Atitudinea pozitiva. Mit sau realitate?
Auzim peste tot, despre atitudine pozitiva, stil de viata pozitiv, gandire pozitiva. Retete de succes sau nu, sfaturi, experiente impartasite, pareri sustinute de grupuri din intreaga lume, abunda pe aceasta tema.
Multi il numesc deja un cliseu, altii depun eforturi semnificative pentru a intra in acest stil de viata, care ofera liniste, siguranta si incredere. Dar care este calea si care sunt semnificatiile acestei nevoi umane de a fi pozitiv, implicit linistit, chiar si atunci cand realitatea ne incearca nervii, veti afla, cu toate, in cele ce urmeaza.
In fapt, nu este un slogan, in fapt este realitatea frumoasa si veridica a lucrurilor. Pozitivismul implica autodisciplina si munca cu propriul mental, angrenat prea mult in ceea ce se intampla si nu in ceea ce nu se intampla, ratand deseori esenta din spatele faptei. Astfel ca noi decidem sa functionam pe pilot automat, fara sa ne educam spiritual in acest sens. Preferam sa ne lasam condusi de impulsuri, stari de moment si sa reactionam in acelasi registru care ni se ofera. De exemplu, avem o pana la masina, luam amenda sau colegul de la serviciu ne enerveaza mult prea tare ca sa nu fie articulat. Starea noastra in fiecare din cele 3 momente, luate separate, este una negativa, fie de nervozitate, mahnire, frustrare sau revolta. Nu putem rade cu gura pana la urechi cand luam amenda si nici cautand o gluma buna cu privire la pana de la roata.
De ce ne place drama?
De ce nu putem rade, de ce nu putem glumi cand se izbesc problemele de noi, atat timp cat notiunea de problema e creata tot de noi? Este o problema faptul ca ai primit o amenda? Este o problema faptul ca ai facut pana? Este o problema faptul ca un coleg de la serviciu te-a enervat, avand el insusi o stare negativa? Tot ce ai facut a fost sa raspunzi cu aceeasi moneda la incercarea la care te-a supus chiar universul. Ai raspuns cu negativism si te astepti sa iasa ceva bun la sfarsit. Aceasta nu se intelege in multe dintre cazuri. Unii oameni sunt binecuvantati ca fiind oameni cu suflet, cum sunt ei numiti, pentru ca vesnic ii vezi entuziasti si capabili sa depaseasca orice problema, pentru ca pentru ei nu sunt probleme, sunt doar provocari ale vietii, care ii maturizeaza si mai tare le ridica zambetul pe buze. Ei sunt oamenii care reusesc sa ramana in frunte pentru ca au fruntea senina, privirea limpede si sufletul linistit. Ei sunt oamenii care din orice poveste inspaimantatoare sau periculoasa fac sa curga glume si lectii invatate. Ei sunt oamenii care traiesc frumos pentru ca traiesc.
Sa luam un caz mai dramatic, de exemplu, moartea unei rude apropiate. Deseori cand se intampla aceasta, oamenii vorbesc mult despre eveniment, plang si jelesc mult si refuza orice cale de a se binedispune, inducandu-si practic starea de tristete. Sufletele lor tanjesc dupa veselie, dupa intelepciune si maturitate dar lipsa lor de concentrare nu le-o ofera. Nu vad dincolo de esenta evenimentului ca poate asa trebuia sa se intample si poate ca defapt este un soi de egoism in atasamentul lui fata de o persoana care nu mai e in viata. Desigur, mentalitatea pozitiva sta in picioare numai daca este sprijinita de educatie spirituala.
Educatia spirituala, baza pozitivismului
Pentru ca atunci cand ai o educatie in acest sens, cand te bazezi pe constiinta nu pe rationament, lasi sa se racordeze emotiile la mental, oferind sufletului optiunea de a cauta echilibrul. Iti lasi sufletul sa isi faca treaba, sa isi implineasca menirea de suflet in timp ce iti directionezi constient mentalul spre suflet. Tu esti cel care stabileste coordonatele drumului dintre cei doi si tu faci posibila aceasta intalnire minunata.
Cand se vor intalni cei doi, vei sti ca merita sa te bucuri de viata, sa oferi si sa primesti bucurii, sa traiesti fara prejudecati si fara impuneri, sa inveti din fiecare experienta considerand-o revelatorie si amuzanta totodata. Te bucuri ca traiesti pentru ca traiesti totul. Ai aceasta posibilitate unica ca individ unic, aici pe pamant. Sa te bucuri de tot, sa experimentezi si sa te cunosti ca suflet. Daca vei reusi aceasta, atunci nu iti trebuie altceva sa fii fericit. Pentru ca fericirea este in tine si in orice posibilitate de tine. Pentru ca fericirea nu este un fapt, ci o realitate. Pentru ca fericirea nu este intamplatoare, este reala si constanta. Pentru ca fericirea este totul neavand nimic si nimic avand totul. Pentru ca zambetului de pe chip tu ii dai viata, oricand vrei tu, atat timp cat asculti nevoile sufletului. Pentru ca daca esti tu, esti un om fericit. DE CE? Pentru ca simplu. Pentru ca esti.
Un articol de: Fodor P.
Postat de: Redactor-Colaborator Luni, 17 Februarie 2014
atitudine pozitiva, gandire pozitiva, pozitivism
De interes in online:
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Lista celor mai eficiente plante medicinale in tratarea metroragiei
- La plaja alaturi de copii - ce trebuie sa avem cu noi in geanta
- Importanta unui control regulat al vederii pentru imbunatatirea sanatatii ochilor
- Cum poate fi diagnosticata narcolepsia ("boala somnului")?
- Pesto de leurda: Reteta perfecta pentru un pranz rapid