Steamer-aparat de gatit cu aburi

Pentru cine nu stie, steamerul este o varianta de gatit foarte sanatoasa, usoara si curata. Este un aparat electric cu doua sau trei etaje, in functie de firma si model, dispus in partea de jos cu un rezervor pentru apa (cam 900ml apa pentru o ora de gatit). Mancarea se gateste cu ajutorul aerului cald care circula. Se poate gati aproape orice, inclusiv piure, salata beuf, mere coapte, porumb.

Nu se folosesc grasimi sau ulei. Alimentele se condimenteaza si se aseaza una langa alta. Pentru orez, exista un compartiment special. Un pont: puneti o lingura de margarina in amestecul de apa si orez inainte de gatit.

Carnea se aseaza pe etajul inferior, legumele la etajele superioare. In cazul in care gatim mancare cu timpi diferiti de preparare, se aseaza intai felul care dureaza mai mult, si pe masura ce timpii devin egali, se aseaza si celelalte alimente.

Dupa ce am pus apa in rezervor, se regleaza timpul necesar gatirii. In general, este nevoie de circa 40 minute, dar depinde de felul mancarii, dar si de gust. Daca e sa ne luam dupa instructiunile aparatului, timpul necesar gatirii ar fi mai scurt, dar mancarea are un gust mult mai bun daca se gateste timp de 40 minute, indiferent ca este vorba de carne sau legume.

Printre avantajele steamerului se numara:

► mancarea isi pastreaza toate vitaminele si mineralele care se pierd prin fierbere;

► textura alimentelor ramane intacta;

► nu trebuie sa stai langa el, poti face orice altceva in timp ce mancarea se gateste;

► atunci cand mancarea este gata, suntem avertizati printr-un sunet similar cuptorului cu microunde;

► e foarte curat, nu se lipeste si nu ne chinuim la spalatul vaselor.

Singurul dezavantaj care imi vine in minte este faptul ca nu poti gati cantitati uriase de mancare, dar pentru 2-3 persoane este suficient.

Atentie, carnea trebuie dezghetata complet inainte de a o aseza in steamer. Dupa parerea mea, pieptul de pui iese foarte bun gatit astfel, nu la fel de mult mi-au placut pulpele, chiar si cele dezosate. Ciupercile se gatesc foarte bine in steamer. Curatate, lasate intregi si acoperite cu cascaval ras inainte de servire, sunt exceptionale. Ca sfat, pentru peste, alegeti unul mai putin gras.

Un steamer este util in orice casa, in special in cele cu bebelusi.

Nota obtinuta:
9.9 (9 voturi)
5925 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Larisa-Apostol Vineri, 11 Martie 2011

Etichete pentru acest articol:

sfaturi utile, gatit, casa, retete-culinare-gatit-cu-aburi


S-ar putea sa va intereseze si:

De cate ori nu v-ati confruntat cu o mancare prea sarata, miros intens de prajeala in [..]
citeste si comenteaza
Vrei sa infrunti canicula mancand o inghetata sau savurand o bere rece la umbra unei [..]
citeste si comenteaza
Pomelo a intrat pe piata romaneasca de cativa ani si a reusit sa-si castige numerosi [..]
citeste si comenteaza
In lumea ochelarilor de vedere, exista unele branduri mai putin cunoscute, dar extrem de [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Este evident ca bulgarii au stiut mult mai bine decat noi sa-si dezvolte turismul, atat cel [..]
citeste si comenteaza
Stim, iti place sa faci cadouri, cui nu-i place? Intrebarea este cum sa le alegem? Bineinteles, [..]
citeste si comenteaza
Fiecare din noi a trecut prin experienta mai mult sau mai putin placuta, a schimbarii locuintei. Si [..]
citeste si comenteaza
Femeile sunt mult mai dispuse decat barbatii sa recunoasca faptul ca au nevoie de terapie. Este [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate