Ceasurile germane UMF Ruhla

Intrucat au fost cititoare care ne-au semnalat ca nu s-a scris nimic pana acum despre ceasurile germane UMF Ruhla si mai ales ca la cautarile online pentru “UMF”, noi, romanii, ajungem mereu la...Universitatea de Medicina si Farmacie, redactia FemeiaStie.ro a trasat ca sarcina redactionala responsabilului rubricii “Ceasuri”, documentarea, elaborarea si redactarea unui material care sa arate ce a fost si ce a insemnat UMF Ruhla in istoria orologeriei.

Asadar, in continuare, va oferim posibilitatea de a lectura urmatorul articol despre aceasta marca de ceasuri.

Ruhla este un orasel amplasat undeva in landul si padurea Thuringia, din districtul Wartburgkreis, in Germania. Rennsteig este principalul oras din vecinatatea sa. Aici, in acest orasel tipic german incepe povestea noastra undeva dupa terminarea celui De-al Doilea Razboi Mondial, cand in Germania Democrata ocupatia “eliberatoare” sovietica incepe reconstructia si reorganizarea industriei est-germane. In final toate fabricile si chiar si micile ateliere au intrat sub stapanirea administratiei Sovietice. Odata cu ele s-a nationalizat (pentru bunastarea poporului) si fabrica de ceasuri a fratilor Thiel de aici din oras. Aceasta a devenit o parte a trustului de stat Autovelo, care controla mai multe fabrici printre care si o uzina a BMW din Eisenach care ceva mai tarziu avea sa devina Uzina de Autoturisme Wartburg. Sovieticii aveau un scop clar vis-a-vis de aceste preluari ale acestor ateliere si fabrici, doreau sa vada ce poate fi luat in Uniunea Sovietica, dar si ce anume va trebui lasat pentru reconstructia noului lor stat satelit. In anul 1952 fabrica a fost data spre administrare noului stat al Germaniei Democrate, devenind Uzina de mecanica Fina VEB ( Volkseigener Betrieb). Ceva mai tarziu aceasta a fost din nou rebrenduita capatand  celebra marca:  Uhren und Maschinen Fabrik Ruhla sau mai pe scurt UMF Ruhla, "Fabrica de ceasuri si masinarii Ruhla", tradus in romaneste. Primele calibre produse de Ruhla la sfarsitul anilor ‘40 - inceputul anilor ‘50 s-au dovedit a fi o provocare extrem de grea pentru productia de aici de la Ruhla. Multe dintre piese nu puteau fi procurate sau fabricate in R.D.G., ci ar fi trebuit importate din Germania Federala, lucru greu de acceptat pentru mandria socialista si propaganda comunista.

La inceputul anilor ‘60, fabrica din Ruhla a scos pe piata calibrul 24, care avea sa devina unul dintre cele mai produse mecanisme de ceas din lume, din secolul al XX-lea. In numai 6 ani numarul acestor mecanisme ajunsese la 5 milioane, toate piesele si materialele fiind produse aici in fabrica, o mandrie a intregului bloc comunist. In anul 1967 Ruhla a devenit parte a unui nou combinat de mecanica fina ce includea si marcile traditionale Glaschutte si Weimar. La acel moment combinatul din Ruhla avea aproximativ 7.500 de angajati. Mai mult de 60% din productia fabricii Ruhla era destinata exportului, pentru sustinerea economiei nationale. In Republica Federala Germana ceasurile UMF Ruhla se vindeau in magazine si erau prezentate in cataloage. Fiind extrem de ieftine si aspectuoase Ruhla devenisera "mark watch-ul" est european, Timex-ul comunist. Fabrica est germana a incheiat contracte si cu mai multe tari aflate in curs de dezvoltare, dar si cu tari din blocul comunist intre care si cu Fabrica de Ceasuri din Arad (Romania). Acestea aveau sa primeasca doar calibre pe care ulterior le asamblau ca fiind marci proprii, cum a fost, de altfel si in cazul Orex-ului. Tot in acelasi an fabrica UMF si-a automatizat linia de asamblare, aliniindu-se noilor tehnologii de fabricatie. Astfel, cei 87 de pasi necesari pentru constructia unui calibru 24 au fost transformati in numai 38 de pasi complet automatizati. In nou structura angajatii nu mai trebuiau decat sa controleze masinile cu ajutorul unui panou de comanda electric.

Dupa alti 11 ani fabrica din Ruhla avea sa fie din nou reorganizata, devenind parte a combinatului Microelectric din Erfurt. In acelasi an (1978) a fost lansat in productie si calibrul 25, un mecanism electromecanic. Acest nou calibru a fost folosit nu numai in ceasuri de mana, ci si in cele de bord, la masinile Wartburg sau in ceasuri desteptatoare. Ceasurile cu calibrul 25 a fost doar un pas intre calibrele mecanice si cele cu quartz. Tot in acel an Ruhla lansa primul ceas quartz est german: UMF 28-40. In luna decembrie a anului 1978 inginerii de la UMF Ruhla au testat un mecanism electromecanic in conditii ciudate. Este vorba despre un cronometru electromecanic purtat in spatiu de catre Sigmund Jähn cosmonaut est german membru al programului spatial al Uniunii Sovietice. Mai tarziu, undeva spre inceputul anilor ‘80, fabrica s-a concentrat pe fabricarea ceasurilor cu quartz, atat de mana, cat si de masa sau de perete. Viziunea liderilor est germani de la acea vreme era aceea cum ca ceasurile cu quartz, mai ales cele cu afisaj electronic, reprezinta viitorul, acest lucru datorandu-se si infiltrarii unor tehnologii si informatii dinspre Japonia. Dupa caderea blocului comunist (principala piata de desfacere), Combinatul de Mecanica Fina a fost spart in mai multe inteprinderi mici, pentru rentabilizarea productiei. Multi dintre angajatii Ruhla au fost dati afara sau bagati in somaj tehnic (ca in tot fost blocul comunist). In anul 1991 (dupa reunificarea celor doua Germanii), fabrica si-a incetat activitatea. La fel ca mai toate fabricile din fosta lume comunista si UMF Ruhla avea sa fie privatizata, pentru a o face competitiva cu economia de piata occidentala. Totusi trei fosti ingineri, angajati ai fabricii au cumparat-o transformand-o in Garde Ruhla. In zilele noastre compania Garde Ruhla produce in continuare ceasuri cu quartz printre care si un model de ultima generatie controlat prin unde radio, incercand sa duca pe mai departe traditia ceasurilor UMF Ruhla.

Restul e doar banuiala, ipoteza si presupunere.

Nota obtinuta:
8.5 (6 voturi)
3494 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Luni, 07 Iulie 2014

Etichete pentru acest articol:

ceasuri nemtesti, ceasuri germane, ceasuri de mana


S-ar putea sa va intereseze si:

Astazi, fiind o zi mai noroasa, am avut mai mult timp liber si-am “bibilit” din nou [..]
citeste si comenteaza
Inca de la inceput dorim sa va asiguram de faptul ca nu s-a gresit plasarea acestui [..]
citeste si comenteaza
Unul din brandurile orologere a fost si Buletronic, un proiect ce a functionat pentru un [..]
citeste si comenteaza
Acest articol poate fi un concept de reunire a rubricilor “Ceasuri”, “World Wide” [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Pierdut undeva printre strazile intortocheate ale Ploiestiului se afla amplasat (de aproape doua [..]
citeste si comenteaza
Fiindca ma stiti ca-mi place sa ma documentez „direct de la fata locului” si fiindca azi am [..]
citeste si comenteaza
Prezinta-te online fa-te cunoscut(a), ca sa ai mai mult succes in viata. Acum NU mai nicio scuza [..]
citeste si comenteaza
Rubrica “Ceasuri” va supune atentiei una din marcile de ceasuri care au facut istorie in lumea [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate