Adolescentii vor sa fie intelesi

Se cunoaste lupta apriga dintre parinti si adolescenti, dintre generatii complet diferite care au trait intr-o lume complet diferita si care nu se pot intelege reciproc. Gresit. Se pot intelege.
Disputele pornesc intotdeauna de la mici neintelegeri care fac diferente uriase, precum depasirea orei de somn sau o zi de scoala petrecuta, de fapt, acasa. Tinerii vor libertate, dar foarte putini primesc ceea ce isi doresc, in vreme ce alti parinti produc propriile reguli pentru un control de neclintit asupra copilului. Controlul nu inseamna, mereu, o actiune negativa. Vremurile s-au schimbat din toate punctele de vedere, dar singurii care se vad nevoiti la adaptare sunt parintii, nu si adolescentii care s-au nascut intr-o era ceva mai rebela. Iar daca parintii nu pot intelege dorinta copiiilor adolescenti de a fi lasati afara cu prietenii peste ora impusa, tinerii nu au cum sa inteleaga nevoia lor de a-i proteja cand aceasta devine absurda si rigida.
Nu e suficient sa il auzi
Majoritatea parintilor nu trec peste aceasta bariera si raman impotmoliti in propria regula. Ar fi indicat si ideal sa o depaseasca si sa-si asculte copilul, nu numai sa-l auda. E o diferenta intre a auzi ce spune si a-i asculta dorintele si nevoile. Asa cum tu, ca parinte, doresti ca el sa se supuna si sa nu te mai contrazica, probabil si el doreste sa fie ascultat si nu ignorat. A-l auzi este totuna cu a-l ignora. Ia-l de mana si petreceti ceva timp impreuna. Asculta ce are de zis, urmareste-i emotiile, reactiile si ia in calcul posibilitatea unui pact cinstit intre voi. Poate ca tu esti parintele, dar nu trebuie sa fii intotdeauna calculat si dur. Vorbeste-i cald si bland, iar atunci lucrurile se vor destinde si poate ca va incepe sa te inteleaga. Atentie, aceasta nu inseamna sa-i oferi libertate deplina si sa il scapi din vedere, ci doar sa-i acorzi mai mult spatiu ca sa se desfasoare si intelegere pe care sa o respecte din propria initiativa. Nu-l obliga si nu-l judeca.
Inainte sa-i fii parinte, fii prieten
Adolescentii de astazi se simt deseori rusinati pentru ca parintii ii conduc la scoala dimineata sau ii asteapta in fata portii si ii cearta sau le ofera sfaturi de fata cu prietenii. Ar putea avea o intorsatura uimitoare situatia daca ai incerca sa-i cunosti prietenii si sa te modelezi, atat cat se poate, pe tendintele incercate de tineri. Nu-i da senzatia ca-l supraveghezi si controlezi, ci ca esti interesat sa legi o relatie sincera. Asculta o melodie noua impreuna cu el, ori una care sa ii placa. Incepe sa-i cunosti gusturile, prietenii, accepta ceea ce prefera, incurajeaza-l sa iti povesteasca intamplari haioase sau mai putin haioase de la scoala. Astfel, dispare senzatia de control si disconfort, iar relatia voastra va fi stransa si bazata pe incredere si prietenie. Nu va fi nevoie sa-l chestionezi tu cu privire la note si viata personala, ci va vorbi singur si va vedea in tine un prieten caruia ii poate povesti despre bucurii si framantari.
Un articol de: Daniela Vasile
Photo by: pexels.com
Postat de: Redactor-Colaborator Luni, 26 Februarie 2018
adolescenti, parinti
De interes in online:
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa alegi palaria potrivita pentru forma fetei tale - sfaturi si recomandari
- Cele mai sincere mesaje de buna dimineata pentru el
- Depozitarea gemurilor facute in casa: Cum sa te asiguri ca raman proaspete
- Sfaturi despre alegerea dimensiunii si a formei cutiilor de prajituri de nunta
- Calele: Semnificatie si simbolism in diferite culturi