Schimbarea vine din interior. Esti ceea ce gandesti!

success

Ajungem la un moment data in viata cand realizam ca ne aflam intr-un impas, ca am atins un asa zis punct mort, un punct de stagnare. Ni se intampla de multe ori sa esuam in ceea ce ne-am propus. Cu totii am trecut prin esec, prin neimplinirea dorintelor, prin deznadejde sau disperare, macar o data in viata. Multi cauta un vinovat, incearca sa gaseasca pe cineva responsabil in exterior, nu conteaza pe cine sau ce anume, important este sa existe ceva acolo de care sa se agate.

Din pacate si cu parere de rau, singurii vinovati pentru ceea ce nu merge bine in viata noastra suntem doar NOI. In loc sa cautam vinovati in afara, mai bine am incerca sa analizam ce nu am facut bine de la inceput, unde am gresit si ce ar trebui sa schimbam pe viitor.

Partea proasta a tot ceea ce am scris mai sus este faptul ca, desi ne dorim sa reusim, nu suntem dispusi sa acceptam schimbarea. Cu totii ne temem de schimbare. La urma urmei este normal: este ceva necunoscut si necunoscutul ne sperie. Cu toate acestea, ca sa putem schimba ceva pe viitor, ca sa putem reusi, trebuie sa ne schimbam. Trebuie sa incepem cu schimbarea noastra ca indivizi si apoi cu schimbarea altor lucruri: principii, mod de viata, gandire, etc.

Voi prezenta mai jos cinci principii de viata care vor putea ajuta la schimbare si evolutie, la o imbunatatire a vietii noastre. Scriitorul Jim Rohn este de parere ca cele cinci principii fundamentale ale vietii sunt:

1.       Filozofia

2.       Atitudinea

3.       Actiunea

4.       Rezultatele

5.       Stilul de viata

Toate aceste cinci principii sunt strans legate intre ele, fiecare depinzand practic de celalalt.

Altfel spus, totul incepe cu Filozofia. Nu ma refer la cine stie ce carti si tratate filozofice antice, ci pur si simplu la modul nostru de a gandi si de a privi lucrurile din jurul nostru. Totul incepe cu propria noastra filozofie, cu gandurile ce iau nastere in propria noastra minte. Suntem ceea ce gandim si acest lucru ne va influenta toate celelalte planuri ale vietii: atitudinea, comportamentul, etc. Cum ajungem sa ne cream o filozofie a noastra? Prin cunostinte acumulate  si informatie. De exemplu, daca vrem sa castigam mai multi bani, trebuie sa ne documentam, sa citim, sa urmarim sis a aflam cum au procedat cei care au deja foarte multi bani. Eu imi propun, spre exemplu sa ma trezesc zilnic la ora sase pentru a putea profita de cat mai mult timp si oportunitati in vederea producerii a cat mai multi bani. Sau pot citi mult mai mult, pot dobandi cunostinte si informatii necesare care sa conduca spre un castig sigur. Acest lucru poate fi considerat un punct de plecare in filozofia mea.

Daca avem o filozofie puternica, vom avea automat si un sistem de valori foarte rididicat. Informatiile si cunostintele pe care le dobandim constituie baza filozofiei noastre, deoarece ele pot conduce catre succes sau catre esec.

Filozofia de viata ne influenteaza atitudinea. Principiile pe care ni le-am setat ca si filozofie, sistemul nostru de valori ne influenteaza atitudinea, modul de a privi lucrurile. Putem sa avem o atitudine pozitiva, sa gandim si sa ne simtim ca niste invingatori, sau din contra, una negativa si sa simtim ca vom esua. Daca filozofia se bazeaza pe logica, pe acumulare de informatii, pe invatare, atitudinea se bazeaza pe sentimente, pe emotii. Ceea ce gandim conduce spre modul in care simtim. Daca vom gandi pozitiv, ne vom simti bine, vom avea curajul sa mergem mai departe. In schimb, o gandire negativa  conduce spre o atitudine negativa, care la randul ei va conduce spre actiuni gresite si rezultate proaste. Experientele noastre emotionale ne determina comportamentul si actiunile.

Ceea ce gandim, ceea ce simtim va conduce in mod instan la ceea ce vom face. Ceea ce facem conduce la ceea ce va fi, la rezultate pe care le vom obtine. Orice actiune are si o reactiune. Orice decizie luate va avea si un rezultat. Trebuie sa gandim pozitiv, sa ne dezvoltam pe plan personal cat mai mult cu putinta, sa acumulam cat mai multe cunostinte si cel mai important lucru: sa fim decisi sa ne schimbam si sa actionam Acum.

Filozofia si atitudinea noastra, modul in care vom actiona si vom decide asupra lucrurilor ne va influenta automat si stilul de viata, sau modul in care alegem sa ne traim viata.

Jim Rohn spunea ca “stilul de viata este o oglinda care ne reflecta atitudinea si sistemul de valori ”. Stilul de viata reprezinta o consecinta a sistemului de gandire, a filozofiei noastre personale. Daca nu ne place stilul nostru de viata actual, il putem schimba, schimbandu-ne mai intai modul de gandire.

Stilul de viata reprezinta oglinda evolutiei noastre.

Un articol de: Daniela Munteanu

Nota obtinuta:
10 (6 voturi)
3750 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Marți, 31 Ianuarie 2012

Etichete pentru acest articol:

filosofii, gandire, atitudine


S-ar putea sa va intereseze si:

In sens restrans prin copil timid intelegem un copil la care timiditatea este o stare de [..]
citeste si comenteaza
In modelul clasic de familie se stie ca " seful " este barbatul . El [..]
citeste si comenteaza
Orice barbat adevarat isi doreste alaturi o femeie puternica. Cea mai de seama calitate a [..]
citeste si comenteaza
Multi ocolesc subiectul, si mai multi cred ca este vorba despre ceva ce intalnim, in [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Tiroidita limfocitara cronica este boala autoimuna ce cauzeaza cel mai frecvent hipotiroidia. Se [..]
citeste si comenteaza
Este una din retetele nou aparute, destinate oamenilor grabiti. Marturisesc ca nu stiu cui apartine [..]
citeste si comenteaza
Iasul este situat pe raul Bahlui, la limita dintre Podisul Moldovei si Campia Moldovei. Acesta [..]
citeste si comenteaza
29 noiembrie – 2 decembrie 2012, Pavilioanele C4 si C5, Romexpo. Imagineaza-ti tot ce ai nevoie [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate