Steamer-aparat de gatit cu aburi

Pentru cine nu stie, steamerul este o varianta de gatit foarte sanatoasa, usoara si curata. Este un aparat electric cu doua sau trei etaje, in functie de firma si model, dispus in partea de jos cu un rezervor pentru apa (cam 900ml apa pentru o ora de gatit). Mancarea se gateste cu ajutorul aerului cald care circula. Se poate gati aproape orice, inclusiv piure, salata beuf, mere coapte, porumb.

Nu se folosesc grasimi sau ulei. Alimentele se condimenteaza si se aseaza una langa alta. Pentru orez, exista un compartiment special. Un pont: puneti o lingura de margarina in amestecul de apa si orez inainte de gatit.

Carnea se aseaza pe etajul inferior, legumele la etajele superioare. In cazul in care gatim mancare cu timpi diferiti de preparare, se aseaza intai felul care dureaza mai mult, si pe masura ce timpii devin egali, se aseaza si celelalte alimente.

Dupa ce am pus apa in rezervor, se regleaza timpul necesar gatirii. In general, este nevoie de circa 40 minute, dar depinde de felul mancarii, dar si de gust. Daca e sa ne luam dupa instructiunile aparatului, timpul necesar gatirii ar fi mai scurt, dar mancarea are un gust mult mai bun daca se gateste timp de 40 minute, indiferent ca este vorba de carne sau legume.

Printre avantajele steamerului se numara:

► mancarea isi pastreaza toate vitaminele si mineralele care se pierd prin fierbere;

► textura alimentelor ramane intacta;

► nu trebuie sa stai langa el, poti face orice altceva in timp ce mancarea se gateste;

► atunci cand mancarea este gata, suntem avertizati printr-un sunet similar cuptorului cu microunde;

► e foarte curat, nu se lipeste si nu ne chinuim la spalatul vaselor.

Singurul dezavantaj care imi vine in minte este faptul ca nu poti gati cantitati uriase de mancare, dar pentru 2-3 persoane este suficient.

Atentie, carnea trebuie dezghetata complet inainte de a o aseza in steamer. Dupa parerea mea, pieptul de pui iese foarte bun gatit astfel, nu la fel de mult mi-au placut pulpele, chiar si cele dezosate. Ciupercile se gatesc foarte bine in steamer. Curatate, lasate intregi si acoperite cu cascaval ras inainte de servire, sunt exceptionale. Ca sfat, pentru peste, alegeti unul mai putin gras.

Un steamer este util in orice casa, in special in cele cu bebelusi.

Nota obtinuta:
9.9 (9 voturi)
5861 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Larisa-Apostol Vineri, 11 Martie 2011

Etichete pentru acest articol:

sfaturi utile, gatit, casa, retete-culinare-gatit-cu-aburi


S-ar putea sa va intereseze si:

Oul este mai echilibrat decat carnea sau pestele, de aceea este considerat un aliment [..]
citeste si comenteaza
Incepem acest articol cu precizarea ca nu s-a gresit plasarea unei destinatii turistice [..]
citeste si comenteaza
Astazi copiii, inca din primele luni de viata, se hranesc „modern”, cu tot felul de [..]
citeste si comenteaza
Pe 11 februarie 2016, Observatorul interferometru laser de unde gravitationale (LIGO) a [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Situata pe raul Vltava, capitala Cehiei are aproximativ 1.2milioane de locuitori. Este un oras [..]
citeste si comenteaza
Stim, iti place sa faci cadouri, cui nu-i place? Intrebarea este cum sa le alegem? Bineinteles, [..]
citeste si comenteaza
Este evident ca bulgarii au stiut mult mai bine decat noi sa-si dezvolte turismul, atat cel [..]
citeste si comenteaza
Pentru cine nu stie, steamerul este o varianta de gatit foarte sanatoasa, usoara si curata. Este un [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate