Vopsirea tesaturilor acasa. Care sunt cei mai eficienti coloranti?
O modalitate buna de personalizare a tesaturilor este vopsirea acestora la domiciliu. Cu putin efort din partea ta, poti obtine un design complet nou la articolele de imbracaminte. Poti face acest lucru si cu perdelele sau cu draperiile. Le poti vopsi in culori stralucitoare astfel incat aceste textile sa aiba un aspect imbunatatit.
Exista vopsea speciala pentru materiale textile si care se poate amesteca cu apa dedurizata astfel se poate folosi pentru textilele din fibre celulozice. Matasea si lana sunt fibre proteice, care se vopsesc cu vopsea speciala. In ceea ce priveste vopsirea tesaturilor din fibre naturale si aici se foloseste vopsea speciala care este perfecta pentru in, bumbac, vascoza, canepa, iuta, dar si pentru alte suprafete ale unor lucruri din casa, din lemn sau hartie.
Prin vopsirea tesaturilor vei fi surprins de schimbarea aspectului acestora. Toate textilele se curata in prealabil in stare uscata, apoi se spala pentru ca nu trebuie sa contina deloc pete pe suprafata acestora. Impuritatile si petele ar putea afecta calitatea vopsirii. De asemenea, conteaza ce culoare au avut initial tesaturile deoarece, probabil cum este si de asteptat nu se va putea obtine din negru o culoare deschisa. Cu cat tonul de culoare este mai intens, cu atat este mai greu de acoperit. Cu cat tonul de culoare este mai deschis, cu atat este mai usor de schimbat intr-o alta culoare, iar rezultatul este mai bun, aspectul este mai curat, mai frumos.
Negrul sau alte culori inchise ale tesaturilor se pot decolora daca acestea se tin in clor. Albul este ideal sa fie vopsit in roz, galben, albastru si verde deschis. La tesaturile albe se pot obtine cele mai frumoase rezultate, acestea se vopsesc foarte usor in orice culoare.
Fibre ideale pentru vopsit
Dupa cum spuneam mai sus, conteaza calitatea fibrelor, pentru ca nu toate fibrele se vopsesc la fel, ele primesc culoarea in mod diferit. Practic, cele mai bune sunt fibrele naturale (in, bumbac, canepa, iuta, viscoza), acestea sunt vopsite in mod optim. Comparativ cu acestea, nu putem spune acelasi lucru despre fibrele sintetice. Cand vopsirea nu este optima, se obtin tonuri de pastel. Cel mai dificil de vopsit sunt fibrele sintetice – poliamida, poliester, acrilice sau poliacrilice. Unele tesaturi au fibre naturale, dar si un procent din fibre sintetice, de aceea pot prezenta probleme in ceea ce priveste gradul de acceptare al culorii. Unele se vopsesc mai usor, altele raman oarecum in tonul original.
Modele si imprimeuri
Cei care sunt pasionati de tesaturi pot urmari oferta de tesaturi online pe www.Tesaturi-Textile.ro care sunt intr-o gama variata de modele si imprimeuri. Cele mai apreciate sunt nuantele naturale, care te duc cu gandul la natura, la plante, la flori, la minerale. Inca din cele mai vechi timpuri au fost preferate tesaturile in culorile plantelor, pentru frumusetea lor.
Colorantii naturali au fost folositi de secole. Ei deriva din plante, crustacee, minerale, lut, oxizi, etc. Acestia sunt utilizati si astazi in toata lumea, variaza in functie de regiunea unde cresc plantele. Intr-un timp s-au folosit si colorantii naturali din legume, cum sunt cei din frunze, flori, radacini, fructe, coaja de copaci, tulpini si ramuri. Oamenii obtineau colorantul din plante proaspete dar si din plante uscate.
Calitatea colorantului depinde de proprietatile colorante ale plantei sau ale produsului vegetal folosit. De exemplu un colorant galben in nuante diferite se poate obtine din papadie, nuc, stejar, ceapa, sofran, papadie. Extractia colorantului din plante se face prin fierberea plantelor in apa sau prin alte metode (prin macerarea unor parti ale plantei, filtrarea solutiei obtinute).
Plante utilizate pentru vopsirea tesaturilor
Cele mai folosite plante pentru vopsirea firelor sau a tesaturilor sunt: urzica, teiul, rapita, papadia, dudul, sunatoarea, prunele, oregano, ceapa, cimbrul, arinul, sofranul, gutuia, musetelul, tarhonul, brusturele, artarul, stejarul, frunzele de nuc, salcia. Exista si coloranti minerali foarte buni care se folosesc pentru vasele de lut. Culoarea rosu violet se obtine de la un tip de gandaci. Aceasta vopsea - de un rosu purpuriu - este dificil de obtinut din alte surse naturale.
Persoanele care nu vor sa-si vopseasca singure tesaturile, le pot cumpara direct de pe site-urile de specialitate, mai ales daca vor produse de calitate cu modele decorative interesante. Desigur modele destul de frumoase pot fi obtinute si acasa dar trebuie un pic de efort pentru realizarea acestora. Merita sa incercati si aceasta metoda de vopsire, mai ales ca rezultatul poate fi unul impresionant.
Photo by: pixabay.com
Postat de: A-Editor Joi, 16 August 2018
tesaturi, colorare tesaturi
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?