Ora de filozofie II. Ce este adevarul?
Haideti sa vorbim putin despre adevar. Rasfoind dimineata ziarele, sau mai bine spus Internetul, am dat de un citat frumos si celebru al lui Pablo Neruda: „adevarul este ca nu exista nici un adevar”. Astfel mi-a fost captata atentia si brusc mintea mi-a fost invadata de o multime de intrebari.
Ce ste adevarul? Cine poate spune ca un anumit lucru sau o anumita afirmatie sunt adevarate sau nu? Cine hotaraste ce este si ce nu este adevarat? Societatea? Sufletul? Mintea umana?
Am fost invatati de mici ca poate fi considerat adevar sau adevarat orice lucru care confirma realitatea, orice lucru care poate fi verificat si probat, orice lucru care poate fi inteles de logica, ratiune si simtire. Oamenii considera un lucru ca fiind adevarat dupa ce il filtreaza prin minte. Din aceasta cauza putem spune ca adevarul poate fi discutabil. La fel cum sunt si notiunile de bine sau rau.
Ceea ce este adevarat pentru mine, pentru altcineva s-ar putea sa nu fie. Ceea ce este bine pentru mine, nu inseamna neaparat ca este bine si pentru altcineva.
De exemplu: mie imi place ciocolata la nebunie, iar tie nu iti place. Totul tine de perceptia umana, de modul in care privim lucrurile. Mie, fiindca imi place ciocolata, o consider a fi buna. Tu o consideri a fi rea. Care este adevarul? Ciocolata este buna sau ciocolata este rea? Adevarul in acest caz ar fi faptul ca eu consider ciocolata buna si tu o consideri rea.
Sau un alt exemplu: noi consideram adevarat faptul ca: primavara iarba este verde. Acest adevar este un adevar subiectiv, deoarece noi il vedem in acest mod. Pentru un daltonist acest lucru ar fi complet fals. El nu stie cum este culoarea verde. Pntru el verdele nostru este cu totul altfel, deoarece el nu il poate percepe la fel. Ei bine si atunci? Este sau nu adevarat ca iarba este verde? Care este adevarul in acest caz? Exista un singur adevar sau mai multe?
Raspunsul este relativ simplu: exista un singur adevar - pentru mine iarba este verde si pentru daltonist iarba are alta culoare. Asta din cauza ca oamenii percep lucrurile diferit, in functie de sentimentele implicate, de senzatiile traite si de judecata, sau mai bine zis ratiune. Astfel notiunea de adevar, alaturi de alte astfel de notiuni, precum bun sau rau, sunt notiuni subiective, fara o definitie foarte clara.
Astfel, citatul lui Pablo Neruda amintit la inceput: “adevarul este ca nu exista nici un adevar”, nu face referire la lipsa adevarului, ci la relativitatea sa in functie de perceptia umana.
Un articol de: Daniela Munteanu
Postat de: Redactor-Colaborator Luni, 30 Ianuarie 2012
filosofie, stil, recomandari
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa