Steamer-aparat de gatit cu aburi
Pentru cine nu stie, steamerul este o varianta de gatit foarte sanatoasa, usoara si curata. Este un aparat electric cu doua sau trei etaje, in functie de firma si model, dispus in partea de jos cu un rezervor pentru apa (cam 900ml apa pentru o ora de gatit). Mancarea se gateste cu ajutorul aerului cald care circula. Se poate gati aproape orice, inclusiv piure, salata beuf, mere coapte, porumb.
Nu se folosesc grasimi sau ulei. Alimentele se condimenteaza si se aseaza una langa alta. Pentru orez, exista un compartiment special. Un pont: puneti o lingura de margarina in amestecul de apa si orez inainte de gatit.
Carnea se aseaza pe etajul inferior, legumele la etajele superioare. In cazul in care gatim mancare cu timpi diferiti de preparare, se aseaza intai felul care dureaza mai mult, si pe masura ce timpii devin egali, se aseaza si celelalte alimente.
Dupa ce am pus apa in rezervor, se regleaza timpul necesar gatirii. In general, este nevoie de circa 40 minute, dar depinde de felul mancarii, dar si de gust. Daca e sa ne luam dupa instructiunile aparatului, timpul necesar gatirii ar fi mai scurt, dar mancarea are un gust mult mai bun daca se gateste timp de 40 minute, indiferent ca este vorba de carne sau legume.
Printre avantajele steamerului se numara:
► mancarea isi pastreaza toate vitaminele si mineralele care se pierd prin fierbere;
► textura alimentelor ramane intacta;
► nu trebuie sa stai langa el, poti face orice altceva in timp ce mancarea se gateste;
► atunci cand mancarea este gata, suntem avertizati printr-un sunet similar cuptorului cu microunde;
► e foarte curat, nu se lipeste si nu ne chinuim la spalatul vaselor.
Singurul dezavantaj care imi vine in minte este faptul ca nu poti gati cantitati uriase de mancare, dar pentru 2-3 persoane este suficient.
Atentie, carnea trebuie dezghetata complet inainte de a o aseza in steamer. Dupa parerea mea, pieptul de pui iese foarte bun gatit astfel, nu la fel de mult mi-au placut pulpele, chiar si cele dezosate. Ciupercile se gatesc foarte bine in steamer. Curatate, lasate intregi si acoperite cu cascaval ras inainte de servire, sunt exceptionale. Ca sfat, pentru peste, alegeti unul mai putin gras.
Un steamer este util in orice casa, in special in cele cu bebelusi.
Postat de: Larisa-Apostol Vineri, 11 Martie 2011
sfaturi utile, gatit, casa, retete-culinare-gatit-cu-aburi
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai inventive idei pentru fotografii frumoase de cununie civila
- Cum sa alegi palaria potrivita pentru forma fetei tale - sfaturi si recomandari
- Cele mai sincere mesaje de buna dimineata pentru el
- Depozitarea gemurilor facute in casa: Cum sa te asiguri ca raman proaspete
- Sfaturi despre alegerea dimensiunii si a formei cutiilor de prajituri de nunta