Barbatul ideal si/sau partenerul ideal
Societatea in care traim a schimbat foarte mult modul in care relationam, ne purtam, gandim sau simtim. La tot pasul se propun modele si retete de comportare pe care noi, de cele mai multe ori, le acceptam, devenind un mecanism automat. Intr-adevar, totul in jurul nostru se misca rapid, creandu-se sistemul de tip: te adaptezi sau ramai in urma. Este util sa-ti cumperi un telefon cu mai multe functii, o masină mai performanta, un calculator mai destept, dar pana unde trebuie sa ajunga aceasta updatare? Mai bine zis, cum influenteaza acest lucru relatiile de cuplu, modul in care o femeie percepe un barbat si viceversa?
In dialogul Banchetul scris de Platon se relateaza despre conceptul de „suflet pereche” prin imaginea divinului feminin si masculin, uniti intr-o fiinta: androginul. Insa, pentru ca zeii au fost nesocotiti, drept pedeapsa ei au injumatatit aceasta fiinta perfecta - androginul - si, de atunci, omul isi tot cauta jumatatea potrivita. Intrebarea de la care am pornit in elaborarea acestui articol a fost urmatoarea: Mai este valabil mitul androginului?
Cine este el?
Am discutat cu femei de diferite varste si statuturi sociale pentru a forma o parere generala. Pornisem cu ideea ca intr-o lume in care materialismul e la mare rang, in alegerea partenerului altele sunt conditiile. Premisa mea nu a fost confirmata si in aproape toate cazurile femeile spun ca isi cauta jumatatea si spera sa o gaseasca. Tot in urma micii cercetari intreprinse, s-a evidentiat un lucru foarte important: se face diferenta intre barbatul ideal "cel care arata bine" (dar nu este potrivit pentru o relatie de lunga durata) si partenerul ideal, cel bun de luat acasa pentru totdeauna. Altfel spus, Brad Pitt, Robert Pattinson, Johnny Depp sunt barbatii frumosi, cool, hot, cei care dau bine, dar nu si de luat acasa. Spusele femeilor confirma ca nu pot avea incredere in astfel de barbati, ca totul s-ar rezuma la o relatie de tip hollywoodian, adica o relatie cu final imediat. In schimb, partenerul ideal este cel ai carui copii vrei sa-i nasti si cel langa care vrei sa imbatranesti. In continuare, se sustine ca in alegerea partenerului se mai trece cu vederea in ceea ce priveste calitatile fizice si se pune accentul pe modul de a fi, pe atitudine, pe modul in care te intelegi cu respectivul. Acest lucru subliniaza in mod cert faptul ca aspectul fizic este uneori suplinit de calitatile morale.
Momentul decisiv
Cum iti dai seama ca respectivul barbat este cel potrivit pentru tine si ca vrei sa ramai cu acesta? Ei bine, nu se rezuma la o privire, la o licarire a ochilor sau o accelerare a batailor inimii. Pentru a gasi de cuviinta ca el este jumatatea cautata trebuie sa vezi cum reactioneaza in multiple situatii si apoi sa spui: da! Nu se contesta cazurile in care partenerii se plac din primul moment si de atunci sunt de nedespartit, dar de cele mai multe ori astfel de situatii sunt trecute la capitolul: exceptii.
In concluzie, conceptul de relatie se raporteaza la aceleasi elemente. Cautarea si, in cele din urma, gasirea unui barbat sau a unui partener ideal sunt de cand lumea si pamantul, poate doar mijloacele sunt altele. In medie, prin noile canale de comunicare, de exemplu retelele sociale se interactioneaza mult mai mult si mai rapid, insa trebuie avut in vedere si gradul de superficialitate.
Postat de: Floriana-Marinescu Luni, 24 Mai 2010
barbatul potrivit, psihologie, mitul androginului
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?