Ora de filozofie II. Ce este adevarul?

Haideti sa vorbim putin despre adevar. Rasfoind dimineata ziarele, sau mai bine spus Internetul, am dat  de un citat frumos si celebru al lui Pablo Neruda: „adevarul este ca nu exista nici un adevar”. Astfel mi-a fost captata atentia si brusc mintea mi-a fost invadata de o multime de intrebari.

Ce ste adevarul? Cine poate spune ca un anumit lucru sau o anumita afirmatie sunt adevarate sau nu? Cine hotaraste ce este si ce nu este adevarat?  Societatea?  Sufletul?  Mintea umana?

Am fost invatati de mici ca poate fi considerat adevar sau adevarat orice lucru care confirma realitatea, orice lucru care poate fi verificat si probat, orice lucru care poate fi inteles de logica, ratiune si simtire. Oamenii considera un lucru ca fiind adevarat dupa ce il filtreaza prin minte. Din aceasta cauza putem spune ca adevarul poate fi discutabil. La fel cum sunt si notiunile de bine sau rau.

Ceea ce este adevarat pentru mine, pentru altcineva s-ar putea sa nu fie. Ceea ce este bine pentru mine, nu inseamna neaparat ca este bine si pentru altcineva.

De exemplu: mie imi place ciocolata la nebunie, iar tie nu iti place. Totul tine de perceptia umana, de modul in care privim lucrurile. Mie, fiindca imi place ciocolata, o consider a fi buna. Tu o consideri a fi rea. Care este adevarul? Ciocolata este buna sau ciocolata este rea? Adevarul in acest caz ar fi faptul ca eu consider ciocolata buna si tu o consideri rea.

Sau un alt exemplu: noi consideram adevarat faptul ca: primavara iarba este verde. Acest adevar este un adevar subiectiv, deoarece noi il vedem in acest mod. Pentru un daltonist acest lucru ar fi complet fals. El nu stie cum este culoarea verde. Pntru el verdele nostru este cu totul altfel, deoarece el nu il poate percepe la fel. Ei bine si atunci? Este sau nu adevarat ca iarba este verde? Care este adevarul in acest caz? Exista un singur adevar sau mai multe?

Raspunsul este relativ simplu: exista un singur adevar - pentru mine iarba este verde si pentru daltonist iarba are alta culoare. Asta din cauza ca oamenii percep lucrurile diferit, in functie de sentimentele implicate, de senzatiile traite si de judecata, sau mai bine zis ratiune. Astfel notiunea de adevar, alaturi de alte astfel de notiuni, precum bun sau rau, sunt notiuni subiective, fara o definitie foarte clara.

Astfel, citatul lui Pablo Neruda amintit la inceput: “adevarul este ca nu exista nici un adevar”, nu face referire la lipsa adevarului, ci la relativitatea sa in functie de perceptia umana.

 

Un articol de: Daniela Munteanu

Nota obtinuta:
10 (3 voturi)
3314 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Luni, 30 Ianuarie 2012

Etichete pentru acest articol:

filosofie, stil, recomandari


S-ar putea sa va intereseze si:

Ma incolacesc in jurul gatului tau. Iti aranjez parul de pe frunte si ti-o sarut tandru. [..]
citeste si comenteaza
Cea mai directa, accesibila, aproape si fara complicatii cale, de a acumula noi [..]
citeste si comenteaza
Visam la o lume pe care Hollywood-ul ne-a deschis-o nestiind ca de fapt deschide calea [..]
citeste si comenteaza
Destinul isi urmeaza cursul firesc de fiecare data fara a lua in considerare ceva sau pe [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

De aceasta data voi incerca sa va starnesc interesul pentru o alta destinatie turistica europeana [..]
citeste si comenteaza
In ziua de azi, bolile mentale sunt aproape la fel de raspandite ca cele fizice...doar ca unii [..]
citeste si comenteaza
Secrete bine pazite, trairi intense, conflicte de interese, rasturnari de situatie si o supradoza [..]
citeste si comenteaza
In viata fiecareia, indiferent cat de puternica am fi, vine un moment cand ne prabusim. Eram in [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate