"Accesoriul" personalitatii - comportamentul

Personalitate - ceea ce este propriu fiecarei persoane si o distinge ca individualitate sau transformarile sustinute in devenirea fiecarei persoane in care s-au folosit toate insusirile obtinandu-se o adaptilbilitate propice momentului.

Pentru ca fiecare persoana are interese diferite, bazate pe necesitati diferite, caractere, aptitudini, temperamente, medii de dezvoltare impuse, alese sau intamplatoare, rezulta moduri diverse de manifestare. Este important sa detaliem semnificatia aptitudinilor ca fiind egala cu insusirile psihice si fizice relativ stabile care-i permit omului sa efectueze cu succes anumite activitati, temperamental - ansamblul trasaturilor fiziologice si nervoase a unei persoane, care determina diferentieri psihice si de comportament intre indivizi, caracter - complex de atitudini stabilizate fata de realitate.

Personalitatea are un caracter intern - genetic si unul extern - social. Din imbinarea acestora, (a constitutiei fiziologice cu toate incitatiile mediului)  in curs evolutiv, rezulta personalitatea, la un moment dat. Ea este actualizata din cand in cand, constient sau inconstient, cu rol adaptativ si are ca punct de pornire convingerile timpurii, rezultatul unor experiente repetate sau obisnuite din copilarie. Acestea sunt influentate de atitudinile celor din familie, scoala, mediul de lucru, grupuri de apartenenta, cat si de reactualizarile din diferite stadii de dezvoltare (teorii ale personalitatii considera ca individul parcurge de-a lungul existentei mai multe stadii de dezvoltare).

Intampinand situatii fata de care trebuie sa aplicam atitudini, incercam sa gasim solutii care sa justifice deciziile. Argumentele pro sau contra vor fi bazate pe aceste convingeri care trebuie actualizate - in sensul ca mereu tinem cont de cerintele prezentului si pentru eficienta, trebuie sa acceptam realitatea si sa folosim toate informatiile referitoare la aceasta realitate. Se deduce ca asa cum acceptam trecerea timpului, fiecare lumanare in plus pe tort asa trebuie sa acceptam si modificarea convingerilor atat de bine  implementate cu elemente noi care, odata acceptate, nu fac decat sa ne sustina echilibrul indispensabil bunei deveniri si vizeaza laturile: fiziologic, psihologic, biologic, social si cultural.

Deci, informatia din lumea externa va fi trecuta prin filtrul convingerilor si va rezulta o solutie corespunzatoare acestora. Cum credeti ca va fi o solutie din convingeri ca:  limitari realiste si autocontrol, autonomie, competenta si identitate personala, spontaneitate, acceptare,securitate, increderea in sine, organizare, perseverenta, inteligenta emotionala, empatie? 

Cel mai valoros "accesoriu" al personalitatii este comportamentul. Acesta este ales in functie atat de predispozitiile personale, cat si de situatiile externe la care suntem expusi (de exemplu, voi folosi un anumit comportament daca merg in vizita la parinti si altul daca merg la o sedinta de lucru; sau nu voi merge la o inmormantare cu palaria de culoare rosie). Participarea la actiuni care implica si prezenta altor persoane impune respectarea unor reguli ce apartin culturii de referinta. Originalitatea acestui "accesoriu" tine de personalitate care - din cate am auzit - va scoate modele noi, imbunatatite -  ca un raspuns al cererii ce apare  la oferta.      

Oana Tutuianu

Nota obtinuta:
10 (4 voturi)
3242 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: FemeiaStie Luni, 22 Februarie 2010

Etichete pentru acest articol:

personalitate, comportament, atitudiniS-ar putea sa va intereseze si:

Maria este un nume pe care multe fete il primesc. De asemenea si derivatele Mara, [..]
citeste si comenteaza
Ciudatenii in diferite orase de pe mapamond. Oamenii au gasit solutii pentru [..]
citeste si comenteaza
„Numai stangacii gandesc drept’’ spune o zicala americana, referindu-se la faptul [..]
citeste si comenteaza
Prietenii sunt persoane importante in viata omului iar atunci cand suntem in formare, la [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Am primit in dar O carte despre Harap-Alb, Si eu sunt viteazul din poveste Ce vorbeste romaneste [..]
citeste si comenteaza
Catalog tunsori 2011 in imagini. Tunsori par scurt. Tunsori par lung. Tunsori par mediu. [..]
citeste si comenteaza
Rochii de seara 2015, un catalog de imagini. Urmariti video-ul si apreciati modelele propuse. [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate