Diana Luiza Dumitriu si pasiunea pentru pictura
In urma cu vreo cateva luni, am facut cunostinta cu o tanara doamna al carei stil de a fi era sinonim cu delicatetea si eleganta. Se numeste Diana Luiza Dumitriu, este stabilita in Bucuresti, insa rememoreaza deseori cuvantul “acasa”, in Slobozia. Este cunoscuta publicului iubitor de frumos, de arta, sub numele de Diana Simion. Desi este absolventa de Stiinte Politice, cu specializare in Sociologie, marea pasiune a Dianei Dumitriu este pictura.
FemeiaStie.ro: Spune-ne ceva despre inceputurile tale ca artist. Cum ti-ai descoperit pasiunea pentru pictura?
Diana Dumitriu: Pana sa ajung la stadiul de pasiune au fost cateva etape ce tin mai degraba de zona descoperirii picturii ca forma de exprimare. Pe la 5-6 ani eram fascinata de culori ca majoritatea copiilor, cu singura diferenta ca doamna educatoare incepuse sa ma inscrie la concursurile de desene pe asfalt si sa imi expuna lucrarile pe panoul „merituosilor” ai caror primi si cei mai infocati admiratori erau, fireste, doar parintii. Momentul crucial a fost insa pe la 9 ani cand m-am inscris singura la Cercul de Pictura din cadrul Palatului Copiilor, initial ca una dintre multele incercari din perioada „marilor descoperiri” ale copilariei, pe langa gimnastica, vioara, handbal, dans sau teatru. Si, de atunci, aventura s-a transformat de fapt intr-o adevarata saga, pictura devenind unul dintre constantele vietii mele, profesoara Maria Untanu, careia ii port o deosebita admiratie si un mare respect, avand chiar si in prezent un rol semnificativ in activitatea mea artistica, de aceasta data in dubla calitate, de artist si de prieten. Totusi, chiar si dupa cei 4 ani de Liceu de Arta (ciclul gimnazial) si dupa primele premii nationale si internationale obtinute, cel mai important moment ramane cel in care am inteles ca pictura este mai mult decat profilul unei clase de liceu, al unei facultati sau al unei atestari scolare, ajungand sa fie modul meu cel mai sincer de a ma exprima, a intelege si a interpreta lumea.
FemeiaStie.ro: In ce stil se poate incadra arta pe care o creezi? Spune-ne si care este artistul tau preferat.
Diana Dumitriu: Imi este destul de dificil sa vorbesc despre un curent sau un stil dominant al lucrarilor mele. Imi place sa cred ca sunt un pictor (caci artist e prea mult spus in acest moment) al experimentelor artistice, provocarea mea fiind de a cauta si a da sens formelor accidentale. Grosso modo, cred ca ceea ce caracterizeaza lucrarile mele este detaliul artistic.
In ceea ce priveste artistul preferat, este o alegere si mai greu de facut... istoria a fost generoasa cu lumea artistica si, in acest domeniu, ierarhiile sunt relative si false. Artistii nu ar trebui comparati, ci pur si simplu admirati. Cu toate acestea, de dragul exercitiului ipotetic, am sa mentionez cateva nume: Goya, Pieter Brueghel cel Batran, Van Gogh, Corneliu Baba, Tuculescu, Brancusi (si multe alte nume care lipsesc din aceasta enumerare spontana si incompleta) si arta africana traditionala, care continua sa ma fascineze de fiecare data.
FemeiaStie.ro: Care si unde a fost ultima ta expozitie?
Diana Dumitriu: In afara expozitiilor de grup, in special a concursurilor finalizate cu expozitii tematice, la care am participat de-a lungul anilor atat la nivel national, cat si la nivel international, singura expozitie personala pe care am reusit pana acum sa o deschid a fost in decembrie 2004, la Galeriile Arcadia din cadrul Centrului Cultural „Ionel Perlea”- Slobozia, o expozitie de suflet ce a cuprins exclusiv icoane pe sticla. Sunt acum in asteptarea oportunitatii de a deschide prima expozitie personala de grafica, pe care mi-as dori sa o proiectez sub conceptul evolutiei si metamorfozelor artistice prin care am trecut in ultimii 6-7 ani.
FemeiaStie.ro: Ai o lucrare anume care iti este cea mai draga?
Diana Dumitriu: Intr-adevar sunt lucrari de care ma atasez mai mult decat de altele, lucrari care nu au neaparat un plus de valoare artistica, ci poate un plus de incarcatura emotionala. Cu siguranta nu am insa „o” lucrare preferata sau poate nu a venit inca momentul unei astfel de lucrari ... Ma simt inca un copil al picturii, simt ca mai am multe de invatat, multe de experimentat pana sa ajung la maturitate din punct de vedere artistic.
FemeiaStie.ro: Unde pot fi vazute lucrarile si cum pot fi achizitionate?
Diana Dumitriu: In acest moment lucrez la un site de prezentare pentru lucrarile mele, atat pentru cele de grafica, dar si pentru icoanele pe sticla (N.R: www.zenit-art.webs.com) si, pe viitor, imi doresc sa intru din nou in circuitul expozitional clasic, fie in expozitii de grup, fie in expozitii personale. Referitor la aspectul achizitionarii lucrarilor, sunt inca novice: pe de o parte pentru ca sunt foarte atasata de lucrari si mi-e foarte greu sa renunt la ele si, pe de alta parte, pentru ca marketingul artistic, pe cat de frumos pare in teorie, pe atat e de dificil de aplicat in cazul propriilor lucrari. Cu toate acestea, am decis ca a sosit momentul in care trebuie sa invat sa le dau „copiilor” (copii artistici) mei aripi. Cine este interesat de lucrarile mele ma poate contacta pe mail la adresele mentionate pe site.
FemeiaStie.ro: Fiecare om, indiferent de modalitatea de exprimare, isi gaseste la un moment dat o chemare. Care este motivatia ta in momentul in care incepi sa pictezi?
Diana Dumitriu: Nici nu stiu daca este vorba de motivatie, ci mai degraba de o necesitate de a picta... Nu pictez pentru ceva anume, cu atat mai putin pentru renume sau bani, ci pictez pentru ca acesta este modul meu specific de fi, chiar daca poate parea un cliseu. Pictez cand vreau sa spun ceva, pictez cand vreau sa inteleg ceva, pictez cand vreau sa descopar ceva, pictez cand vreau sa ma joc si pictez cand vreau pur si simplu sa pictez. Poate daca spatiul si timpul mi-ar permite as picta mai mult, dar, in conditiile actuale, ma bucur cu mare intensitate de momentele in care o pot face. De multe ori, din dorinta si bucuria ca am timp sa pictez, cand sunt in fata foii simt un fel de blocaj artistic generat de furtuna de idei si de nerabdarea de a nu le pierde si a le gasi tuturor o forma artistica de a fi.
FemeiaStie.ro: Care este profilul celor ce iti apreciaza creatiile si chiar le si achizitioneaza?
Diana Dumitriu: Sunt oameni atat de diferiti, ca varsta, ca profesie, ca preferinte, ca venit... Totusi, ceea ce am observat este ca sunt persoane care se ataseaza de lucrari si care devin la randul lor ceea ce in marketing se numesc „evanghelisti”, vorbind cunostintelor despre lucrarile mele. Imi place sa spun ca cei care achizitioneaza lucrarile mele sunt atrasi nu doar de ceea ce vad, ci si de ceea ce lucrarea exprima, existand un gen de conexiune care nu tine doar de registrul vizual. Inainte de a preda lucrarile celor care le achizitioneaza, de cele mai multe ori le spun si povestea acestora, pentru ca fiecare lucrare are o poveste, si, mai important, o infinitate de reinterpretari si adaptari ale ei in functie de cel care o vede. Aceasta este de fapt adevarata frumusete a artei: deschiderea catre o infinitate de interpretari si trairi asociate.
FemeiaStie.ro: Ce alte hobby-uri mai are Diana Dumitriu?
Diana Dumitriu: Pentru ca nu consider pictura un hobby, fiind mult mai mult decat atat, hobby-ul in care investesc cel mai mult timp si foarte multa pasiune ramane handbalul (handbalul feminin in special), pe care, in ultimul timp, am inceput sa il impletesc cu un alt domeniu de interes, cercetarea sociologica, fiind din ce in ce mai implicata in studierea dinamicii echipelor sportive. Intr-o familie cu trei sportivi, e un hobby destul de previzibil!
FemeiaStie.ro: Diana, esti o prezenta foarte feminina prin felul in care arati, in care vorbesti, prin ceea ce faci. Care este opinia ta despre femeile din Romania? Ce sfat le-ai da?
Diana Dumitriu: Femeile in general, si implicit si cele din Romania (inclusiv eu), sunt inca hipnotizate intr-un grad mai mare sau mai mic de ideea de model sau ideal feminin, cel care coincide de cele mai multe ori cu modelul promovat in spatiul media. Desi la nivel de discurs putine sunt cele care recunosc acest lucru, inca este dificil de internalizat ideea de frumusete ca infinitate de forme de exprimare si nu ca un set constrangator de elemente „must have”. Ca si in arta, frumusetea nu este doar ceea ce se vede, ci, in principal, ceea ce simti si exprimi.
FemeiaStie Questions 10 pentru Diana:
1. Zodia: Taur
2. Top trei calitati: Empatie, perseverenta, organizare
3. Trei lucruri de care nu te-ai lipsi nicaieri: Un creion, o hartie si ... telefonul (pentru a tine legatura cu cei dragi)
4. Culori preferate: Toate , fara discriminari cromatice
5. Muzica pe care o asculti: Prefer diversitatea, dar cand vreau mai mult decat sa ascult muzica optez pentru o chitara spaniola, Milow sau Norah Jones
6. Recomanda-ne o carte: Jurnalul unui geniu (Salvador Dali)
7. Film, teatru sau opera? Teatru cu expozitie in foaier
8. Sport practicat: Sport de intretinere (Pilates mai precis)
9. Dragostea inseamna: Dragostea e mai simpla decat o fac miile de cuvinte dedicate ei sa para, dar simplitatea e cel mai greu de atins si de inteles pentru cei mai multi dintre noi.
10. Un sfat pentru cititoarele www.femeiastie.ro: Cele mai importante sfaturi sunt cele pe care nu le primim; restul sunt cele pe care trebuie sa le urmam cu rezerve.
FemeiaStie
Postat de: FemeiaStie Joi, 28 Ianuarie 2010
diana dumitriu, pictura, arta, interviu
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?
- Top 5 experiente de neratat in Dubai: de la safari in desert la cumparaturi de lux
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?