Suntem un cuplu. Cine mai are nevoie de independenta?
Exista cupluri care considera ca independenta in cuplu nu are de ce sa existe, ea ducand la separarea fata de partener si la o distantare ce ameninta ideea de familie sau de parteneriat.
Daca astepti de la partenerul tau sa fie totul pentru tine atunci inseamna ca ai o problema la nivel relational, dar si una raportata la propria persoana. Nu poti fii fericita cu el daca tu singura nu esti impacata cu propria persoana.
Nimeni nu e responsabil pentru fericirea ta decat tu insati.
Nemultumirile, frustrarile si starile de tensiune in cuplu nu vor intarzia sa apara fiindca responsabilitatea pentru fericirea celeilalte persoane e o povara mult prea grea pentru oricine.
Ce inseamna de fapt independenta in cuplu
Inainte de a fi un cuplu amandoi aveati prieteni. Pentru mentinerea unei relatii sanatoase trebuie ca aceste prietenii sa fie pastrate in continuare si sa va intalniti cu vechii prieteni separat. Punctele de vedere diferite, timpul de calitate petrecut impreuna si mai apoi regasirea vor consolida relatia voastra.
Daca sunteti impreuna asta nu inseamna nu aveti dreptul de a iesi separat in oras, de a va plimba singuri in parc sau a lua masa la restaurant impreuna cu o colega sau un grup de prieteni.
Probabil ca aveti deja multe lucruri in comun insa oricare dintre voi poate dezvolta pasiuni din cele mai diverse. Timpul investit in aceste noi activitati nu trebuie sa fie neaparat impreuna. Nu trebuie ca tu sa mergi la toate meciurile de fotbal si el la filmele de dragoste pe care tu ai prefera sa le vezi la cinema in compania fetelor.
Libertatea si increderea pe care i-o acorzi partenerului trebuie sa vina in mod natural. Daca il iubesti ii dai aripi sa zboare si motive sa se intoarca.
Timpul petrecut separat de partenerul tau poate alunga plictiseala si asa relatia voastra va primi un aer nou de prospetime cand rutina ameninta sa va inghita.
Veti avea subiecte noi de discutie iar povestirile prietenilor pot deveni parte din povestea voastra. Micile comparatii pot aduce puncte de vedere diferite insa cu cat accepti mai repede individualitatea si unicitatea fiecaruia cu atat vei fi mai fericita.
Independenta nu inseamna raceala, distantare, ori razbunare. Atat timp cat nu renuntati la visele voastre comune si la timpul petrecut impreuna relatia de cuplu poate evolua intr-un mod armonios si echilibrat.
Cand alegi sa fii in acord cu propria persoana nu vei avea permanent nevoie de validarea emotiilor ai actiunilor tale din partea partenerului.
Libertatea si individualitatea in cuplu hranesc relatia voastra si o mentin sanatoasa!
Postat de: Psiholog-Florentina-Dumitru Luni, 17 Iulie 2017
despre cuplu
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa