Teama de trecut ne impiedica sa ne traim viata
Greselile, odata facute, pot fi sau nu reparate. Cert este ca fiecare dintre ele lasa amprente in viata noastra, mai putin sau mai mult vizibile. Tu cat esti de capabila sa iti infrunti cele mai mari temeri care apartin trecutului?
Ramanem blocati in trecut din cauza greselilor
Toti spunem ca "din greseli invatam", ca nu ne pare rau ca am comis o data o greseala, pentru ca ne-am dat singuri seama ce este bine si ce este rau. Adevarul este insa ca acestea sunt expresii automotivante pe care le folosim cand ne simtim coplesiti, pentru a incerca sa redevenim victime ale unei greseli si sa nu mai fim priviti ca cei care au apasat pe tragaci. Din punct de vedere psihologic, este normal, pentru ca si in momentele in care facem rau neintentionat unei alte persoane, vrem sa ramanem in propria constiinta persoane bune, demne, care au fost obligate de circumstantele nefericite sa faca ceva rau, insa de multe ori acest proces nu este deloc de ajutor. Aud de foarte multe ori faptul ca "fiecare om are un secret murdar, bine pastrat in trecut, care il va urmari tot restul vieti". Cei mai puternici reusesc sa il ingroape atat de adanc in constiinta lor, incat niciodata nu va mai iesi la suprafata, altii devin victimele propriilor greseli. Mintea umana este atat de complexa, insa nu este capabila sa uite pentru totdeauna faptele rele facute, oricate sacrificii s-ar face si oricat de mult am lasa impresia ca am trecut peste. De foarte multe ori greselile sunt cele care ne inchid usile spre o viata noua, spre fericire.
Inchisoare propriei minti este de maxima securitate
Avem incredere in membrii familiei, pentru ca la urma urmei "sangele, apa nu se face", avem incredere in prietena din copilarie pentru ca nu a divulgat pana acum niciun secret pe care i l-am marturisit, avem incredere in partenerul de viata pentru ca s-a dovedit de-a lungul timpului cel mai intelegator si a jurat in vata lui Dumnezeu ca va fi alaturi de noi "si la bine si la rau", insa rusinea ne constrange sa pastram anumite fapte din trecut, cat mai ascunse cu putinta. In suflet si in minte, bineinteles ca raman stocate informatii despre greselile cat de mici sau cat de mari le-am facut. Pentru persoanele cu adevarat bine intentionate, cu o constiinta puternica si cu un suflet bun, este mult mai dificil, pentru ca la fiecare greseala minora, se transforma singuri in mintea lor in niste calai care ar trebui pedepsiti. Iar in momentul in care pedeapsa fizica din partea celorlalti nu este aplicata, se autocondamna la singuratate, la temeri constante sau la stagnarea in momentul din trecut in care au comis acea fapta pe care o regreta. Mintea umana este ca o inchisoare. Cat de stranse sunt lanturile depinde numai de tipul de om care esti. Se spune despre unii dintre noi ca nu au constiinta, ei bine, nu este nici pe departe adevarat. Realitatea este ca dispun de un autocontrol sporit, de o putere de a-si continua viata si de a nu ramane blocati in spatele gratiilor unei greseli mai mare decat cei care raman inchisi in propria inchisoare de maxima securitate, in care se vor blama tot restul vietii pentru greselile comise.
Unii se gandesc prea mult la propria persoana, altii se gandesc prea mult la ei insisi
Tot psihologic vorbind, in fiecare om exista instinctul de autoprotectie, urmat de cel asupra persoanelor apropiate. Mai clar, ne pasa intai de fundul nostru, apoi de al celor dragi si intr-o ultima instanta de al celorlalti - doar unora dintre noi. Nu spun ca este bine sa ignori dorintele celor din jur si sa ii exploatezi doar pentru a-ti fi tie insati bine, insa nu neg nici faptul ca uneori ar trebui sa traim mai mult pentru noi insine. Cand suntem prea dedicati persoanelor din jurul nostru, cu siguranta vom da de acela care ne va dezamagi si ne va muta in extrema cealalta in care nu vom mai putea capata incredere in nimeni, dar macar vom ramane cu sentimentul ca nu noi suntem de vina. Prefer sa fiu victima o data, decat criminalul in fiecare caz. Faptul ca traim intr-o societate, ca suntem inconjurati de persoane apropiate noua ca si caracter, faptul ca procesul de comunicare este indispensabil ne ajuta sa ne lingem ranile si sa trecem mai departe. Intr-adevar o persoana nu poate fi inlocuita cu alta, insa noi ne putem adapta si modifica opiniile si temperamentul astfel incat sa stabilim alte si alte contacte. Insa in momentul in care tu esti cel care dezamageste persoane la rand, reputatia ta pe langa prieteni, persoane de incredere va fi foarte greu de recapatat, la fel ca si increderea in sine si in bunatatea ta. Iar pentru oamenii rai este mult mai greu sa supravietuiasca, chiar daca multi au impresia ca "fetele bune se duc in rai, iar cele rele ajung unde vor". Fiecare nas are la randul lui un nas, iar pana nu renunti la greseli, le accepti si le transformi in pansamente in alte situatii, constiinta ta nu va supravietui, se va toca incetul cu incetul, iar tu vei ramane blocat pentru totdeauna in acel trecut pe care incerci sa il uiti, dar nu ai nici cea mai mica posibilitate. La un moment dat vei fi doar o amintire pentru ceilalti, sau poate nici macar atat. Depinde de tine sa te asiguri ca vei fi una frumoasa cu care sa te mandresti.
Postat de: Stefana-Veria Luni, 17 Iunie 2013
despre ganduri, sfaturi, relatii, societate, greseli, teama de trecut
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?