Solutia: biomasa
Fiindca articolele despre orasul Ploiesti sunt numeroase, imi voi lua permisiunea sa va invit de data aceasta la Ploiesti, undeva intre anii 2000-2008, pe cand primar al orasului era Emil Calota, ajuns intre timp, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) si care, in noua sa calitate, a propus elaborarea unor strategii de protectia mediului.
Dar fiindca vad ca deja v-am starnit curiozitatea haideti sa va spun exact despre ce este vorba.
Romania ar trebui sa elaboreze un plan strategic pentru utilizarea biomasei in producerea de energie electrica si termica, in contextul in care exista potential pentru aceasta resursa in cel putin jumatate dintre judetele tarii, potrivit lui Emil Calota, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).
”Gazul este prea scump pentru a fi ars doar pentru a gati. Din cele 42 de judete ale tarii, cel putin jumatate au atat resursa, cat si nevoia de consum de biomasa, deci ne trebuie un plan strategic”, a spus domnul Emil Calota, in cadrul unui eveniment de profil, organizat de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana. Potrivit lui, in aceasta perioada, Romania isi regandeste total strategiile de politica energetica. In aceste conditii, accentul trebuie sa cada pe intarirea retelei de transport al energiei, pe interconectarile cu alte tari, dar si pe stocarea de energie.
”Romania are posibilitatea de a oferi si de a exporta stabilitate energetica” a mai spus oficialul ANRE, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, Romania se afla inca la coada clasamentului european privind eficienta energetica. ”Resursa cea mai profitabila pentru urmatorii 10-20 de ani pentru Romania este eficienta energetica. Din nefericire, desi suntem a treia tara ca independenta energetica din Europa, la capitolul eficienta energetica suntem printre codase” a adaugat Calota. De altfel, potrivit lui, din punctul de vedere al energiei termice, un sector de importanta va fi cel al cladirilor publice, care au o nevoie foarte mare de reabilitare.
In final s-a mai mentionat ca ”Este necesar ca 3% dintre cladirile publice, pe an, sa fie reabilitate termic. Mai mult, cogenerarea de inalta eficienta reprezinta, in Romania, o zona cu mari pierderi, din cauza sistemului centralizat de incalzire urbana”, a explicat vicepresedintele ANRE. Asa ca strategiile de dezvoltare si conservare a energiei fiind elaborate semnatarul acestui articol, se arata bucuros ca si in tara lui (Romania), lucrurile incep sa se miste in directia cea buna si spera ca in viitor sa nu mai aiba subiecte de scris (pe teme de ecologie si protectia mediului), deoarece casa noastra Terra va deveni un adevarat paradis.
Prin urmare solutiile exista, mai ramane sa existe si vointa de a aplica aceste solutii care cumulate pot crea un mediu ambiant mult mai “prietenos” cu natura si implicit o viata mai buna si mai respirabila pentru noi toti.
Postat de: Robert-Codescu Joi, 05 Iunie 2014
solutii mediu, energii regenerabile
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor