Reteta unei casatorii fericite

"Si au trait fericiti pana la adanci batraneti", asa se termina multe povesti de iubire, dar in lumea reala lucrurile s-au schimbat destul in ultimii ani. Multe cupluri nu mai "traiesc fericite pana la adanci batraneti", ci ajung la divort.

Potrivit www.infonews.ro, in primele opt luni ale anului 2010, in Romania, din 100 de familii, 18 s-au destramat. La nivel european situatia este ingrijoratoare: una din doua casnicii se termina in tribunal, pe primul loc in topul divortuirlor situandu-se Belgia cu o rata a divorturilor de 71%.

 

S-a pierdut reteta unei casnicii reusite? De ce se ajunge la divort?

Cele mai frecvente raspunsuri sunt: infidelitatea, lipsa banilor, alcoolul, nepotrivirea de caracter. Intr-adevar, in astfel de cazuri poate cea mai potrivita solutie este divortul. Totusi, de multe ori o relatie sau o casnicie esueaza pentru ca am devenit prea egoisti. Societatea de azi ne invata sa traim potrivit principiului "mai intai eu". La tot pasul intalnim sloganuri de genul "meriti ce-i mai bun", "traieste clipa", "asculta-ti inima". Nimeni nu spune ca, de exemplu, daca vrei ce-i mai bun trebuie sa depui eforturi, ca nu se poate mereu sa "traiesti clipa", ci trebuie sa te gandesti si la viitor, iar din cand in cand trebuie sa asculti si mintea, nu numai inima.

Societatea ne-a transformat si in persoane comode, nu mai vrem sa depunem eforturi pentru a obtine ceva. Vrem totul imediat, iar daca lucrurile nu merg cum dorim, renuntam imediat! Am uitat ce inseamna rabdarea si perseverenta si am uitat sa iertam! Si cred ca tocmai aceste lucruri sunt importante intr-o relatie. Pe langa iubire si respect trebuie sa existe si dispozitia de a face compromisuri de genul "eu las de la mine, tu lasi de la tine si ne intalnim la jumatatea strazii" pentru ca lucrurile sa mearga bine. Dar tocmai aceasta dispozitie ne lipseste pentru ca nu vrem sa lasam de la noi, ci vrem sa fie totul pe placul nostru. Am uitat ce inseamna "a ceda"! Un alt lucru pe care l-am uitat este sa vorbim frumos si sa cerem scuze. Vrem sa avem ultimul cuvant si vrem sa avem mereu dreptate. Dar nu se poate sa avem mereu dreptate si uneori gresim, insa am uitat sa spunem "iarta-ma" sau "imi pare rau". Am uitat ca atunci cand lucrurile nu merg bine nu trebuie cautat "vinovatul",  ci "solutia"! Si poate am uitat si sa iubim cu adevarat! Albert Camus spunea: "Sa darui totul, sa sacrifici totul fara speranta de rasplata, aceasta inseamna iubire". Poate trebuie sa  invatam sa iubim asa...

Deci de unde am putea lua reteta unei relatii reusite si a unei casnicii durabile? Nu stiu daca exista, dar cu siguranta cand este vointa si straduinta sunt cele mai multe sanse ca totul sa se termine ca-n povesti...

Ana Maria Frandes

Nota obtinuta:
8.4 (7 voturi)
3993 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: FemeiaStie Marți, 20 Noiembrie 2012

Etichete pentru acest articol:

dragoste, relatii, divort


S-ar putea sa va intereseze si:

Increderea de sine sta la baza succesului tau personal. Poti realiza aproape orice iti [..]
citeste si comenteaza
Te-ai uitat vreodata in dictionarul explicativ al limbii romane la cuvantul [..]
citeste si comenteaza
Atunci cand vine vorba despre relatii, uneori, avem tendinta de a spune mai mult decat [..]
citeste si comenteaza
Prin natura lui, parintele are tendinta de a critica, certa si dojeni copilul. Spune el, [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Logodna reprezinta o perioada de neuitat din viata oricarei femei. Faptul ca acel pe care il [..]
citeste si comenteaza
Societatea de astazi se caracterizeaza printr-o puternica globalizare si dorinta de reusita in [..]
citeste si comenteaza
Probabil de multe ori ati mers intr-un magazin de specialitate in dorinta de a cumpara un fond de [..]
citeste si comenteaza
Legendele spun ca Sanzienele sunt niste fete foarte frumoase, care traiesc prin paduri sau pe [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate