Interviu cu poetul Mihail Rujoiu

Necesitatea primordiala a artei autentice este existenta idealului. Daca poetul insusi este lipsit de un ideal inalt, creatia lui va suferi, chiar daca el va dovedi o virtuozitate formala deosebita! (citat din Eminescu).

Limbajul poetic, presarat cu rigoare estetica, rabdarea cu care isi slefuieste versurile, ofera prin puterea de daruire si din sentimentul datoriei de a face harul artistic cunoscut celor care il citesc, un tablou de-o superba tinuta poetica. Versul fastuos, de o larga respiratie, corespunde pe deplin intentiei poetului de a picta, printr-un lexic plin de culoare ce-ncanta ochiul, tabloul sufletului mereu in cautare, vesnic tanar si uneori mistuit de intrebari ce fac parte din esenta starilor sufletesti, spunea despre poetul Mihail Rujoiu, Marie McFressie.

Nascut in data de 20 ianuarie 1969 (Campina), d-l Mihail Rujoiu, poet contemporan cunoscut in tara, considera ca este inca la inceput de drum in ciuda celor trei volume de poezii deja publicate; primul volum de debut cel intitulat "Din fum de tigare..." si cu inca cele doua volume de poezii pentru copii publicate anul trecut intitulate "Poezii pentru copii de gradinita". Insa, dupa cum vom vedea, activitatea poetului nu incepe odata cu imediata apropiere a publicarii poeziilor, dansul avand la activ premiul al-II-lea la concursul de creatie literara "Rosu Vertical", 1985. Ceea ce ne suscita intrebarea prin prisma poetului: cand se poate afirma in deplinatatea cuvantului, ca un autor este desavarsit?

FemeiaStie.ro: Va salut cu respect d-le Mihail Rujoiu! Deoarece, de curand ati avut ziua onomastica, doresc sa va felicit din partea redactiei online. La multi ani! O viata cat mai implinita in continuare! Succes in activitatea dumneavoastra!

Mihail Rujoiu: Multumesc frumos!

 

FemeiaStie.ro: Doriti sa acordati un interviu pentru redactia online Femeiastie! Da, un site pentru femei, sa va tineti bine! Desi stiu, ca pentru un om de talia dvs., pentru care mai greu este sa potrivesca rima, sa calculeze "metrul iambic" si sa suporte rigorile lexice ale cuvintelor transmitand totodata mesajul dorit,  acompaniat intr-o superba ploaie de imagini din coloritul metaforelor dvs. poetice, acest lucru este cat se poate de comun?!

Mihail Rujoiu: Da, cu mare drag!

 

FemeiaStie.ro: Sunteti un poet nu foarte departe de debutul petrecut la inceputul anului trecut, cand ati publicat cele trei volume de poezii. Ce credeti, mai foloseste cuiva poezia in zilele acestea?

Mihail Rujoiu: Da, poezia este nascuta din suflet pentru suflet, cu dragoste transmisa empatic intr-o viata implinita, plina de iubire! Vremurile sunt foarte grele, suntem dezbinati de cele mai multe ori si plini de ura, cred ca este foarte greu sa imbunatatim relatiile intre noi, dar nu este imposibil!

 

FemeiaStie.ro: Diversitatea preocuparilor intr-o societate se pare ca exista, locul poetului in ea unde credeti ca ar fi?

Mihail Rujoiu: Eu cred ca este loc sub soare pentru toata lumea.

 

FemeiaStie.ro: Dat fiind faptul ca George Calinescu spunea chiar despre Mihai Eminescu ca nasterea poetului se indentifica cu insusi nasterea lui, la dvs. observandu-se dupa faptul (ce l-am mentionat) ca ati publicat 3 volume intr-un an (2012), este greu de crezut ca poeziile cuprinse in ele le-ati scris in pragul/ apropierea publicarii volumelor?

Mihail Rujoiu: Da, foarte adevarata afirmatia, cum la fel cum de adevarat este faptul ca poeziile nu se pot identifica cu insasi data publicarii volumelor mele. Dupa cum se observa, unele au chiar data alaturata cand au fost scrise.

 

FemeiaStie.ro: Mai concret, dvs. cand ati descoperit poezia pentru prima data?

Mihail Rujoiu: Prima data am descoperit poezia la varsta de 14 ani si cam asta a fost tot de atunci.

 

FemeiaStie.ro: Sa inteleg ca nu ati avut tocmai o adolescenta ca a tuturor?

Mihail Rujoiu: Este adevarat si nu prea... Imi placea fotbalul pentru ca este un sport ce nu se face doar cu picioarele, el se face cu inima si cu mintea!

 

FemeiaStie.ro:  Am inteles, ati gasit inca o preocupare pentru intregirea sufleteasca a adolescentului Mihail Rojoiu?!

Mihail Rujoiu:  Da! Cred ca fara poezie viata mea ar fi fost fara rost…

 

FemeiaStie.ro: Stim cu totii ca fiecare autor, dar mai ales poetii, vad lumea intr-un mod aparte, dupa cum relateaza fiecare autor in parte, cauza probabila fiind vibratia si energia pe care o simt datorita existentei anumitor muze, la dvs. cam care ar fi acestea?

Mihail Rujoiu: Sunt mai multe... Viata insasi este o muza cu tot ceea ce-am intalnit in ea dezamagiri sau impliniri... Ma inspira mult natura cand stau pe marginea unui rau curat, aerul inspirat profund, frumusetea fiecarui anotimp in parte, existenta si mai ales bucuria copilelor mele! Pentru ca, poezia este pentru mine tot ce tine de: dor, bucurie si optimism, dar si de revolta, tristete, caderi, apoi ridicari si reveniri la un normal!

 

FemeiaStie.ro: Astfel cam ce-ar presupune pentru dvs. in mod major activitatea de poet?

Mihail Rujoiu: Inspiratie, talent si munca, munca, munca si iar munca.

 

FemeiaStie.ro: Este importanta legatura cu cititorul si cat poate valorifica munca poetului impresia lasata cititorului?

Mihail Rujoiu: Ca si in orice activitate este foarte important rezultatul, iar in cazul meu, cititorul imi da apa, aerul si hrana poeziei mele, reactia cititorilor fiind feedback-ul muncii mele, oglinda ce ma ajuta sa-mi desavarsesc creatiile ulterioare!

 

FemeiaStie.ro: Cu alte cuvinte si cititorul in genere va inspira?

Mihail Rujoiu: Da

 

FemeiaStie.ro: Am vazut ce va stimuleaza, insa exista ceva ce va tine pe loc si de care va este frica?

Mihail Rujoiu: Nu, nu poate fi vorba de asa ceva! Numai de Dumnezeu mi-este frica! Am trecut prin 10 operatii si doar cu ajutorul lui Dumnezeu acum sunt cat de cat mai bine si pot merge mai departe.

 

FemeiaStie.ro: Cu alte cuvinte, acum sunteti bun si fizic cu ajutorullui Dumnezeu pentru a continua anumite proiecte?

Mihail Rujoiu: Da. Am cateva proiecte in derulare, carti de poezie: "Lacrimi si flori”, ", "La un colt de cer”. Pe pagina mea, Mihail Rujoiu, se poate urmari cam toata activitatea mea. Mai sunt multe cantece puse pe versurile mele, cum ar fi si urmatoarele:

Click aici pentru Flori tacute (autor Mihail Rujoiu)

Click aici pentru Sufletul mi-e rai (autor Mihail Rujoiu)

 

FemeiaStie.ro: Va considerati un om implinit?

Mihail Rujoiu:  Da. Sunt un om implinit cu cele doua fetite ale mele, care au facut ca boala grea pe care o am sa o pot duce mai usor si sa imi indeplinesc visele de a scrie carti.

 

FemeiaStie.ro: Ma bucur mult. Revenind la carti, se spune ca in ziua de azi sunt un lucru fara valoare pentru tinerii de azi, internetul si foarte multe devalorizari ale lor rezultate dintr-o educatie precara in ceea ce priveste alegerea informatiilor din net putand duce la efecte negative, ce parere aveti?

Mihail Rujoiu:  Da, adevarat... Sunt foarte multe neajunsuri si incertitudini in viata lor, dar sper ca in timp se vor rezolva printr-o educatie adecvata, chiar in ceea ce priveste alegerea informatiilor de pe internet. Totusi, vremea cartilor nu a apus si nu cred ca va apune vreodata!

 

FemeiaStie.ro: Neajunsurile si criza despre care se vorbeste atat pentru ca si continua, ce credeti despre ea? Va afecteaza?

Mihail Rujoiu:  Ma afecteaza normal ca si pe fiecare om in parte, nu pot spune ca mai putin sau mai mult, pe alocuri este si un lait-motiv, o sursa de inspiratie. Cred ca plecarea aceasta dintr-o tara in alta se va sfarsi intr-o zi si lucrurile se vor aseza pe un drum normal.

 

FemeiaStie.ro: Sunteti optimist in aceasta privinta! Sa inteleg ca aveti pe cineva ce a plecat intr-o astfel de tara?

Mihail Rujoiu:  Da, am sotia ce a plecat impreuna cu fetita mea cea mica in Italia....

 

FemeiaStie.ro: Sa inteleg ca sunteti despartiti?

Mihail Rujoiu:  Nu. Divortati.

 

FemeiaStie.ro: Imi pare rau! Cam neplacut! Dar, spuneti-mi, pe fetita cea mica cand o puteti vedea?

Mihail Rujoiu:  Da. Doar in vacanta! Cea mare in varsta de 15 ani sta la mine si de multe ori ea face schitele poeziilor pentru copii.

 

FemeiaStie.ro: Foarte frumos, aveti un ajutor de nadejde, se pare! Va multumesc foarte mult pentru amabilitate si va doresc mult succes in continuare!

Mihail Rujoiu:  O zi buna!

 

Ape repezi
(autor Mihail Rujoiu, 08-X-1986)


Ape repezi secat-au in noapte,
Pomii verzi uscat-au in soapte,
Florile ofilit-au peste tot,
Soarele apune verde necopt,

Liniste peste tot,moarte grea,
Adio viata din speranta mea...
Se aud pasi, stelele cad,
Ai fost langa mine, dispari imediat,

Se aseaza mormonte, le vad,
Apoi le pipai, usor le deznod,
Infing o floare in crucea de lemn,
Pe petalele ei lacrimi astern,

Speranta s-o aprind, nu pot de durere,
Degetele imi frig, sunt topit in tacere,
Ard case, fum, mormintele yac,
Noaptea se lasa peste negrul cofrag,

Bat cuiele arse si fierul incins,
Lumina dispare in cerul nestins,
Peste tot acum umbra rece dispare,
Inima oamenilor reci, feeric ea moare.



Din cartea "Din fum de tigara"

Imi este dor!

Departe de tine, ma simt stingherit,

De zambetul cald, al viselor reci,

De umbre ce in veci ard pe poteci,

De lutul cel cald ce forma isi lasa,

Imi este dor de ai mei,

Imi este dor de a mea casa.

 

Sunt singur aici, doar patul cel moale,

Si albele flori rotunde ce zac

Pe masa de lut, in triste borcane,

Si scaune rupte, dulapuri ce tac,

Imi este dor de ai mei,

Imi este dor si mi-e drag.

 

Peretii sunt reci, iar tevile sunt moarte,

Pamantul duhneste a mal, de argila,

In inima imi bat doar ceasuri de noapte,

Si steaua cea grea adulmeca in noapte

Imi este dor de ai mei,

Imi este dor de dreptate!`

Din  volumul "Fum de tigara..."

 

Gradinita

Gradinita,am venit,
Mai frumoasa te-am gasit,
Iar acum iti promit
Ca m-am mai cumintit.

Am sa fiu cuminte foc,
Cu copii am sa ma joc,
Voi scrie si voi citi,
Sa am la parinti ce povesti.

Iar acum sa coloram,
Sa ne jucam si sa ne distram,
Si cuminti noi vom sta
De luni,pana vinerea.

Ca aici eu ma simt bine,
Cu prietenii langa mine,
Cu fetite si baieti,
De la educatoare multe inveti.

Si ele imi vor prinde bine,
Sa le am mereu cu mine,
Caci la scoala cand voi merge,
Multe note bune voi culege.

 

Din cartea "Zambete de petale"

Cocosul cu papion

(autor Mihail Rujoiu)

Intr-o seara pe inserat
Stand pe un frumos divan,
Un cocos plin de culoare
Avea concert de pian.

Imbracat la patru ace
Cu frac si cu papion,
Incepu incet sa cante
Un cantec fin de bon ton.

Sala era arhi-plina
Si jos şi la balcon,
Era deplina liniste
Canta cocosul cu papion.

Dupa fiecare piesa
Toata lumea striga bis,
Parca nu erau la spectacol
Şi traiau un frumos vis.

Cocoşul cu papion,
Canta frumos la pian
Si va mai avea concert,
Aproape peste un an.

Toata lumea era multumita
Si il vor mai astepta,
Caci cocosul cu papion
Sigur le va mai canta.

Vor ramane cu amintirea,
Cantecelor de bon ton
Prea frumos interpretate,
De cocosul cu papion.

Din cartea "Poezii pentru copii de gradinita"

 Un interviu realizat de: Valerian Mihoc

Nota obtinuta:
10 (12 voturi)
4484 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Luni, 28 Ianuarie 2013

Etichete pentru acest articol:

interviuri, poeti romani, poezii


S-ar putea sa va intereseze si:

De curand am fost la expozitia pictorului contemporan Petre Chirea. Da, probabil nu ati [..]
citeste si comenteaza
In interviul de astazi am ales-o cu mare entuziasm pe Adina Buzatu. Un stilist pe care eu [..]
citeste si comenteaza
Vrei sa-ti surprinzi iubita cu un mesaj frumos pentru a sarbatori un an de cand formati [..]
citeste si comenteaza
Ne-am cunoscut la un curs despre nutritie, este vesela, prietenoasa, dar cand isi [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Vama Veche este unul din satele componente ale Comunei Limanu si cea mai sudica asezare de-a [..]
citeste si comenteaza
Poate de multe ori v-ati confruntat cu vesnica intrebare ce simptome aveti? la medicul de familie [..]
citeste si comenteaza
Mainile unei femei au reprezentat, inca din cele mai vechi timpuri, o modalitate de caracterizare [..]
citeste si comenteaza
Visuri si amintiri, spuse cu nostalgie, si asternute cu dibacie, intr-un testament de [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate