Relatia parinte-adolescent…ce faci cand nimic nu pare sa mearga?!
Se intampla cateodata ca niciuna din masurile pe care le luam in legatura cu educatia copiilor nostri sa nu fie cea potrivita, astfel ca nu ajungem la niciun rezultat.
Relatia parinte-adolescent…ce faci cand nimic nu pare sa mearga?!
Se intampla cateodata ca niciuna din masurile pe care le luam in legatura cu educatia copiilor nostri sa nu fie cea potrivita, astfel ca nu ajungem la niciun rezultat.
Suntem obositi psihic si fizic si avem tendinta de a renunta la “lupta”, dar si la relatia dintre noi si copil. Acest abandon risipeste orice speranta de reusita, iar esecul va fi inevitabil.
Iata cativa pasi de urmat pentru a avea o relatie mai buna cu adolescentul tau:
Pasul 1- Actioneaza ghidat de iubirea pentru copilul tau
Ai grija ca el sa stie ca deciziile tale sunt pentru binele lui si ca starea lui te preocupa tocmai datorita iubirii ce i-o porti in mod neconditionat.
Creeaza momente in care sa-i arati prin fapte cat de multi il iubesti.
Sustine si prin cuvinte ceea ce simti fiindca orice sentiment trecut sub tacere are tendinta sa se piarda.
Petrece timp de calitate alaturi de copilul tau. Daca este nevoie programeaza o “intalnire” cu el acordandu-i intreaga ta atentie. Trateaza relatia voastra cu prioritate.
Gandeste-te cum te-ai comporta cu un partener de afaceri, cu seful tau sau cu o persoana adulta si valideaza intalnirea voastra prin atentie, importanta, respect.
Comunicarea nu trebuie sa fie un scop in sine dar e bine sa existe. Nu te descuraja chiar daca copilul tau nu prea iti vorbeste.
Comunicarea unilaterala este preferata lipsei comunicarii.
Pasul 3 - Incurajeaza-l sa-ti vorbeasca, intreaba, asculta si vorbeste mai putin ca el!
Nu domina intalnirea voastra, ci da-i sansa chiar sa monopolizeze conversatia daca el gaseste potrivit momentul sa se deschida in fata ta.
Trateaza-ti adolescentul cu respectul cuventit. Fii empatic, sincer, rabdator. Nu emite judecati pripite ci asculta-l si chiar incurajeaza-l sa-ti vorbeasca. Da din cap afirmativ, incearca sa-l intelegi punandu-te in locul lui, adreseaza-i intrebari deschise precum “Spune-mi ce crezi despre…”
Nu-l intrerupe, nu-i tine predici chiar daca ca parinte esti tentat sa preiei fraiele discutiei.
Cu cat mai des discutati, cu atat relatia voastra se va consolida, iar copilul va fi convins de interesul tau sincer pentru viata lui.
Pasul 4 - Nu-l judeca, nu-i tine predici, nu-i face morala!
Incearca sa-ti stapanesti reactiile reflexe in momentul in care copilul tau iti povesteste o situatie cu care te gasesti in dezacord. Totusi a nu judeca nu inseamna sa nu reactionezi, sa dai impresia ca totul este permis sau sa nu-ti pese de consecinte. Toate aceste lucruri nu trebuie insa sa vina ca un repros sau ca o critica adresata adolescentului. Daca ai construit o relatie bazata pe incredere atunci stii ca prin intrebarile potrivite il vei ghida pe copil sa traga singur concluziile si sa gaseasca solutia potrivita problemei lui.
Aminteste-ti de propria adolescenta cand ai incercat sa discuti cu parintii tai. Ai fost judecat aspru si nu te-ai simtit inteles decat rareori. De ce sa faci aceeasi greseala cu copilul tau?
Pasul 5 - Nu renunta niciodata la relatia ci fiul tau (fiica) ta.
Chiar daca comunicarea este deficitara, tu, ca parinte ai datoria de a lupta necontenit pentru binele copilului tau. Chiar daca problemele voastre dureaza o saptamana, o luna, un an…chiar si atunci cand nu mai ai nicio speranta in a-i indrepta comportamentul nici atunci nu renunta la el.
Poate este timpul sa accepti ca schimbarea trebuie sa vina de la tine ca adult pentru a-l intelege pe el. Daca copilul nu-ti va permite controlul asupra vietii lui este cazul sa accepti si aceasta alegere a lui.
Relatia voastra poate evolua constructiv daca nu este intrerupta. Renuntarea nu aduce nimic bun. O legatura autentica copil-parinte se cladeste in timp prin incredere si respect reciproc avand la baza iubirea neconditionata.
Postat de: Psiholog-Florentina-Dumitru Marți, 21 Iunie 2016
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?
- Top 5 experiente de neratat in Dubai: de la safari in desert la cumparaturi de lux
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?