Cum sa ajuti la dezvoltarea emotionala a copilului tau

Chiar daca cel mic este prea mic pentru a intelege unele lucruri, asta nu inseamna ca trebuie sa le omiti si sa astepti varsta potrivita pentru a le comunica. Sunt lucruri care intr-adevar necesita cativa ani in plus pentru a le putea realiza impreuna cu copilul tau si pentru care copilul trebuie sa depaseasca o varsta, insa si mai multe sunt cele pe care trebuie sa le faci cu incredere impreuna cu bebelusul tau pentru ca el sa se dezvolte armonios, trecand peste faptul ca el nu iti poate rapunde direct. Vei vedea rezultatele imediat ce el ti le va putea comunica. Copiii inmagazineaza imens in primii ani de viata!

Daca esti la prima experienta de acest fel si ai doar de cateva luni un nou membru in familie iti vom oferi cateva sfaturi care sa te ajute sa contribui la dezvoltarea lui emotionla, intr-un mod placut si corect de ambele parti.

1.       Cand ii faci baita bebelusului mangaie-l pe corp si vorbeste cu el! Chiar daca nu iti va raspunde el va auzi vocea ta si se va obisnui. In felul acesta legati o comunicare primordiala, dar il obisnuiesti si sa priveasca baita ca pe o bucurie.

2.       Mangaie-l pe tot corpul cand ii faci baita si vorbeste-i frumos. S-a dovedit ca daca sunt omise anumite zone ale corpului, ele vor fi ca si ”amputate” pentru copil in viitor.

3.       Citeste-i in fiecare zi cate o poveste; o poveste scurta si placuta, care sa nu-l oboseasca si care sa-i faca placere. Permite-i chiar sa priveasca, atat cat poate percepe la varsta lui, fotografiile din carti si ai grija ca ele sa fie cat mai vesele si mai colorate! Mai tarziu acest lucru ii va prinde bine!

4.       Cumpara-i un animal de companie. Multi parinti se feresc sa tina animale in preajma copilului pentru ca lasa par, pentru ca nu cumva copilul sa ia microbi si din multe alte motive. Animalele de companie insa sunt benefice in preajma oricarui copil pentru ca ajuta la dezvoltarea emotionala a celui mic. El va fi mai prietenos, mai sensibil, va comunica mai usor si mai frumos, va fi mai fericit. Asadar nu iti face griji pentru sanatatea lui intr-o asa mare masura si cumpara-i un catelus!

5.       Desenati impreuna. Cand cel mic da semne ca isi doreste acest lucru, pune-i la dispozitie culori, culorile il atrag, si ofera-i un caiet numai al lui. Desenati impreuna, realizeaza-i diferite forme si coloreaza. Va fi fascinat si va incerca si el!

6.       Joaca-te cu el. Pe langa timpul in care tu gatesti, iar cel mic se joaca linsitit prin casa, mai fa-ti timp si pentru a sta special cu el! Jucati-va, construiti, faceti puzzle, creati povesti. In felul acesta ii dezvolti si imaginatia, si creativitatea.

7.       Cand are deja cativa anisori poti incepe sa-l ajuti sa interactioneze cu alti copii, sa se joace, sa invete ce este bine si ce este rau.

8.       Invatati impreuna poezioare scurte, haioase si care este naparat sa-i placa si lui.

9.       Achizitioneaza-i cateva cd-uri cu muzica pentru copii si cantati impreuna. Copiii au o etapa in viata cand vor iubi sa danseze si sa cante. Profita de aceasta situatie!

10.   Invata-l ca seara de seara sa citeasca singur o pagina. Nu mai mult! O pagina este suficienta pentru inceput.

11.   Cumpara-i jocuri educative din care sa invete animalele, cate ceva despre ele sau puzzle-uri care sa descrie culturi, tari si orase.

 

Nu uita de plimbarile zilnice obligatorii in care sa mergeti in parc, pe bulevard, la leagane sau in spatiile special amenajate pentru cei mici. Invata-l sa interactioneze cu ceilalti copii si sa isi faca prieteni inca de mic.

Nota obtinuta:
10 (12 voturi)
4249 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Sorina-Corneanu Luni, 02 Ianuarie 2012

Etichete pentru acest articol:

dezvoltare copii


S-ar putea sa va intereseze si:

Pasiunea pentru ceea ce faci este deschizatorul drumului catre realizare. De aceea este [..]
citeste si comenteaza
Totul despre mame sau, mai bine spus, despre parinti. Despre parintii ambitiosi! Un copil [..]
citeste si comenteaza
Din scrisoarea Andreei Marin Banica, adresata mamicilor cu bebelusi. “Dragi [..]
citeste si comenteaza
Daca la nasterea unui copil se spune ca viata parintilor se schimba radical, ce nu se [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Conflictele duc la despartire mai repede decat iti imaginezi atunci cand le provoci. Dar atunci [..]
citeste si comenteaza
Daca esti in faza in care nu mai ai idee ce filme sa vezi pentru ca una peste alta parca iti [..]
citeste si comenteaza
Lumea bea cafea. Cafeaua este aproape indispensabila pentru mai bine din 80% dintre noi. Se stie. [..]
citeste si comenteaza
Desi am scris in repetate randuri despre acest subiect, el ramane unul vesnic deschis din pacate: [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate