesta ca ai petrecut 4 ani intr-o inchisoare federala cu nume de scriitor?

Cum si ce invatam?

Rezultatele de la bacalaureat din acest an sunt rezultatul sistemului de invatamant “modern”, post-revolutie, care functioneaza pe baza de bani! Dat bani! La profesori ca sa te treaca, la secretare ca sa iti elibereze adeverinte, pe uniforme cumparate de catre directori la suprapret, de la anumiti furnizori care vor si ei sa traiasca si fac contracte cu liceele si scolile, renovari ale claselor de curs tot cu firme impuse de catre directori si multe alte motive de a suge bani de la elevi si parinti.

Si invatatura? Lipseste. Profesorii au nenumarate motive sa nu fie competenti, de exemplu varsta foarte inaintata, sau, din contra, varsta prea frageda, plictisul si, nu in ultimul rand, sanatatea. Orice s-ar spune, profesorii trebuie sa beneficieze de controale medicale, inclusiv psihiatrice, cel putin anual. Onorabilele cadre didactice dau vina pe dezinteresul elevilor pentru a se scuza si rezolva problema, fiindca nimeni nu ii intreaba cum anume predau, ce metode da captare a atentiei elevilor au.

Va spun eu: niciuna!

De la cine invatam?

Sa nu mai vorbim despre dinamica posturilor; vine titularul, pleaca suplinitorul, pleaca titularul, vine pensionarul, vine suplinitorul inapoi, nu vrea sa mai plece pensionarul, vine alt suplinitor, vine inapoi titularul. Si elevii reactioneaza la aceste schimbari: se satura repede de multitudinea de chipuri si metode la care sunt supusi si prefer sa iasa in parc, in loc sa puna pariu cine le mai preda maine. Iar la intrebarea “Cu cine ai facut romana anul acesta?”  raspunsul va fi: “Pai...nu stiu!” si tot elevul va fi blamat, nu ministerul, nu directorul, nu profesorii.

In 12 ani de frecventat institutii de invatamant, timp in care mi s-au perindat zeci de profesori prin fata ochilor, numar pe degetele de la o mana oamenii care m-au impresionat si care au talent didactic, fiindca si profesoratul cere talent. Talentul de a sti cum sa impartasesti si altora cunostiintele si de a face atragatoare materia pe care o predai.

Acuzatul este gasit… vinovat!

Si, in final, elevii si parintii... Incep cu parintii pe care nu ii intereseaza ce face odrasla la scoala si nici cum ia notele pe care le ia. Sunt putini parintii care ii intreaba pe adolescenti lor cum a fost la liceu, ce i s-a predat, cum i s-au parut subiectele de la teza si alte detalii importante in viata de liceu. Dar cand dau nas cu picarea bacu-ului, se pun cu bata pe copil. Sigur ca si copilul este vinovat, dar si parintele este.

Iar copiii, dependenti de internet, cluburi si alte distractii, uita sa mai puna mana pe carte. Pe vremea mea (acum 3 ani), prima grija seara cand ma pregateam de o noua zi de scoala/liceu era sa am toate temele facute, lectiile invatate (macar o parte, deh!) si haine decente si dragute pregatite pentru a doua zi.

Acum, prima grija a liceenilor sunt accesoriile, telefoanele mobile, hainele cat mai socante, in stil Lady Gaga, pe care tinerii sa le afiseze in fata colegilor si a profesorilor intr-o parada de prost gust si exhbitionism, in timp ce lectiile sunt lasate deoparte, pana la examene.

Si ne miram ca liceni pica bacalaureatul?

Nota obtinuta:
5.5 (2 voturi)
3430 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Simona Luni, 01 August 2011

Etichete pentru acest articol:

liceeni, bacalaureat, trisat, copiat, vinovati


S-ar putea sa va intereseze si:

Ne apropiem cu pasi repezi de anul cel nou. Incheiem o etapa si suntem pregatiti sa [..]
citeste si comenteaza
Acest sistem are ca scop "economisirea" luminii Soarelui. In lunile de vara, [..]
citeste si comenteaza
In mod cert daca ar fi sa renunt la unul dintre cele 5 simturi, ultimul la care m-as [..]
citeste si comenteaza
Ce mai insemna sa fii copil in zilele noastre? Sau, si mai important, ce mai inseamna sa [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Pentru majoritatea crestinilor pe 25 decembrie se sarbatoreste Nasterea Domnului, sau Craciunul. [..]
citeste si comenteaza
Am ajuns la concluzia, trista, ca toti oamenii sunt niste simple marionete. Papusi legate cu ate de [..]
citeste si comenteaza
In urma experientelor din campul angajarii si al dragostei la care am ajuns eu si prietenele mele, [..]
citeste si comenteaza
Romania este un popor de bolnavi. Oricine afirma contrariul ori se minte pe sine ori vrea sa minta [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate