Cum sa iti recapeti creativitatea si sa scapi de rutina

pfd-destine-jurnal-despre-creativitate

Cand spui creativitate, unul dintre cele mai frecvente ganduri pe care le ai este legat de faptul ca nu esti pictor, nu dansezi, nu poti desena, nu ai talent, deci nu ai cum sa fii creativ. Cu toate acestea, creativitatea este un dat innascut, iar sa fii creativ se poate manifesta in multe forme – care nu au neaparat legatura cu talentul. Practic, sa fii creativ este o abilitate pe care o poti imbunatati prin exercitiu.

Asadar, nu trebuie neaparat sa studiezi arte, ci sa iti dai voie sa se manifeste bucatica de stralucire cu care te-ai nascut. Uita de ce asteapta societatea de la tine, refuza robotiarea si nu accepta sa renunti la creativitate odată cu inaintarea in varsta. Cand esti copil, totul e posibil: esti creativ, ai grija ca lucrurile din jur sa capete sensul pe care tu il doresti, iti folosesti imaginatia pentru a realiza intotdeauna contextul ideal si nimic nu ti se pare imposibil. Stii de ce? Pentru ca iti exploatezi creativitatea la potential maxim. Dar, pe masura ce inaintezi in varsta, lumea devine putin mai gri, rutina se instaleaza, iar inventivitatea si gandurile originale sunt inlocuite de norme, tipare si gandirea colectiva.


Cu cat privesti mai mult lumea ca si cum ar fi cu totul noua, ca si cum ai descoperi-o in fiecare zi pentru prima data,cu atat mai putin probabil vei cadea in mrejle rutinei, cel mai mare ucigas al creativitatii si imaginatiei. Cum ar fi lumea daca toti ar accepta lucrurile asa cum sunt si nu ar cauta solutii creative pentru numeroasele probleme care apar?

 

Fara creativitate, inovatia s-ar opri, iar viata ar fi plictisitoare!

Deci, de ce atat de putini oameni sunt creativi? „Creierul este un organ minunat. Incepe sa functioneze din momentul in care te trezesti și nu se opreste decat atunci cand intri in birou”, spunea Robert Frost.

 

Cum scapi de rutina si iti recapeti creativitatea

Citeste. Indiferent daca citesti povesti nemuritoare, Harry Poter sau fizica cuantica, oferi creierului material nou de lucru. Faptul ca iti petreci toata ziua la birou si te ocupi zilnic de exact aceleasi sarcini…nu te ajuta prea mult. Citeste si permite-i emisferei cerebrale drepte sa fie – macar din cand in cand – dominanta!

Calatoreste. Indiferent daca pleci intr-un schimb de experienta, descoperi alte culturi, mergi sa vizitezi diferite muzee si sa admiri arhitectura vechilor orase sau alegi sa te plimbi pe o plaja pustie, schimbarea peisajului te poate ajuta sa iti imbunatatesti abilitatile creative. Este nevoie sa faci lucruri pentru prima data, sa vezi locuri pentru prima data, sa folosesti calatoria ca pe un instrument de iesire din rutina – care te ajuta sa iti recapeti creativitatea. Cand faci lucruri pentru prima data, poate nu ai observat, esti mult mai atent si, prin urmare, mai creativ! Cand calatoresti, daca nu stiai, creierul gaseste singur solutii pentru numeroase probleme ramase nerezolvate.

Obisnuieste-te sa retii lucruri. Foarte multi oameni spun ca nu au pentru ce sa retina lucruri care nu ii intereseaza, insa putini dintre ei stiu ca acesta poate fi un bun exercitiu de creativitate.
Cu atata tehnologie la indemana, smartphone-uri in buzunarele tuturor si informatie la un click distanta... este foarte usor sa obtii un raspuns la aproape orice intrebare. Fara efort, fara timp pierdut. Din acest motiv, nu este necesar ca oamenii sa retina informatiile; doar le pot cauta oricand, nu?

 

Totusi, acest lucru este extrem de nociv pentru creier, incurajeaza instalarea rutinei si ucide creativitatea!

Persoanele cu minti creative detin o multime de cunostinte. Astfel, ei folosesc ceea ce stiu pentru a rezolva probleme, a purta conversatii si a scrie diferite materiale, fara sa aiba nevoie de acces la internet sau alte gadgeturi.Pentru sanatatea ta, iesirea de rutina si redobandirea creativitatii, asigura-te ca informatia pe care o priemesti in urechea dreapta...nu iese prin urechea stanga. Obisnuieste-te sa retii lucruri, fa din memorarea informatiilor o rutina.

 

Pastreaza-ti curiozitatea. Pune intrebari, cauta raspunsuri, pastreaza-ti uimirea si curiozitatea. O mai buna intelegere a emotiilor, proceselor gandirii si a opiniilor celorlalti = imbunatatirea si mentinerea vie a creativitatii personale. Fereste-te de clisee, sfaturi standardizate si informatii preluate din stanga si din dreapta. Cerceteaza si abia apoi formeaza-ti o parere. Doar pentru ca o suta de persoane sunt de aceeasi parere, iar alte o suta iti spun ca trebuie sa fii de acord si tu, nu inseamna nimic! Invata sa gandesti singur! Artistii sunt creativi, sau oamenii creativi sunt artisti, tocmai pentru ca ei nu au pierdut contactul cu copilaria si nu au renuntat la a intreba de un infinit de ori ”De ce”?

 

Stai in preajma oamenilor creativi. Oamenii creativi au facut din creativitate un stil de viata. Tocmai de aceea, atunci te conectezi cu ei, automat esti in legatura directa cu creativitatea, ai ocazia sa vezi lumea dintr-o alta perspectiva, sa descoperi si o alta fata a lucrurilor, alte posibilitati si numeroase alte raspunsuri pentru intrebarile tale. In plus, in preajma oamenilor creativi, poti vedea orasul in care locuiesti de zece ani...ca si cum l-ai descoperi astazi.Probabil stii si tu, numeroase persoane calatoresc in diferite locuri, iar la intoacrere tot ce iti pot spune e unde au mancat, unde au fost cazate si, cu putin noroc, numele unuia dintre muzeele viztate. Pentru ca ei trec pe langa oras, pur si simplu, nu ii descopera frumusetea, aerul, culorile;se rezuma la o fotografie langa palmier sau pe scarile muzeului... si spun ca au vizitat. Dar frumusetea e dincolo de tipare, iar pentru a o putea contempla trebuie sa iti folosesti ochiul magic creativ. Doar atunci vei vedea acelasi oras de zece ori, iar el va fi de fiecare data altfel!

 

Schimba mediul. Daca esti in situatia in care te lupti cu un mediu neplacut, neprietenos, in care oamenii sunt rigizi, iar plafonarea se instaleaza in fiecare zi mai mult, atunci e momentul sa iti gasesti curajul necesar si sa iti muti cuibul. Stii cum se spune, trebuie sa inchizi o usa pentru a deschide o alta. Altfel...curentul prea puternic te poate arunca in confuzie. Schimbarea este buna, iar unele oportunitati apar doar dupa ce ai lasat trecutul in urma.

 

PS. Daca esti dispus sa iti faci timp in program, un curs de scriere creativa, invatarea unui instrument sau a unor pasi de dans, indiferent de varsta, te-ar putea ajuta sa iesi saptamanal din rutina si sa iti dezvolti creativitatea.

 

Lucrurile care iti ucid creativitatea si te arunca in rutina

Iti petreci tot timpul in casa. Indiferent ca stai cu copilul, gatesti sau te uiti la televizor, cand ai ales sa iti petreci timpul in casa...ai acceptat rutina in viata ta. Exista viata in afara casei chiar si atunci cand ai copii, gatitul mai poate astepta, iar televizorul este cel mai mare dusman al creativitatii.

Nu ai viata in afara biroului. Sa iti petreci timpul la birou, iar weekendurile in fata televizorului, sau lucrand extra, nu iti e de prea mare ajutor. Totusi, daca stii ca esti unul dintre cei care chair asta fac...sa nu te surprinda faptul ca ai ajuns sa te plangi de plictiseala, iar rutina te-a acaparat intru totul.

Nu faci niciodata nimic nou. Cand faci acelasi lucru in fiecare zi, n-ai de ce sa fii surprins ca si viata ta e la fel in fiecare zi. Sa risti poate fi periculos, dar si mai periculos e sa regreti ce n-ai incercat, asa se spune! Daca nu zilnic, atunci macar saptamanal trebuie sa faci ceva nou. Orice. Creierul iti va multumi pentru asta! Fa din creativitate o rutina!

Nu cunosti oameni noi. Atunci cand refuzi sa interactionezi cu persoane noi, te invarti exclusiv in cercul de la locul de munca, auzi aceleasi discutii si te invarti in jurul acelorasi subiecte...e momentul sa spui STOP. Nu ti se pare ca traiesti aceeasi zi de sapte ori pe saptamana?

 

E suficient sa incepi. Restul vine de la sine. Schimba-ti atitudinea si iti vei schimba viata!

Photo by: pexels.com

Nota obtinuta:
9.9 (9 voturi)
1294 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Sorina-Corneanu Luni, 19 Februarie 2018

Etichete pentru acest articol:

despre creativitate, sfaturi de viata



S-ar putea sa va intereseze si:

Prezentul reprezinta cel mai potrivit punct de pornire pentru un viitor dorit. Numai ca, [..]
citeste si comenteaza
Pe cat de greu este sa intelegi femeia, pe atat de usor este sa ajungi sa o cunosti si [..]
citeste si comenteaza
Va propun ca in urmatoarele randuri sa facem scurte popasuri prin amintirile noastre, ca [..]
citeste si comenteaza
Din cand in cand, ne place sa fim singuri, dar si atunci ne dedicam timpul gandindu-ne la [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Se spune ca in fiecare copil exista un artist care supravietuieste pana in jurul varstei de 10 ani [..]
citeste si comenteaza
Retete rapide de dulciuri - ciocolata de casa. Daca esti incepatoare in ale gatitului, dar vrei sa [..]
citeste si comenteaza
Te gandesti la un machiaj excentric? Iarna si machiajul trebuie sa fie mai cald, mai fin si mai [..]
citeste si comenteaza
Contraceptia de urgenta se refera la masurile si solutiile la care se poate recurge in regim de [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate